Την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών, όλων των βαθμίδων για τις επόμενες 14 ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την αντιμετώπιση της εξάπλωση του κοροναϊού. 

Ads

Όπως ανέφερε η απόφαση αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο, είπε ο υπουργός Υγείας, είναι «προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Διαβάστε επίσης:

Σύγχυση επικράτησε με τη λειτουργία των φροντιστηρίων, καθώς αρχικά αναφέρθηκε πως δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του υπουργείου. Όπως επισημάνθηκε, τα φροντιστήρια θεωρούνται επιχειρήσεις και υπάρχουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι και το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί αργότερα αν υπάρξει ανάγκη. Τελικά, λίγη ώρα αργότερα, μετά τις αντιδράσεις αλλά και τις μεμονωμένες αποφάσεις φροντιστηρίων που ενημέρωναν τους γονείς πως θα κλείσουν, το υπουργείο αναθεώρησε την αρχική του απόφαση και με «άτυπη ενημέρωση» που κυκλοφόρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανακοινώθηκε πως κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια, με πολλούς να επικρίνουν την κυβέρνηση για τον πρόχειρο σχεδιασμό σε τόσο κρίσιμες αποφάσεις. 

Ads

Είναι ενδεικτικό, πως η υπουργός παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ είχαν γίνει οι επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγειας, μίλησε στον Σκάι και ανέφερε πως ζήτησε την αναστολή λειτουργίας και για τα φροντιστήρια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως δεν υπήρξε συνεννόηση νωρίτερα με το υπουργείο Υγείας, ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να διατάξει το κλείσιμο φροντιστηρίων και πάσης φύσεως εξωσχολικών δομών εκπαίδευσης στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Σημειώνεται πως βάσει των τελευταίων επιστημονικών αναφορών από διεθνείς έρευνες, τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό με τους ενήλικες, ωστόσο είναι μικρότερη η πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα. Μάλιστα διαπιστώνεται ότι τα παιδιά κρατούν υψηλό ιϊκό φορτίο, ενώ δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε ενήλικες, δίχως τα ίδια να νοσήσουν. 

Υπενθυμίζεται πως λίγη ώρα πριν ανακοίνωθεί το κλείσιμο των σχολείων, υπήρξε επίσημη ανακοίνωση πως εκπαιδευτικός στο δήμο Βάρης – Βουλας – Βουλιαγμένης βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, ενώ κρούσμα ανακοινώθηκε πως έχει διαγνωστεί και στο κολέγιο Deree στην Αγία Παρασκευή. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας δεν προχώρησε σε κάποια ανακοίνωση για τον επίσημο αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 90 ενώ εκφράζονται πλέον φόβοι για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Η ανησυχία για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων έχει ενισχυθεί ύστερα από την ανακοίνωση των τεσσάρων «ορφανών» κρουσμάτων στην Αθήνα. Πρόκειται για κρούσματα που δεν έχουν ύποπτο ιστορικό, δηλαδή δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα με πλήθος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ούτε έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει. «Έχω χειριστεί προσωπικά τέτοιο περιστατικό που δεν έχουμε καμία καλή εξήγηση πως αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε με κοροναϊό», ανέφερε στον Σκάι ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας, προσθέτοντας: «Τις αμέσως επόμενες μέρες θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα, αυτό είναι απολύτως βέβαιο». «Πρόκειται για ισχυρότατη ένδειξη διασποράς στην Αθήνα», σημείωσε αναφερόμενος στα «ορφανά κρούσματα». 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα «ορφανά» κρούσματα της Αθήνας είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και νοσηλεύονται με πνευμονία. Η διαπίστωση ότι έχουν προσβληθεί με κοροναϊό έγινε μετά από επιδημιολογικό έλεγχο που διεξάγεται πλέον και σε περιστατικά πνευμονίας όταν έχει αποκλειστεί άλλη αιτία, όπως γρίπη. Πρόκειται για αναθέωρηση στη διαδικασία ελέγχου, καθώς μέχρι σήμερα το σχέδιο του ΕΟΔΥ, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, προέβλεπε τον έλεγχο ύποπτων κρουσμάτων μόνο αν είχε προηγηθεί κάποιο ταξίδι σε κάποια χώρα με πολλά κρούσματα, όπως η Ιταλία ή Κίνα.

Αυτός ο περιορισμός στον έλεγχο αποδείχθηκε απόλυτα λανθασμένος, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του γκρουπ που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους. Αν και η πλειονότητα των ταξιδιωτών διαγνώστηκε τελικά με κοροναϊό, κυκλοφορούσαν για αρκετές ημέρες χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. Παρά τις επισημάνσεις από τους γιατρούς περί ύποπτων κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ επέμενε πως αφού δεν είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία δεν υπήρχε λόγος ελέγχου. Αντίστοιχες καταγγελίες για ελλιπή έλεγχο, σύγχυση στη διαδικασία και σημαντικές ελλείψεις, σε υποδομές αλλά ακόμη και σε τέστ για τον κοροναϊό, έχουν γίνει και από πολίτες που επισκέφτηκαν τα «νοσοκομεία αναφοράς» αλλά και από νοσοκομειακούς γιατρούς. 

Μετά και την ανακοίνωση των «ορφανών» κρουσμάτων θεωρείται δεδομένο πως ο ιός έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο και «αχαρτογράφητο» μέρος, ενώ παράλληλα πολλοί πολίτες που μπορεί να εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα δεν προσέρχονται σε μονάδες υγείας, καθώς δεν το κρίνουν απαραίτητο. Σημειώνεται επίσης πως τις πρώτες ημέρες ο κοροναϊός είναι ασυμπτωματικός και άρα δεν γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή πως νοσεί. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων έχει πλέον καταρρεύσει καθώς το σύστημα αποδείχθηκε απολύτως διάτρητο, όπως είχαν προειδοποιήσει από την αρχή οι νοσοκομειακοί γιατροί. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες πως «ενδεχομένως να νοσήσει και το 15% του πληθυσμού», ενώ η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κρεμαστινού, εκτίμησε πως η έξαρση αναμένεται εντός Απριλίου.