Άρον, άρον κλείνει τη Βουλή η κυβέρνηση για καλοκαίρι σε μια επιχείρηση με τριπλό στόχο: να «σιγήσει» τις γκρίνιες στελεχών της για τον επικείμενο ανασχηματισμό, να στείλει στις καλένδες καυτά θέματα όπως το «Μπαλτάκος Gate» αλλά και να περάσει εύκολα «δύσκολα» νομοσχέδια. 

Ads

Επίσημη ανακοίνωση για τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση δεν έχει υπάρξει. Οι μόνες διαρροές που υπήρξαν από γαλάζια στελέχη είναι ότι «δεν υπάρχει νομοθετική ή άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία σε εκκρεμότητα που να χρειάζεται την πλήρη σύνθεση της Βουλής». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
 
Υπόθεση Μπαλτάκου
 
Κατ’ αρχήν εκκρεμεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πολύκροτη υπόθεση Μπαλτάκου. Εξάλλου για αύριο ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης για τη μαγνητοσκόπηση της συνομιλίας του με τον πρώην γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.
 
Αύριο ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν επίσης και υποθέσεις που αφορούν τους «γαλάζιους» υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη (ΝΔ), Γιάννη Μιχελάκη (ΝΔ) και του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου. Ειδικά η υπόθεση του Γιάννη Μιχελάκη φέρεται να ανησυχεί ιδιαίτερα το κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς στο κοινοβούλιο έχει φτάσει εισαγγελικό αίτημα προκειμένου να διερευνηθεί υπόθεση η οποία στηρίζεται σε δημοσίευμα και φέρει τον υπουργό την εποχή που ήταν βουλευτής να χρηματίζεται από υπόδικο επιχειρηματία για να καταθέσει ευνοϊκές για εκείνον ερωτήσεις. Οι υποθέσεις αυτές θα ξανάρθουν στη Βουλή για να κριθούν το φθινόπωρο καθώς στα θερινά τμήματα δεν λειτουργεί η συγκεκριμένη διαδικασία.
 
Κρίσιμα νομοσχέδια
 
Επιπλέον στα θερινά τμήματα της Βουλής αναμένεται να έρθουν κρίσιμα νομοθετήματα όπως η μικρή ΔΕΗ, το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς – που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων – οι επικουρικές συντάξεις και οι φόροι υπέρ τρίτων.
 
Τα θερινά τμήματα της Βουλής είναι περισσότερο ελεγχόμενα από το κόμματα. Λειτουργούν με 100 βουλευτές που τοποθετούνται από τα κόμματα και περιορισμένες διαδικασίες. Έτσι η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να αποσύρει ενδεχόμενους αντάρτες και να τοποθετήσει πρόθυμους να ψηφίσουν τα νομοσχέδια.
 
Παρασκήνιο

Ήδη στο παρασκήνιο ακούγεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε στο εσπευσμένο καλοκαιρινό κλείσιμο της Βουλής λόγω του επικείμενου ανασχηματισμού που έχει φέρει αναστάτωση στους κόλπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνώντων κομμάτων και κυρίως της ΝΔ. Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί έχουν «κατεβάσει ρολά» περιμένοντας τον ανασχηματισμό. Χθες μάλιστα ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής παράταση για να απαντήσουν στις επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από βουλευτές.

Στα δε πηγαδάκια της Βουλής έντονες είναι οι συζητήσεις αναφορικά με την παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τις κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου αλλά και την αναβολή της συζήτησης για το βίντεο Κασιδιάρη. 
 
Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης
 
«Η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή χωρίς καμιά συζήτηση, χωρίς τη γνώμη της διάσκεψης των Προέδρων και εντελώς μονομερώς. Διέρρευσαν την πληροφορία και κατόπιν θυροκόλλησαν το διάταγμα» τονίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο tvxs.gr, σημειώνοντας ότι «θέλουν να δημιουργήσουν εικόνα θερινής ραστώνης ενώ βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία είναι ανοιχτά θέματα όπως η διαπραγμάτευση του χρέους και κρίσιμα νομοσχέδια».
 
Σημειώνει δε ότι η κυβέρνηση «θα μπορούσε με δεδομένες αυτές τις συνθήκες να κρατήσει ανοιχτή τη Βουλή και να την κλείσει μόνο το γνωστό 20ήμερο του Αυγούστου όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Και πάλι είναι πολύ πρόωρα θα μπορούσε να κρατήσει τη Βουλή μέχρι το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου τουλάχιστον».

Ads

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό, πολιτικό ή δημοκρατικό δικαίωμα να ενεργεί νοθεύοντας και υπονομεύοντας για άλλη μια φορά τη δημοκρατική λειτουργία» αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ολοκληρώνει σε λίγο τη θητεία του έχοντας υπογράψει δεκάδες αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όφειλε να απόσχει από την υπογραφή μιας πράξης που εξυπηρετεί όχι τη δημοκρατική νομιμότητα αλλά κομματικές και κυβερνητικές σκοπιμότητες των κομμάτων που τον εξέλεξαν στη θέση αυτή και ήδη αναζητούν πρόθυμο διάδοχό του αλλά και πρόθυμους βουλευτές να στηρίξουν άλλη μια εκτροπή».

Από τη ΔΗΜΑΡ τονίζεται ότι «εν όψει νέων μέτρων και κρίσιμων νομοσχεδίων και με τον ανασχηματισμό προ των πυλών , η κυβέρνηση σπεύδει  να κηρύξει  αιφνιδιαστικά τη λήξη  των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Για άλλη μια φορά , θεσμικά κεκτημένα θυσιάζονται  στο βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών».
 
Αιχμές για ενδεχόμενες παραγραφές αφήνει ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. «Ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει «αναίμακτα» από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα. Μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;» σημειώνει χαρακτηριστικά. 

«Tο ΚΚΕ έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει πως νομοσχέδια γενικότερης σημασίας πρέπει να έρχονται μόνον στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να παίρνουν την ευθύνη όλοι οι βουλευτές», τονίζει από την πλευρά του ο Περισσός.