Την τροπολογία για την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας και τα υπόλοιπα κόμματα να την στηρίξουν.
 

Ads

Στην τροπολογία που καταθέτουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης προτείνεται να αποστερούνται αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή στερητική της ελευθερίας για τα εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα («εγκληματική οργάνωση») και κατά το χρόνο της τέλεσής τους είχαν την ιδιότητα του μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί και συμμέτοχοι μέλους του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που τέλεσε τις παραπάνω πράξεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, η παρούσα τροπολογία συνιστά έννομη συνέπεια καταδικαστικής απόφασης, που επέρχεται αυτόθροα και μπορεί να εφαρμοστεί και αναδρομικά, δηλ. ακόμη και σε σχέση με καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη επιβληθεί. Η κατάθεση της τροπολογίας έρχεται μία ημέρα μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης των ποινών για τους καταδικασθέντες.

«Η ΝΔ ψεύδεται»

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος απαντώντας στα όσα υποστηρίζει η ΝΔ για τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών είναι ψευδή, «διότι το Σύνταγμα ρητά αναφέρει ότι ένας πολίτης μπορεί να στερηθεί τα εκλογικά του δικαιώματα μόνο όταν έχει καταδικαστεί από αμετάκλητη δικαστική απόφαση». «Η χθεσινή απόφαση δεν ήταν τέτοια, οπότε η Νέα Δημοκρατία ψεύδεται», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι «ούτε με βάση τον παλιό ποινικό κώδικα, ούτε με βάση το νέο, η χθεσινή απόφαση θα συνεπαγόταν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των χρυσαυγιτών».

Ads

«Στο νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή πρακτική, ώστε το ζήτημα της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων να ρυθμίζεται πλέον από την εκλογική νομοθεσία», πρόσθεσε. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η πρόταση ρύθμισης που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή, «αφορά την αυστηροποίηση της διαδικασίας ανακήρυξης πολιτικών κομμάτων που γίνεται στον Άρειο Πάγο και την εισαγωγή μιας σειράς από κωλύματα εκλογιμότητας -όλα αυτά με βάση την ιστορική χθεσινή απόφαση ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση».