Μνήμες του 2007 ξυπνά η δραματική νύχτα της Αττικής και οι φονικές πυρκαγιές που σάρωσαν ταυτόχρονα τα ανατολικά και τα δυτικά παράλια του λεκανοπεδίου. Οι ταυτόχρονες εστίες σε τρία μέτωπα, σε Νέο Βουτζά – Μάτι, Κινέττα και Κάλαμο και η εκδήλωση των πυρκαγιών στην πιο επικίνδυνη μέρα του καλοκαιριού, με δυτικούς ανέμους που μετρήθηκαν 9 μποφόρ, ωθούν την κυβέρνηση να αφήνει υπόνοιες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.

Ads

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος διέκοψε το ταξίδι του στη Βοσνία και επέστρεψε εσπευσμένα χθες το βράδυ στην Αθήνα, μίλησε για «ασύμμετρο φαινόμενο», ενώ λίγο νωρίτερα στην σύσκεψη που έγινε στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής είχε τονίσει πως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα υπήρξαν πολλές, ταυτόχρονες εστίες φωτιάς.

«Η εικόνα που αποκόμισα τόσο από τον αέρα, όσο και από τις πληροφορίες, είναι μια εικόνα ενός ασύμετρου φαινομένου. Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, είναι μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα» δήλωσε μετά την σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην ερώτηση εάν βλέπει «προσπάθεια αποσταθεροποίησης» άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέγοντας: «Δεν είναι τώρα η ώρα για να κάνουμε τέτοιου είδους αποτιμήσεις. Όταν θα έρθει η στιγμή θα κάνουμε τις αποτιμήσεις που πρέπει».

Ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει τις πρώτες υπόνοιες περί οργανωμένου σχεδίου από το απόγευμα, όταν στις πρώτες δηλώσεις του από το Μόσταρ τόνισε ότι προβληματίζει «το γεγονός ότι εκδηλώνονται ταυτόχρονα παράλληλες εστίες ανατολικά και δυτικά», ενώ ανάλογες αιχμές άφησε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δηλώνοντας ότι «αυτές οι πυρκαγιές δεν είναι αθώες».

Ads

Όπως επεσήμαναν χθες την νύχτα κυβερνητικά στελέχη, στις εκτιμήσεις περί συγκεκριμένου εμπρηστικού σχεδίου οδηγούν κυρίως δύο στοιχεία: Οι πολλαπλές και ταυτόχρονες εστίες από τα Γεράνεια Ορη ως τον Νέο Βουτζά και τον Κάλαμο, καθώς και το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο «χρονικό παράθυρο» – όπως σημείωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – μέσα στο οποίο ήταν γνωστό ότι θα υπάρξουν ακραίες καιρικές συνθήκες, εξαιρετικά ευνοϊκές για εκδήλωση φωτιάς.

Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας η Αττική βρέθηκε χθες σε μια «ασυνήθιστα ακραία κατάσταση», με σφοδρούς δυτικούς ανέμους – γεγονός, στο οποίο αποδίδεται και η ταχύτητα με την οποία η πυρκαγιά της Πεντέλης έφθασε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τον Νέο Βουτζά έως το Μάτι και την παραλιακή ζώνη.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το αίτημα, από το υπουργείο Αμυνας, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατεθεί στην χώρα μας ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) το οποίο θα πετά από σήμερα στον εθνικό εναέριο χώρο προκειμένου να εντοπίζει πιθανές ύποπτες κινήσεις. Όπως δήλωσε τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος η κίνηση αυτή υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι χθες εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα πυρκαγιές σε 15 διαφορετικές εστίες στο ανατολικό και στο δυτικό μέτωπο της Αττικής.

Η δήλωση Τσίπρα, πάντως, περί «ασύμμετρου φαινομένου» οδήγησε και σε συσχετισμούς με την τραγωδία του 2007 και τις πυρκαγιές στην Ηλεία που είχαν στοιχίσει την ζωή σε 63 ανθρώπους. Τότε, η κυβέρνηση Καραμανλή δια του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πούδωρα είχε επίσης αναφερθεί σε «ασύμμετρη απειλή» πυροδοτώντας σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.

Εως αργά την νύχτα, πάντως, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής παρέμεναν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Χρήστος Σπίρτζης, Σωκράτης Φάμελος, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, καθώς και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ μετά την τραγωδία στην Αττική αποφασίστηκε και η ματαίωση της σημερινής δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο για τον εορτασμό της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.