Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα Παρασκευή (17/5) ο 50χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του το πρωί της Πέμπτης στο Μενίδι. Η σαραντάχρονη γυναίκα είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε τρεις καταγγελίες κατά του 50χρονου, για ενδοοικογενειακή βία.

Ads

Όπως έγινε γνωστό, η 40χρονη γυναίκα που άφησε την τελευταία της πνοή ενώ κατευθυνόταν στην εργασία της, είχε καταγγείλει την 7η Μαΐου στις αρχές, βίαιο επεισόδιο μεταξύ της ίδιας και του πρώην συντρόφου της.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε παραπέμφθηκε ενώπιον του Τριμελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου, προκειμένου να εκδικαστεί στις 8 Μαΐου, ενώ ο 50χρονος κατηγορούμενος παρέμεινε κρατούμενος.

Η διαφωνία αστυνομίας – δικαστικών αρχών

Την 8η Μαΐου η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται με τον κατηγορούμενο να κάθεται στο εδώλιο για ενδοοικογενειακή βία, σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή. Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε για την 17η Μαΐου, καθώς απουσίαζαν βασικοί μάρτυρες, δηλαδή η 40χρονη και η κόρη της.

Ads

Εισαγγελικές πηγές, πάντως, αντικρούουν τον ισχυρισμό ότι το δικαστήριο δεν εφάρμοσε τον νέο ποινικό κώδικα (Ν.5090/2024), που έχει τεθεί σε ισχύ από 1η Μαΐου.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμοι αστυνομικοί φέρεται να υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο έπρεπε να ορίσει δικάσιμο εντός τριημέρου και να διατάξει την περαιτέρω κράτηση του δράστη έως τη δίκη του.

Ωστόσο, δικαστικές αρχές επισημαίνουν ότι, αν και πράγματι υπήρχε η δυνατότητα (και όχι η υποχρέωση) να δοθεί τριήμερη αναβολή, αυτό δεν θα είχε νόημα να συμβεί καθώς από τη δικογραφία απουσίαζε η ιατροδικαστική έκθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και σήμερα η έκθεση αυτή δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη, πράγμα που – κατά τις ίδιες πηγές – καταδεικνύει ότι ακόμα και μια τριήμερη αναβολή (κατά την οποία ο κατηγορούμενος θα κρατείτο) δεν θα επέφερε κανένα αποτέλεσμα.

Έτσι, το Αυτόφωρο Τριμελές έλαβε την απόφαση της αναβολής για την 17η Μαΐου, ενώ ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης προσέγγισης και της απαγόρευσης επικοινωνίας.

«Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά»

Τρεις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία είχε κάνει όπως προαναφέρθηκε τα τελευταία 11 χρόνια η γυναίκα που βρέθηκε δολοφονημένη στο Μενίδι, καταγράφοντας άλλη μια γυναικοκτονία.

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, η κόρη του θύματος έτρεξε στο σημείο που εντοπίστηκε νεκρή η 40χρονη και φώναζε στους αστυνομικούς πως «ίσως να είναι η μαμά μου», ενώ φέρεται να είπε σε κοντινό της πρόσωπο ότι «ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά».

«Ήρθε μια κοπελίτσα, χαρακτηριστικά εδώ στον τόπο του συμβάντος, και είπε ότι “ίσως να είναι η μαμά μου” ενώ έκλαιγε και ωρυόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έδειξε μια φωτογραφία στους Αστυνομικούς και έτσι ταυτοποιήθηκε ότι ήταν η μαμά της. Είπε ότι η μαμά της σήμερα δεν πήγε στη δουλειά και αφού έδειξε τη φωτογραφία στους αστυνομικούς τους είπε ότι τη σκότωσε ο μπαμπάς της».

Όπως ισχυρίζεται η κάτοικος, η κόρη της 40χρονης, είπε πως «Μιλούσε στο τηλέφωνο και έλεγε ‘έχουν σκοτώσει τη μαμά μου, έχουν σκοτώσει τη μαμά μου’, ήταν πολύ συγκλονισμένη».

Το χρονικό και οι καταγγελίες

Σύμφωνα με τα όσα λέει η αστυνομία, η 40χρονη είχε καταγγείλει τον 50χρονο πρώην σύντροφό της για ενδοοικογενειακή βία. Μάλιστα ο 50χρονος θα δικαζόταν σήμερα Παρασκευή μετά την τελευταία μήνυση σε βάρος του που έγινε από τη 40χρονη πριν από περίπου δέκα μέρες.

Ο δολοφόνος της, κατά την διαφυγή του, σύμφωνα με πληροφορίες άφησε πίσω του, τη τσάντα του θύματος καθώς και τα προσωπικά της αντικείμενα.

Λίγο πριν τις 5:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης περίοικος εντόπισε την 40χρονη γυναίκα πεσμένη στο πεζοδρόμιο μέσα σε λίμνη αίματος και με ένα μαχαίρι καρφωμένο στη κοιλιά. Το σημείο αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, κλήθηκε ιατροδικαστής έτσι ώστε να κάνει την πρώτη εξέταση στη σορό της 40χρονης, ενώ έφτασε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ο 50χρονος και πρώην σύντροφος της 40χρονης είχε συλληφθεί συνολικά τρεις φορές, μετά από σχετικές μηνύσεις της, ωστόσο η ίδια, σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, δεν είχε δεχτεί να πάει σε κάποια δομή.

Η πρώτη σύλληψη έγινε στις 3/4/2013. Ακολούθησε στις 19/9/2022 δεύτερη μήνυση σε βάρος του 50χρονου, για απειλή, σωματική βλάβη και εξύβριση, ενώ της είχε δοθεί και έντυπο με φορείς και τηλέφωνα για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, όπως υποστηρίζει η αστυνομία. Μάλιστα εκείνο το χρονικό διάστημα υπήρχε δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία ο 40χρονος απαγορευόταν να μένει μαζί της, ωστόσο η ίδια του επέτρεπε να βρίσκεται στο σπίτι από το 2018.

Τελευταία μήνυση σε βάρος του ήταν πριν από δέκα περίπου μέρες, την Τρίτη του Πάσχα 7/5, όταν και συνελήφθη ενώ η δικάσιμος είχε οριστεί για την Παρασκευή 17/5. Οι αστυνομικοί, είχαν δώσει στο θύμα κωδικό για πρόσβαση στην εφαρμογή panic button, όπως υποστηρίζουν.