Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Ads

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της κοινωνίας. Ο κ. Κοντονής είπε ότι στην απόφαση του οδηγήθηκε καθώς «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας», διευκρινίζοντας, όμως, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τις εκπροσωπήσει και μπορεί να αξιοποιήσει την κυβερνητική του εμπειρία ακριβώς γι’ αυτό το ζήτημα».

«Δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν και κάνω έκκληση στα μέλη του κόμματος, να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο», είπε και ανέφερε πως για τις αποφάσεις του έχει ενημερώσει μόνο τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοντονής είχε εκφράσει εδώ και καιρό τη διαφωνία του ως προς τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ επί των εσωκομματικών διαφορών. Μάλιστα, πρόσφατα είχε κάνει λόγο για «κόμμα τάσεων», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τάσεις, είναι ομάδες και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ακραίος φραξιονισμός, που προσβάλλει τις συλλογικές λειτουργίες του χώρου και του κόμματος».

Ads

«Καμία σχέση η παραίτησή μου με τον ποινικο κώδικα»

Στην ίδια συνέντευξη στον ANT1, ο Σταύρος Κοντονής, ερωτηθείς σχετικά για το θέμα του Ποινικού Κώδικα με φόντο τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, επανέλαβε πως είχε εκφράσει τη διαφωνία του με κάποιες διατάξεις μιας μεταρρύθμισης που στο μεγαλύτερο μέρος ήταν θετική. Όπως είπε είχε εκφράσει τη διαφωνία του και ισχυρίστηκε πως ορισμένες παράμετροι ενδεχομένως να έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Ανέφερε χαρατηριστικά πως «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το βρίσκω προβληματικό». Συμπλήρωσε ακόμη πως «δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή».

Οι παραπάνω ισχυρισμοί αποτέλεσαν την αφορμή για τη ΝΔ να εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα μεγάλο μέρος των μίντια συνέδεσαν την παραίτηση Κοντονή με τις διαφωνίες του για το νέο Ποινικό Κώδικα. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως η αποχώρησή του δεν έχει καμία σχέση με τον Ποινικό Κώδικα και με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας πως απλώς εξέφρασε κάποιες προσωπικές απόψεις. «Η παραίτησή μου είχε δοθεί στον πρόεδρο του κόμματος, προφορικά, σε συνομιλία που είχαμε, πριν από 3 μέρες. Δεν έχει καμία σχέση με τις ποινές που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής. Δεν θέλω να υπάρχει συσχέτιση των απόψεών μου για τον νέο ποινικό κώδικα με την παραίτησή μου», τόνισε μιλώντας στον Alpha 98,9 και πρόσθεσε: 

«Έχει να κάνει με τα θέματα του κόμματος. Με όλη αυτήν την πορεία που την βλέπουμε την τελευταία περίοδο. Θεωρώ ότι είναι ασφυκτική για ορισμένους ανθρώπους που δεν ανήκουμε ούτε σε τάσεις, ούτε σε μηχανισμούς και σε όλα αυτά τα πράγματα. Όλη αυτή η εικόνα των δημόσιων αντιπαραθέσεων, εγώ τη θεωρώ απαράδεκτη».

Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ έχει ήδη προχωρήσει σε τροποποίηση του ποινικού κώδικα όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, ωστόσο επί της ουσίας διατήρησε τον βασικό κορμό της μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, αν και προεκλογικά τον είχε αποδομήσει πλήρως. Οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε ήταν η παροχή ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη για το σκάνδαλο των «θαλασσοδανείων» και η επαναφορά της «διατάραξης της ειρήνης» για τις κινητοποιήσεις και τους διαδηλωτές. 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Κοντονή εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά

Αιχμές κατά του Σταύρου Κοντονή αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως οι δηλώσεις του «υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας».

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», σημειώνει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ: «Ξέπλεναν τη Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάνε το δάχτυλο» 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε η ΝΔ μετά τις δηλώσεις Κοντονή, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για υποκρισία, τονίζοντας πως επισημαίνοντας ότι  «η ΝΔ τόσα χρόνια ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάει το δάχτυλο». Σχετικά με το νέο ποινικό κώδικα, η αξιωματικής αντιπολίτευση αναφέρει πως ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 καταρτίστηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή μετά από εργασίες δέκα ετών και δεν ήταν δουλειά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κορυφαίων καθηγητών, δικαστών, δικηγόρων κλπ της χώρας. Προβλέπει μεγαλύτερη και πραγματική έκτιση ποινών σε σχέση με τον παλαιό ΠΚ.

Για τις ποινές, τονίζει πως με τον παλιό Ποινικό Κώδικα οι ποινές ήταν ονομαστικές και ψευδείς. Μπορεί να ήταν πολύ μεγάλες στα χαρτιά, αλλά εν τέλει εκτιόταν μικρότερο μέρος τους. Αντίθετα, με το νέο ΠΚ οι ποινές είναι ειλικρινείς, αφού οι καταδικασθέντες εκτίουν μεγαλύτερο μέρος της ποινής που επιβάλλεται. Π.χ. για ποινές κάθειρξης αν κάποιος καταδικαζόταν με τον παλιό ΠΚ θα έπρεπε για να απολυθεί με καλή διαγωγή να εκτίσει 1/3 της ποινής του, ενώ με τον νέο ΠΚ θα πρέπει για να απολυθεί με καλή διαγωγή να εκτίσει τα 2/5 της ποινής. Αντίστοιχα, για ισόβια κάθειρξη με τον παλιό ΠΚ έπρεπε να εκτίσει 15 έτη, ενώ βάσει του νέου ΠΚ 16 έτη. Η τελική ευθύνη για την ακριβή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων κάθε νόμου ανήκει, βέβαια, πάντα στο δικαστήριο που τις εφαρμόζει.

Τέλος σχετικά με την στέρηση Πολιτικών Δικαιωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως ακόμη και με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα και με βάση το Σύνταγμα, η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα επερχόταν μόνο όταν η δικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη. Δηλαδή μετά και τη διαδικασία αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε περίπου δέκα χρόνια από σήμερα. Με λίγα λόγια και με τον παλιό ΠΚ οι καταδικασμένοι πρωτόδικα χρυσαυγίτες δεν θα στερούνταν σήμερα των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Ο νέος ΠΚ προέβλεψε μετά από αμετάκλητη απόφαση την αυτοδίκαιη έκπτωση από κάθε δημόσιο αξίωμα, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Αυτό που απαιτείται, όπως είχε επισημάνει και η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, είναι τροποποίηση στην εκλογική νομοθεσία, ώστε να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ανακήρυξης πολιτικών κομμάτων και των κωλυμάτων εκλογιμότητας, κάτι το οποίο δεν έγινε λόγω των πρόωρων εκλογών τον Ιούλιο, ένα μήνα μετά τις αλλαγές στον ΠΚ και για το οποίο η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτα ενάμισι χρόνο και τώρα κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν τον λόγο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει γίνει διακομματικά νομοθετική πρόβλεψη που να λύνει το συγκεκριμένο ζήτημα.