Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης τη διαγραφή του Σταύρου Κοντονή «γιατί συκοφάντησε συντρόφους του με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και με ανυπόστατες κατηγορίες ευνόησε την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ»  σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, που εκδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.  Είχαν προηγηθεί ανταλλαγές πυρών που κράτησαν για πάνω από 12 ώρες και ένα πλούσιο παρασκήνιο, καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να καταλάβει τι κρυβόταν πίσω από τις αιφνιδιαστικές κινήσεις του πρώην υπουργού της και να ζυγίσει αναλόγως την απάντηση της. 

Ads

Η παραίτηση του Σταύρου Κοντονή από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είχε γνωστοποιηθεί και παραδοθεί στον Αλέξη Τσίπρα εδώ και τρεις ημέρες. Οι λόγοι που επικαλείτο ο πρώην υπουργός γι αυτή την παραίτηση – όπως και ο ίδιος είπε δημόσια – ήταν η «καταστροφική εσωστρέφεια και οι ομαδοποιήσεις» στο κόμμα.

Ο Σταύρος Κοντονής όμως επέλεξε να βγει χθες το πρωί, την επομένη της ιστορικής καταδίκης της Χρυσής Αυγής, εν αναμονή των ποινών, για να δημοσιοποιήσει την παραίτησή του συνδέοντάς την – εντέχνως και εμμέσως – με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Και να διαμηνύσει πως αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε «μαλακές» ποινές για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης υπονοώντας, στην καλύτερη περίπτωση, ολιγωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Χρυσή Αυγή όταν ψηφιζόντουσαν οι νέοι κώδικες.

Το timing αυτό και τον συγκεκριμένο χειρισμό από τον Σταύρο Κοντονή υποδεικνύουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως στοιχείο που μαρτυρά «ανέντιμες προθέσεις» στην σημερινή παρέμβαση. Και πάνω σ’ αυτή την πεποίθηση βασίστηκε και η σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης: «Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή», ανέφερε η Κουμουνδούρου, «που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Ads

Απαντώντας, ο Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου «μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού». Παρ’ ό,τι πάντως επανέλαβε ότι η παραίτηση δεν συνδέεται με την δίκη και τις ποινές των μελών της Χρυσής Αυγής, τόνισε και πάλι ότι ο ίδιος θεωρεί «απαράδεκτες» τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. «Επαναλαμβάνω», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, « ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη […] Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω».

Το θέμα Κοντονή τέθηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο, έως το απόγευμα ωστόσο πηγές της Κουμουνδούρου διαμήνυαν πως μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε συζητηθεί θέμα διαγραφής του, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα. «Ο κ. Κοντονής παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή κι εκφράζει μόνον τον εαυτό του», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα πράγματα άλλαξαν όταν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN το βράδυ, ο κ. Κοντονής επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας  λόγο για «άθλιους, συκοφάντες και ψεύτες», επειδή τον κατηγόρησαν πως υιοθετεί fake news της ΝΔ και θέσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα εχθρικά στο κόμμα. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στη λήψη της απόφασης, με την οποία ο πρώην υπουργός «έθεσε ευατόν εκτός κόμματος». 

«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, “κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά”. Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί. Ο καθείς και οι επιλογές του», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του Σταύρου Κοντονή. 

Νωρίτερα χθες, εν μέσω του θερμού επεισοδίου με τον Σταύρο Κοντονή, φιλοκυβερνητικά sites επιχείρησαν να τροφοδοτήσουν και νέο μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, διαστρεβλώνοντας και κάνοντας «κοπτοραπτική» σε δηλώσεις και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Αφορμή αποτέλεσε μια φράση του Νίκου Παρασκευόπουλου σε συνέντευξή του στον Real FM, όπου είπε ότι «συμφωνεί με τον κ. Κοντονή» σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο πέρασε ο νέος Ποινικός Κώδικας.

«Αυτό που λέει ο κ. Κοντονής γιατί το περάσαμε κτλ., είναι σωστό. Θα μπορούσε αυτό το έργο που ήταν έτοιμο, να προωθηθεί λίγο αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει και να κατατεθεί στη Βουλή». «Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας Κώδικας, ψηφίζεται μόνο ως ένα άρθρο. Δεν μπορεί να γίνει κατ’ άρθρο και να πούμε αυτό είναι καλό, αυτό δεν είναι. Με το να έχουμε στο σύνολό του έναν νέο ΠΚ θα περάσουν και προβληματικές διατάξεις και δεν το αρνούμαι ότι υπάρχουν τέτοιες και το είχα σχολιάσει», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει: «Για πολλοστή φορά από μια τοποθέτησή μου απομονώνεται μια φράση και αναπαράγεται με τίτλους που διαστρεβλώνουν το μήνυμα, ώστε  να πλήττονται  ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ομιλών. Η επόμενη ακριβώς φράση της επίμαχης δήλωσής μου σε ραδιοφωνικό σταθμό, δικαιολογεί την προώθηση του Ποινικού Κώδικα. Προσθέτω ρητά ότι και σήμερα, αντίθετα με τον Σταύρο Κοντονή,  θα συμφωνούσα με την ανάγκη ψήφισης του νέου Κώδικα. Φυσικά, διαφωνώ και με την επιλογή του Σταύρου Κοντονή να θέσει το ζήτημα τη στιγμή, που θα έπρεπε να συζητάμε για την ιστορική σημασία του χαρακτηρισμού της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης».

Διαβάστε επίσης