Το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θερινών σινεμά και την επανεκκίνηση κινηματογραφικών γυρισμάτων, προβών και ζωντανών δρώμενων, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λινά Μενδώνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των δράσεων στον χώρο του πολιτισμού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού. Επίσης ανακοίνωσε αναδρομική επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ για τους πληττόμενους καλλιτέχνες και εργαζόμενους του χώρου και τη δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών και δημιουργών από 13/5 στην ΕΡΓΑΝΗ. 

Ads

Ενδεικτικό των ελλιπών μέτρων στήριξης που παρθήκαν για το χώρο του πολιτισμού είναι η παραδοχή της υπουργού ότι δεν έχει εικόνα για το πόσοι είναι οι εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι ενώ διάφορες έρευνες εκτιμούν πως οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού είναι περίπου 140.000, τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί αφορούσαν μόλις 45.000. Η Λίνα Μενδώνη μάλιστα είπε ότι και πάλι δεν γνωρίζει πόσοι θα συμπεριληφθούν στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, κάτι που θα φανεί από τα δεδομένα του υπουργείου Εργασίας όταν θα γίνουν οι πληρωμές. 

Επίσης παρά τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών που για μήνες έμειναν εκτός οικονομικής στήριξης – η κυβέρνηση τελικά ανακοίνωσε μέτρα μετά τις ηχηρές παρεμβάσεις ανθρώπων του πολιτισμού και της αντιπολίτευσης – η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση, ότι η αντίδραση του υπουργείου ήταν άμεση και ότι τώρα γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Αναφορικά με το αν υπήρξε διαβούλευση με τους καλλιτέχνες, παραδέχτηκε έμμεσα ότι δεν υπήρξε. Είπε ότι το υπουργείο λάμβανε συστάσεις από διαφόρους κλάδους και η επικοινωνία γινόταν με αυτό τον τρόπο. «Γκρουπάραμε τα αιτήματα», σημείωσε υποστηρίζοντας ότι υπό αυτή την έννοια «η διαβούλευση ήταν συνεχής». 

Πότε ανοίγουν οι πολιτιστικοί χώροι 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Πολιτισμού οι χώροι πολιτισμού και οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες ξεκινούν να επαναλειτουργούν σταδιακά αρχής γενομένης από τις 18 Μαΐου, παρά το γεγονός ότι σε ένα από τα διαγγέλματα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη: 

Ads
  • Στις 18 Μαΐου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι με την τήρηση αυστηρών μέτρων. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Θα υπάρχει επιπλέον σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών. Την ίδια ημερομηνία θα μπορούν επίσης να αρχίσουν πρόβες και κινηματογραφικά γυρίσματα με ειδικά μέτρα ασφαλείας που θα εξειδικευτούν με εγκυκλίους. 
  • Την 1η Ιουνίου θα λειτουργήσουν τα θερινά σινεμά με όριο πληρότητας 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. 
  • Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα μουσεία. Ειδικά σε ο,τι αφορά τη λειτουργία των μουσείων θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις δύο μέτρων και θα επιτρέπονται μόνο κλιματιστικά ανοιχτού κυκλώματος. Θα εισέρχεται επίσης συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. 
  • Στις 15 Ιουλίου θα μπορούν να ξεκινήσουν τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους.  

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες που θα σταλούν το επόμενο διάστημα σε όλους τους φορείς. Όμως, σημείωσε η Λίνα Μενδώνη, «οι ιδιώτες διοργανωτές αναλαμβάνουν την ευθύνη». «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, μπορούμε να δώσουμε κατευθύνσεις. Η ίδια η αγορά θα αυτορυθμιστεί και θα δούμε πως θα λειτουργήσει», πρόσθεσε. 

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα για τους καλλιτέχνες – εργαζόμενους στον πολιτισμό 

Αναφορικά με την οικονομική των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε: 

  • 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον Πολιτισμό δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ για Μάρτιο και Απρίλιο, αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και διευκολύνσεις στις δανειακές τους υποχρεώσεις.   
  • Παράλληλα, από 13/5 έως 19/5 θα καταβληθούν τα 800 ευρώ σε όλους όσοι έλαβαν το εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου αλλά δεν ήταν δικαιούχοι τακτικού επιδόματος ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.  
  • Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα από 1 έως 20 Μαρτίου ενώ εντάσσονται αναδρομικά και όσοι είδαν τις συμβάσεις τους να λήγουν πρόωρα από 15 έως 29 Φεβρουαρίου. 
  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου. 
  • Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ. 
  • Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής ενώ για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.
  • Από 13/5 θα αρχίσει να λειτουργεί πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, είπε ότι επισπεύτηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα. «Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», σημείωσε. Ακόμη ανέφερε ότι θα δοθεί «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών» σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν. Προανήγγειλε επίσης άμεση ψήφιση μέτρων κατά της πειρατείας.