Κλειστά θα παραμείνουν τελικά και τα φροντιστήρια – καθώς και άλλες εξωσχολικές ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές – για τις επόμενες 14 μέρες, σε μια εξέλιξη που αποδεικνύει πως αρκεί λίγη ώρα με πρόχειρο σχεδιασμό για να προκληθεί σύγχηση, ακόμη και σε μια στοιχειώδη μεν, σημαντικότατη δε, ανακοίνωση, που αφορά στη δημόσια υγεία και ειδικά τη λειτουργία ή μη των σχολείων λόγω του κοροναϊού.

Ads

Διότι αφού ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας για 14 μέρες «όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλης της χώρας, όλων των βαθμίδων», αναφέροντας συγκεκριμένα, ότι αυτό το μέτρο «αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια», αμέσως προκλήθηκαν εύλογα ερωτήματα για το τι θα γίνει με τα φροντιστήρια γενικής παιδείας και ξένων γλωσσών, των ιδιωτικών σχολών καλλιτεχνικών μαθημάτων κλπ.

Μάλιστα, πολύ γρήγορα υπήρξαν και δημοσιεύματα, με αναφορά στο υπουργείο Υγείας, ότι τα φροντιστήρια θεωρούνται «επιχειρήσεις», με πολύ λιγότερους ανθρώπους και για το συγκεκριμένο θέμα, «αν υπάρξει ανάγκη», θα συζητηθεί αργότερα.

Καθώς η σύγχυση φούντωνε επί του θέματος και μεμονωμένα τα φροντιστήρια ανακοινώναν στους γονείς την πρόθεσή τους να κλείσουν λόγω του κοροναϊού, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μέσω… Σκάι(!) – ούτε καν με ανακοίνωση του υπουργείου – είπε ότι ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να διατάξει το κλείσιμο φροντιστηρίων και πάσης φύσεως εξωσχολικές δομές εκπαίδευσης στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, στις αποφάσεις που θα εκδοθούν περιλαμβάνονται φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κα.

Ads

Τελικά μέσω Αθηναϊκού Πρακτορείου υπήρξε νέα «άτυπη ενημέρωση» από το υπουργείο Υγείας που ανέφερε πως κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια, προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις για την προχειρότητα και επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως δεν υπήρξε η απαραίτητα συνεννόηση μεταξύ των δύο υπουργείων πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.