Έντονες αντιδράσεις προκαλούν και στους νομικούς, πέρα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απόψεις που εκφέρονται και διακινούνται τις τελευταίες ώρες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι ο νέος ποινικός κώδικας που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ευνοϊκές διατάξεις για την Χρυσή Αυγή.

Ads

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δήλωσαν στην avgi.gr, «ότι δεν ταυτίζονται οι ποινές για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο νέο ποινικό κώδικα» και εξέφρασαν την απορία τους «για τη σκοπιμότητα της δήλωσης του Στ. Κοντονή αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι νομικός και οφείλει να το ξέρει».

Σχολιάζοντας η  δικηγόρος της  οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπάζογλου, στον Alpha 98,9, τις προβλέψεις  του νέου ποινικού κώδικα με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκληθεί, τόνισε: «Το πλαίσιο για διεύθυνση (εγκληματικής οργάνωσης) είναι 5-15 χρόνια. Δεν θεωρώ ότι 15 χρόνια είναι ευνοϊκή μεταχείριση, για οποιονδήποτε άνθρωπο».

Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει μεγαλύτερη έκτιση ποινής για τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης, επισήμανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, επισημαίνοντας ότι έχουμε αυστηροποίηση των ποινών. Παράλληλα, μιλώντας Στο Κόκκινο, χαρακτήρισε τη σπέκουλα που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες κατά των νέων ποινικών κωδίκων ως συμβολή στη συνωμοσιολογία και την άνοδο του φασισμού.

Ads

«Συνειδητή βλαπτική επιλογή» η παραίτηση και οι αιτιάσεις Κοντονή, δίνει με τις ατυχείς δηλώσεις του αφορμή να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, «μία μέρα μετά την νίκη των δυνάμεων του αντιφασισμού», δήλωσε ο δικηγόρος, μέλος της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μαντζουράνης.

Επίσηςο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Θέμης Σοφός καθώς και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, υπερασπίστηκαν σε συνεντεύξεις τους τον νέο ποινικό κώδικα, χαρακτηρίζοντάς τον εξαιρετικό σε όλα τα επίπεδα.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος πήρε σαφείς αποστάσεις από το κόμμα του. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι και με τον παλιό ποινικό κώδικα δεν μπορούσε να επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση. Παράλληλα επέπληξε το όψιμο ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι αν και τροποποίησε τον ποινικό κώδικα 2 φορές, δεν άλλαξε τη ρύθμιση του 2019.