Να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους στα πρότυπα που το γερμανικό κουρεύτηκε το 1953 πρότεινε ο ο διάσημος γάλλος συγγραφέας Τομά Πικετί, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο.

Ads

Μεταβαίνοντας στο Αμβούργο προκειμένου να παραλάβει το φετινό Βραβείο Πολιτικού Βιβλίου που απονέμει το Ίδρυμα Friedrich Ebert, ο Τομά Πικετί δεν παρέλειψε να κάνει την πολιτική του παρέμβαση σχολιάζοντας την παρούσες πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης.

«Δύο ευρωπαϊκές χώρες είχαν κατά το παρελθόν χρέη υψηλότερα από αυτά που βαραίνουν σήμερα την Ελλάδα. Η Μεγάλη Βρετανία τον 19ο αιώνα, μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, και η Γερμανία μετά το 1945. Και οι δύο χώρες είχαν δημόσιο χρέος που έφθανε το 200% ως ποσοστό του ΑΕΠ…», είπε ο συγγραφέας του«Το Κεφάλαιο τον 21ο Αιώνα», ενώπιον του γερμανικού.

Όπως εξήγησε ο Πικετί η Μεγάλη Βρετανία το κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος της πετυχαίνοντας πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3% με 4% ετησίως, κάτι που δεν μπορεί όμως να επιτευχθεί στην παρούσα φάση στην Ελλάδα.

Ads

«Η Γερμανία είδε τα χρέη της να διαγράφονται κατά ένα μεγάλο μέρος από τους Συμμάχους το 1953. Ήταν μια πολύ καλή λύση», σημείωσε ωστόσο ο Τομά Πικετί. Διότι «η διαγραφή της επέτρεψε στις κυβερνήσεις της Βόννης (τότε) να ανοικοδομήσουν τη χώρα και να την ξανακάνουν παγκόσμια οικονομική δύναμη», όπως είπε.

«Γιατί να μην προκρίναμε και σήμερα μια ανάλογη λύση για την Ελλάδα;», αναρωτήθηκε τελικά ο γάλλος οικονομολόγος. «Οι νέοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν πιο ακριβά από τους Γερμανούς τα λάθη του παρελθόντος; Γιατί να τους αρνούμαστε όσα δεχθήκαμε να παράσχουμε στους Γερμανούς;», κατέληξε.