Εικοσιπέντε άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί σε σημείο στο Μάτι, από διασώστες του Ερυθρού Σταυρού που πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων ανάμεσα σε καμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

Ads

Τα 21 από τα θύματα εντοπίστηκαν σε ένα χωράφι, στην Αργυρή Ακτή. Τέσσερις ακόμη βρέθηκαν στα αυτοκίνητά τους σε διπλανούς δρόμους. «Υπάρχουν 26 νεκροί 30 μέτρα πριν τη θάλασσα σε ένα χωράφι, ανάμεσα σε δύο κτίσματα», ανέφερε διασώστης του Ερυθρού Σταυρού, ενώ την τραγική είδηση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ν. Οικονομόπουλος. Σημειώνεται πως στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε πως οι νεκροί ήταν 25 και όχι 26, όπως αρχικά είχε αναφερθεί.

Τα θύματα φαίνεται πως προσπάθησαν να φτάσουν στη θάλασσα αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι τεράστιες φλόγες από τα πεύκα κατέστησαν αδύνατη τη διαφυγή και εγκλωβίστηκαν στο χωράφι. «Προσπάθησαν να φτάσουν στο νερό αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν», ανέφερε ο διασώστης. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς εξέφρασε φόβους πως ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να αυξηθεί και άλλο και ίσως να είναι τριψήφιος. 

Σύμφωνα με τους κάτοικους της περιοχής, οι άνθρωποι που εντοπίστηκαν νεκροί στο χωράφι ανέβαιναν με τα ΙΧ τους την οδό Δημοκρατίας ψάχνοντας διέξοδο προς την Μαραθώνος. Όταν εγκλωβίστηκαν και η φωτιά τους πλησίαζε, εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου και προσπάθησαν να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα. Φτάνοντας όμως στο οικόπεδο παγιδεύτηκαν. Κάποιοι βρέθηκαν νεκροί με εγκαύματα από τη φωτιά, κάποιοι άλλοι είχαν πνιγεί από τους καπνούς. Ορισμένοι από τους νεκρούς, οι οποίοι ήταν οικογένειες, βρέθηκαν αγκαλιασμένοι.

Το σημείο εξελίχθηκε σε μια παγίδα θανάτου, καθώς πέρα από τους δεκάδες νεκρούς στο οικόπεδο, μια ακόμη γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε ένα αυτοκίνητο στο δρόμο πάνω από το εν λόγω οικόπεδο και τρεις ακόμη μπροστά από την ταβέρνα Αργυρή Ακτή. Ο επικεφαλής διασώστης του Ερυθρού Σταυρού Βασίλης Ανδριόπουλος ανέφερε: «Τις πρώτες πρωινές ώρες εντοπίσαμε τον πρώτο άνθρωπο. Είδαμε καμμένα αυτοκίνητα με τα κλειδιά πάνω, με ανοιχτές τις πόρτες και αμέσως καταλάβαμε οτι θα υπάρχουν πολλοί νεκροί. Τα ξημερώματα είχαμε την εικόνα για το μέγεθος της τραγωδίας. Ανάμεσα σε δύο σπίτια, σε ένα χωράφι 300 τετραγωνικών μέτρων, 25 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Ανάμεσά τους δυστυχώς και μικρά παιδιά. Οικογένειες που αναζήτησαν την λύτρωση, προσπάθησαν να διαφύγουν και δυστυχώς βρήκαν τον θάνατο».