Μια ανείπωτη τραγωδία συντελέστηκε στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά που ξέσπασε χτες το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη εξελίχθηκε σε ένα φονικό πύρινο μέτωπο, το οποίο με μεγάλη ταχύτητα κατέκαψε ό,τι βρήκε στο πέρασμά του σε Ραφήνα, Νέο Βουτζά και Μάτι. Οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 50, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, πάνω από 156 είναι οι τραυματίες, ενώ εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη. Εκφράζονται φόβοι πως ο τραγικός απολογισμός θα ανέβει και άλλο όσο συνεχίζονται οι έρευνες, ενώ η μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή συνεχίζεται. 

Ads

Είναι ενδεικτικό πως ο Ν. Βουτζάς και το Μάτι κάηκαν ολοσχερώς μέσα σε περίπου δύο ώρες. Οι φλόγες πέρασαν με τέτοια ταχύτητα που καταγράφεται το φαινόμενο διπλανά σημεία, το ένα να έχει καεί και το άλλο όχι. Όπως προκύπτει από μαρτυρίες κατοίκων, τη μία στιγμή ενημερώνονταν από τα ΜΜΕ πως ξέσπασε φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη και ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά, εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, ριπές των οποίων ξεπέρασαν ακόμη και τα 9 με 10 μποφόρ, βρίσκονταν περικυκλωμένοι από φλόγες στο Μάτι.

Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να διαφύγουν με κάθε τρόπο ωστόσο τις προσπάθειές τους δυσκόλευαν οι πυκνοί καπνοί και οι φλόγες. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που έχουν καεί στη μέση του δρόμου, με τα κλειδιά πάνω στη μηχανή, μαρτυρώντας το χάος που επικρατούσε εκείνη την ώρα. Μεσα στα καμένα αυτοκίνητα αλλά και ανάμεσα σε αυτά δρόμο υπάρχουν θύματα που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν.

«Το Μάτι δεν υπάρχει πια σαν οικισμός. Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα, αισθάνομαι πολύ τυχερή που ζω…», δήλωσε μια από τους διασωθέντες. Η γυναίκα, όπως και αρκετοί ακόμη κάτοικοι και παραθεριστές βρήκαν οδό διαφυγής από την πύρινη λαίλαπα μέσω θαλάσσης. Αρχικά κατέφυγαν σε παραλίες της περιοχής και από εκεί με τη βοήθεια σκαφών, στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης του Λιμενικού, απεγκλωβίστηκαν και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ραφήνας. «Ήταν δύσκολη ακόμη και η πρόσβαση στην παραλία. Ήταν κόλαση. Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερή που ζω…Υπάρχει, βασικά υπήρχε γιατί έχει καεί κι αυτό, ένα εστιατόριο, ο Κάβος. Εκεί μπορούσες να μπεις στη θάλασσα και να κολυμπήσεις μέχρι το ξενοδοχείο Ραμάντα. Εκεί μας περιποιήθηκαν καλά, μας έφεραν βάρκες και μας μετέφεραν στη Ραφήνα. Τουλάχιστον πεντακόσια άτομα περιμέναμε στη θάλασσα», ανέφερε μιλώντας στον Σκάι. 

Ads

Το πρώτο φως του ήλιου αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Μόνο σε ένα σημείο στο Μάτι εντοπίστηκαν 26 νεκροί. Πρόκειται για άτομα που συγκεντρώθηκαν σε ένα χωράφι για να σωθούν. Σημειώνεται πως το σημείο της τραγωδίας είναι μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, ωστόσο οι τεράστιες φλόγες από τα πεύκα κατέστησαν αδύνατη τη διαφυγή. Εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι παιδιά και ένα βρέφος. Οι γονείς του νεογέννητου άφησαν το σπίτι τους στο Μάτι και βρέθηκαν στην παραλία. Εκεί τους περισυνέλλεξε σκάφος και τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος, ωστόσο το άτυχο νεογέννητο παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών μετά από λίγη ώρα κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: 

Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του από το λιμάνι της Ραφήνας.

Στις διάσπαρτες εστίες που μαίνονται σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη, επιχειρούν αυτή την ώρα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 190 άτομα, 96 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες, ενώ από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Oι ισχυροί άνεμοι, το εύφλεκτο πευκόδασος και η διάσπαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής επέτρεψαν στις πρώτες μεγάλες φωτιές του φετινού καλοκαιριού να μαίνονται ανεξέλεγκτες επί ώρες κυκλώνοντας τους οικισμούς.