Στο ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ Αρχών και εταιρειών συμβούλων του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρεται δημοσίευμα της Le Monde με τίτλο «Πως οι εταιρίες συμβούλων κερδίζουν από τα ευρωπαϊκά Σχέδια ανάκαμψης», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα και τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ads

Η Le Monde σε συνεργασία με τη συλλογικότητα #RecoveryFiles, εξετάζει αυτό το φλέγον για την ΕΕ θέμα, με αφορμή σχέδιο νόμου που συζητείται στη Γαλλική Γερουσία, φέρνοντας και το παράδειγμα του Έλληνα υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη για τη «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση» (Gov-ERP ).

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι σύμβουλοι συντάσσουν ολόκληρα τμήματα των σχεδίων, στέκονται στο πλευρό των κρατών και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων, πολλαπλασιάζοντας τις συγκρούσεις συμφερόντων», εξηγεί η εφημερίδα.

Και προσθέτει: «Ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίαζε με περηφάνια στον Τύπο στις 6 Μαΐου, το πρώτο ελληνικό σχέδιο που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό “Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Για να βοηθήσει την Ελληνική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, υπογράφτηκε μια σύμβαση 51.5 εκατομμυρίων ευρώ με τρεις εταιρίες συμβούλων: Uni Systems, Real Consulting και PwC Grèce.

Ads

Όπως κι εδώ (σσ στη Γαλλία) οι σύμβουλοι του ιδιωτικού τομέα ήταν υπερδραστήριοι, από τη σύλληψη ως την ανάπτυξη του κολοσσιαίου σχεδίου ευρωπαϊκής ανάκαμψης, αποδεσμεύοντας άνω των 700 δις ευρώ μετά από την πανδημία. Μια κατάσταση που έχει προκαλέσει πολλές συγκρούσεις συμφερόντων, αποκαλύπτει η έρευνα της ευρωπαϊκής συλλογικότητας #RecoveryFiles, που ξεκίνησε από την ολλανδική ερευνητική πλατφόρμα Follow the Money, της οποίας εταίρος είναι η Le Monde».

Υπενθυμίζεται ότι η PwC Greece συνέβαλε πράγματι στην εκπόνηση του σχεδίου εκσυγχρονισμού της χρηματοοικονομικής και δημοσιονομικής διοίκησης του Ελληνικού Δημοσίου, πριν κερδίσει μια σημαντική σύμβαση που προέκυψε από αυτό.

Ντοκουμέντα που διαθέτει η συλλογικότητα #RecoveryFiles από την Κομισιόν, επιβεβαιώνουν ότι η Εταιρία Συμβούλων ήταν σε επαφή από το 2021 με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ελληνικό σχέδιο, εκ μέρους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.