Συζητήσεις και προβληματισμό προκάλεσε η διαχείριση του μέτρου για το κλείσιμο των σχολείων, αφού προκύπτει σαφής έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού και απουσία ολοκληρωμένης προσέγγισης, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, για ένα μείζον ζήτημα όπως αυτό της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ads

Μετά την αρχική σύγχυση για τα φροντιστήρια, το κλείσιμο των οποίων αποφασίστηκε στο «πόδι», η διαπίστωση για προχειρότητα στον σχεδιασμό ενισχύεται από το γεγονός, πως ενώ το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολείων λόγω κοροναϊου ξεκινά άμεσα, από την Τρίτη το πρωί, δεν ανακοινώθηκε τι θα συμβεί με τις άδειες των εργαζόμενων γονιών. Το αποτέλεσμα είναι τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι εργοδότες να μη γνωρίζουν ούτε τι θα γίνει με τις άδειες που πρέπει να πάρουν, ούτε πως θα γίνει η αποζημίωση, αφού το υπουργείο Εργασίας λειτουργεί μέχρι και την τελευταία στιγμή με «διαρροές».

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο φέρεται να προσανατολίζεται σε χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών «ειδικού σκοπού», για τις 14 επόμενες ημέρες που θα είναι κλειστά τα σχολεία ή και σε τηλεργασία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει άδεια 15 ημερών για τη μητέρα και 15 ημερών για τον πατέρα, ενώ θα υπάρχει ηλικιακό όριο του μαθητή, ώστε οι άδειες να δοθούν σε γονείς μαθητών έως και του γυμνασίου.

Ερωτηματικά προκαλεί ωστόσο ο επιμερισμός του κόστους αυτής της άδειας «ειδικού σκοπού». Οι πληροφορίες λένε ότι αν και πρόκειται για αναγκαστική άδεια «ειδικού σκοπού», ένα μέρος της θα το χρεωθεί ο εργαζόμενος γονέας, ενδεχομένως με την αφαίρεση ημερών από την κανονική του άδεια, και το υπόλοιπο μέρος θα το μοιραστούν, στο κομμάτι των αποδοχών, ο εργοδότης και το κράτος με επιδότηση ενός χρονικού τμήματος της άδειας.

Ads

Φυσικά, ακριβώς λόγω του ότι το μέτρο έχει δημοσιονομικό κόστος, θα πρέπει να έχει λόγο και το υπουργείο Οικονομικών με τις τελικές αποφάσεις πιθανόν να ληφθούν μεταμεσονύκτια και οι ανακοινώσεις να γίνουν την Τετάρτη. Επίσης υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως για παράδειγμ το πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, αλλά και πώς θα στηριχθούν οι ιδιωτικές σχολικές μονάδες ή φροντιστήρια που αναγκάζονται να κλείσουν από την ίδια ημέρα.

Όλα φαίνεται πως θα αποφασιστούν τελευταία στιγμή γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την αδυναμία των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών να δώσουν απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις που δέχονται μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο των σχολείων.