Το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που ξεκινά το απόγευμα στο cine Κεραμεικός είναι κυρίως μια υπόθεση της ηγεσίας που ελέγχει πάνω από το 70% των 1.060 συνέδρων, με κάποιες εκτιμήσεις να αναφέρονται ακόμη και στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην εκλεγεί την Κυριακή μια Κεντρική Επιτροπή στα μέτρα του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος θα ανανεώσει τη θητεία του χωρίς αντίπαλο και με τεράστιο ποσοστό αποδοχής, παρόλο που αν τα λευκά είναι περισσότερα από τα 17 της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας θα δημιουργηθούν πολιτικές εντυπώσεις.
 

Ads

Λόγω της «πρωτοβουλίας των 58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς που είναι ελκυστική για τους εκσυγχρονιστές της ΔΗΜΑΡ, θα υπάρξει αλλαγή προσώπων στην κομματική ιεραρχία. Ο γραμματέας του κόμματος Σπ. Λυκούδης θα αντικατασταθεί, πιθανώς, από τον Δ. Χατζησωκράτη ή τον Σ. Παπαθανασίου, ενώ δύσκολα θα παραμείνει εκπρόσωπος τύπου ο Α. Παπαδόπουλος, τον οποίο μπορεί να διαδεχθεί ο Θ. Μαργαρίτης. Με άλλα λόγια, θα φτιαχτεί μια νέα ηγετική ομάδα η οποία θα είναι απολύτως «προεδρική» σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα των συνεργασιών.

Διαβάστε στο tvxs.gr απόψεις, αναλύσεις, συνεντεύξεις για την Κίνηση των 58

 
Ομάδα στελεχών της μειοψηφίας (όπως οι Λειβαδάς, Γεωργάτος κ.α) που δραστηριοποιούνται έντονα στο πλαίσιο της «πρωτοβουλίας των 58» αναμένεται να αποχωρήσουν μετά το συνέδριο από τη ΔΗΜΑΡ, κάτι που το επιτελείο Κουβέλη έχει σχεδόν προεξοφλήσει. Αντίθετα, ο Σπ. Λυκούδης, παρά τη διαφωνία του με τη ηγεσία στο θέμα της «Ελιάς», δεν προτίθεται να κατεβάσει χωριστή λίστα για την Κεντρική Επιτροπή αποφεύγοντας τις πολωτικές κινήσεις. Καταγραφή δυνάμεων θα επιχειρήσουν το Αριστερό Δίκτυο και οι ΠΑΣΟΚογενείς (Οικονόμου, Αμοιρίδης), οι οποίοι όμως εντάσσονται στην ευρύτερη «οικογένεια» των κουβελικών.
 
Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, τόσο που να θεωρείται ως το μοναδικό ισχυρό πολιτικό πρόσωπο σε ένα κόμμα ακραιφνώς αρχηγικό, όπως είναι αυτό του Φώτη Κουβέλη.
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να υπερασπιστεί την απόφασή του για έξοδο από την κυβέρνηση, να ξεκαθαρίσει ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής και να μην απαντήσει στο θέμα των δυνητικών κυβερνητικών συνεργασιών μετά τις επόμενες εκλογές. Δεν αναμένεται, δηλαδή, να αφήσει ευθέως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί την προηγούμενη φορά που το έκανε είχε προκληθεί μεγάλη βαβούρα, η οποία κρίθηκε αντιπαραγωγική. Σε κάθε περίπτωση, είναι ήδη σαφές ότι ο Φώτης Κουβέλης θα αποκλείσει το ενδεχόμενο κοινής εκλογικής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, παρά τις εκκλήσεις των ευρωσοσιαλιστών. Το μόνο που στην πραγματικότητα των δυσκολεύει είναι οι δημοσκοπήσεις που δεν δείχνουν σημάδια ανάκαμψης για το κόμμα του.
 
Ενδεικτικός των ρευμάτων που κινούνται στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ είναι ο πολιτικός χάρτης των τάσεων που υπάρχουν στην Κ.Ο.
 
Οι εκσυγχρονιστές

Ads

Ο βουλευτής Επικρατείας και (απερχόμενος) γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου και ο βουλευτής Β Αθήνας Γρηγόρης Ψαριανός διαφώνησαν με την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, φλερτάρουν με το ενδεχόμενο επιστροφής της υπό όρους και προϋποθέσεις, βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία των 58 για την κεντροαριστερά και ενοχλούνται από το φλερτ στελεχών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λυκούδης και Ψαριανός βρίσκονται πολύ κοντά εδώ και καιρό, ενώ ο τρίτος στο τραπέζι τους είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος. Παρόλα αυτά ο Λυκούδης δεν πήγε στην εκδήλωση των 58 στο Ακροπόλ και το ίδιο έκανε ο  προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Γύρω από τους εκσυγχρονιστές συγκεντρώνεται το 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που είναι κλίματος «Ελιάς» και θεωρείται θέμα χρόνου η αποχώρησή τους από τη ΔΗΜΑΡ.
 
Οι αντιμνημονιακοί
 
Τελευταία γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για «ομάδα Πανούση». Βουλευτές που διαφώνησαν με το «ναι» στη ρύθμιση για τις ψηφιακές τηλεοπτικές συχνότητες και με το «παρών» στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ (ήθελαν υπερψήφιση) φαίνεται ότι διαμορφώνουν πια έναν εσωκομματικό πόλο. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο βουλευτής Α Αθήνας Γιάννης Πανούσης. Συμμαχεί με τη βουλευτή Α Πειραιώς Μαρία Ρεπούση, παρόλο που η σχέση μεταξύ τους δεν είναι καλή κυρίως λόγω διαφωνιών στα εθνικά θέματα. Πολύ κοντά του βρίσκεται η βουλευτής Β Θεσσαλονίκης Κ. Μάρκου, ενώ κοινές απόψεις μοιράζεται η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα. Σ αυτόν τον κύκλο εντάσσεται ο βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο βουλευτής Τρικάλων Γιώργος Κυρίτσης. Η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξυροτύρη διατηρεί πάντα την αυτονομία της, αλλά κινείται πολιτικά/ιδεολογικά στην ίδια γραμμή.
 
Οι προεδρικοί
 
Ο Φώτης Κουβέλης έχει φανατικούς «προεδρικούς» στην Κεντρική Επιτροπή, όπως τον Δ. Χατζησωκράτη και τον Θ. Μαργαρίτη, αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τα πράγματα είναι περισσότερο σύνθετα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, βουλευτής Αχαίας, σπανίως δυσαρεστεί τον Φώτη Κουβέλη με τις παρεμβάσεις του, το ίδιο ισχύει και για τον ΠΑΣΟΚογενή Γ. Αμοιρίδη. Η βουλευτής Β Πειραιώς Μαρία Γιαννακάκη στήριξε την επιλογή της ηγεσίας για έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση αλλά κάποιοι θεωρούν ότι βρίσκεται κοντά στην «ομάδα Πανούση». Ο βουλευτής Λάρισας Θωμάς Ψύρρας από άλλους θεωρείται «κουβελικός» και από κάποιες πλευρές αντιμετωπίζεται ως επιρροή Πανούση.