Περισσότερα από 300 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν από το απόγευμα της Κυριακής 16 Αυγούστου στην περιοχή Αγίου Στεφάνου στον Ερημίτη στην Κέρκυρα, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά. 

Ads

Η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή, που είναι δύσβατη, με πυκνή βλάστηση, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη παρά το γεγονός ότι μέχρι τη Δύση του ηλίου συμμετείχαν και από αέρος έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη, από Κέρκυρα, Ιωάννινα και το Άκτιο, αντίστοιχα.

«Υπάρχουν ακόμη ενεργές εστίες της φωτιάς», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο το βράδυ της Κυριακής ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κέρκυρας, πύραρχος, Νίκος Κολοβός. 

Ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γεώργιος Μαχειμάρης, δήλωσε στο Open TV ότι οι φωτιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στον Ερημίτη. Έκανε λόγο για πέντε εστίες φωτιάς που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών στην περιοχή και σημείωσε ότι χρειάζεται διερεύνηση. Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη καταστροφή. 

«Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος»

Υπενθυμίζεται ότι στην παρθένα και εξαιρετικής ομορφιάς αλλά και περιβαλλοντικής σημασίας, περιοχή του Ερημίτη που βρίσκεται στην βορειοανατολική Κέρκυρα, ετοιμάζεται μεγάλη τουριστική επένδυση (Kassiopi Project) για την οποία υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους του νησιού – και όχι μόνο. 

Ads

Πρόσφατα μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βρεθεί στην Κέρκυρα για την επίσημη έναρξη των εργασιών, όπου αίσθηση προκάλεσε και η κυνική αναφορά του πως «κάποια στιγμή θα καεί το δάσος, οπότε καλά κάνουμε και το χτίζουμε», προκειμένου να υποστηρίξει την επένδυση που βρίσκει απέναντι της την τοπική κοινωνία. 

Αντιδράσεις

Ήδη υπάρχουν και οι πρώτες αντιδράσεις για την πυρκαγιά στον Ερημίτη. Στο σημείο του Ερημίτη ήταν τα μέλη του συλλόγου Ερημίτη Πλους οι οποίοι βοήθησαν στο έργο της κατάσβεσης. 
 
Ο Πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Φατήρας μιλώντας στο Corfutv επεσήμανε ότι έχει γίνει μια μεγάλη ζημιά και έχει καταστραφεί το πολεοδομικό τμήμα και έχει περάσει και δίπλα σε άλλη περιουσία. «Είμαστε στεναχωρημένοι από την κατάσταση. 30 χρόνια τον έχουμε τον Ερημίτη και δεν έπαθε ζημιά και τώρα που πέρασε σε άλλα χέρια έγινε αυτή η καταστροφή», επεσήμανε ο κ. Φατήρας.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης σε δήλωσή του αναφέρει: «Η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για 20 χρόνια στον Ερημίτη. Μέτα τις δηλώσεις Μητσοτάκη από τον Ερημίτη ότι το δάσος καίγεται, τα τσιμέντα μένουν, θα ήταν η μόνη δυνατή πράξη προκειμένου να αποφύγει την σκιά της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό».

Εικόνες από το σημείο

image

image

image

image