Σπίτια έκαψε η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πλάκα Κερατέας Αττικής το πρωί της  Κυριακής, όπως είπε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Μακροδημήτριος, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής.

Ads

Εστάλησαν τρία μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η πυρκαγιά δεν έχει ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν 4 διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) δουλεύουν και στις 4 εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία.

H φωτιά κινείται επικίνδυνα νοτίως προς Άγιο Κωνσταντίνο. Εκεί πέφτει το μεγάλο βάρος γιατί αν φτάσει στον Άγιο Κωνσταντίνο ουσιαστικά εισέρχεται στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

Ads

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων (οι ριπές ξεπερνούν τα 9 μποφόρ), των διάσπαρτων οικιών μέσα σε χωράφια και της χαμηλής βλάστησης (ξερά χόρτα και στην πλειονότητά τους ακαθάριστα οικόπεδα). Έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής με ασφάλεια 6 οικισμοί. Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνδράμουν αστυνομία (που φροντίζει για τις εκκενώσεις), ΟΤΑ και στρατός (με μηχανήματα έργου).

Η δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ανέφερε ότι έχουν παραδοθεί στις φλόγες σπίτια στον οικισμό της Πλάκας ενώ έχουν καεί και ποιμνιοστάσια. Κατά μήκος του βουνού υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες με την ένταση των ανέμων επεκτείνονται.

«[…] καίγονται τρία σπίτια μόνιμης κατοικίας στην Πλάκα Κερατέας, επιτακτική ανάγκη για επιπλέον εναέρια μέσα» τόνισε ο Αθανάσιος Μακροδημήτρης, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, μιλώντας στο ΕΡΤNews. Έκανε ακόμα λόγο για τραγική εικόνα και φωτιά με πάρα πολλές εστίες. Σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση της φωτιάς ο κ. Μακροδημήτρης είπε ότι το μέτωπο κινείται «προς Μαρκάτι, προς τη μεριά του Θωρικού Λαυρίου κι έπεσε κι από την πίσω μεριά[…]».

Στις 13:46 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 που αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαρκάτι και ‘Αγιο Γεώργιο Θωρικού απομακρυνθείτε μέσω Π.Ε.Ο. Αθηνών-Λαυρίου προς Λαύριο». Υπενθυμίζεται ότι στις 12:35, είχε σταλεί μήνυμα από το 112 που καλούσε όσους βρίσκονταν στους οικισμούς Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα στη Κερατέα να απομακρυνθούν Π.Ε.Ο. Αθηνών-Λαυρίου προς Λαύριο.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ η Αστυνομία προχώρησε σε νέες εκτροπές κυκλοφορίας λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα.

Αναλυτικά οι εκτροπές που είναι σε ισχύ:

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την πλευρά Τογάνι

-Παλαιά λεωφόρος Λαυρίου και λεωφόρος Πλάκας από την είσοδο για Μαρκάτι

-Λεωφορος Αθηνών – Σουνίου και λεωφόρος Καραμανλή

-Λεωφόρος Λαυρίου και Καμαρίζης

-Επαρχιακή οδός Κερατέας- Αναβύσσου και παλαιά λεωφόρος Λαυρίου

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)