Παρά τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ των τελευταίων ημερών (πρώτα ο Βασίλης Καπερνάρος, χθες η Μίκα Ιατρίδη), ενώ έχουν ήδη επιστρέψει στην κυβερνητική πλειοψηφία μέσω Ελιάς οι βουλευτές Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης και με την γαλάζια επιχείρηση προσέλκυσης ανεξάρτητων βουλευτών σε πλήρη εξέλιξη, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει η Βουλή την επόμενη Παρασκευή. Οι επιφυλάξεις που υπάρχουν έχουν να κάνουν με τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι έντονη σε μια τέτοια περίπτωση. Διαφορετικά, η απόφαση θα είχε οριστικοποιηθεί προκειμένου να περάσουν κρίσιμα κυβερνητικά νομοσχέδια από θερινά τμήματα, αντί για ολομέλειες.

Ads

Ο λόγος είναι ότι η κατάσταση είναι περισσότερο ελεγχόμενη στα θερινά τμήματα επειδή “παίζουν” οι αντικαταστάσεις, με αποτέλεσμα να αποσύρονται οι ύποπτοι ανυπακοής και να αντικαθίστανται από πρόθυμους. Σε κάθε περίπτωση στα θερινά τμήματα το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παιχνίδι με βάση τη σύνθεση και αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο καταψήφισης νομοσχεδίων που θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση τελεί υπό διάλυση.

Οπωσδήποτε, βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης εν αναμονή ανασχηματισμού. Πέρα από το γεγονός οι υπουργοί δεν κάνουν απολύτως τίποτα, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν χθες από τον πρόεδρο της Βουλής παράταση για να απαντήσουν στις επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από βουλευτές, επιβεβαιώνοντας έτσι και επισήμως ότι έχουν κατεβάσει τα στυλό.

Το απόγευμα είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να προσπαθήσουν λύσουν την εξίσωση του ανασχηματισμού. Ο μεγάλος γρίφος αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, αφού μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί λύση αποδεκτή από τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ και από τους πιστωτές για να αντικατασταθεί ο Γιάννης Στουρνάρας. Επίσης, οι αποφάσεις για την ΤτΕ και για τον Επίτροπο δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ενώ καταγράφονται και αρνήσεις συμμετοχής στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Κουτρουμάνης που βολιδοσκοπήθηκαν από τη Χ. Τρικούπη δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται ενώ επίσης οι Παντελής Καψής και Ηλίας Μόσιαλος από την πλευρά της Ελιάς δεν δείχνουν να επιθυμούν χαρτοφυλάκιο.

Ads

Στην όχθη της ΝΔ υπάρχει συνωστισμός υποψήφιων προς υπουργοποίηση και έχουν αρχίσει ήδη τα δημόσια ξεκατινιάσματα. Η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη τάχθηκε εναντίον της υπουργοποίησης αποτυχόντων στην αυτοδιοικητική μάχη και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος διεμήνυσε ότι δεν δέχεται υποδείξεις από εκείνη που της φάνηκε λίγη η καρέκλα της υφυπουργού (Υγείας). Μέσα σ όλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δηλώνει ανασφάλιστος και διαμαρτύρεται για τη διαγραφή του από την ΕΣΗΕΑ, την ώρα που κυκλοφορούν φήμες ότι πλησιάζει η ώρα της αντικατάστασής του.