Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει αναφορικά με την δυναμική που μπορεί να προκύψει από ενδεχόμενη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων με φόντο τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, και ιδιαίτερα την επικράτηση του Χάρη Δούκα στον δήμο Αθηναίων και του Δημήτρη Κουρέτα στην περιφέρεια Θεσσαλίας απέναντι στους «εκλεκτούς» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ads

Μάλιστα, από το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Παύλος Γερουλάνος, τα οποία τοποθετήθηκαν ευθαρσώς υπέρ της σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε σε δήλωσή του και ο γραμματέας της «Ανανεωτικής Αριστεράς», Θόδωρος Μαργαρίτης.

Από τη μεριά τους, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησαν τη Δευτέρα να «κόψουν» την συζήτηση, σημειώνοντας πως «σήμερα είναι μια ημέρα προσωπικής ήττας του κ.Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου. Οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ».

«Θα εκφράσουμε τις αγωνίες του προοδευτικού κόσμου, γι’ αυτό καλούμε κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη να αγωνιστούμε μαζί για να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Η χθεσινή νίκη απέδειξε ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», πρόσθεταν οι πηγές του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Προσκλητήριο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά Ανδρουλάκη

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το στίγμα έσπευσε να δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε ανάρτησή του στο X επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους».

Μια μέρα αργότερα, η Κουμουνδούρου μέσω κύκλων επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, επιχειρώντας παράλληλα να αναδείξει την διάσταση απόψεων που αναδείχτηκε επί του ζητήματος ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου.

«Οι πολίτες επιδοκίμασαν τη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Αποδείχτηκε ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου επιτεύχθηκε λειτούργησε πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που συνέτριψε τις δυνάμεις της συντήρησης. Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία.

»Η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΎΡΙΖΑ – ΠΣ το κάνει. Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής. Δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία» σημείωναν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως υπάρχει σοβαρή ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων, πετώντας το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ:

«Εμείς είμαστε εδώ. Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών. Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία Δεν πανηγυρίζουμε. Όμως σήμερα είναι μια καλύτερη μέρα. Αποδείχθηκε ότι το σύστημα Μητσοτάκη δεν είναι ανίκητο. Οι πρώτες σημαντικές ρηγματώσεις στο σύστημα της οικογενειοκρατίας και της διαπλοκής είναι γεγονός».

Ισχυρές ενστάσεις σε ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Σπίρτζη

Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο προωθημένες θέσεις εκφράζει επί του ζητήματος ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ επανέλαβε την πρόταση για κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Πρόκειται πάντως για μια άποψη, η οποία αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τόσο στην Χαριλάου Τρικούπη όσο και στην Κουμουνδούρου.

Μιλώντας στο tvxs στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με γνώση των ευρύτερων διεργασιών στην Κεντροαριστερά, υπογράμμιζε πως «δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα με όρους αριθμητικούς», προσθέτοντας δε ότι μια τέτοια εξέλιξη «δεν θα είχε κανένα κέρδος για εμάς».

Σημείωνε δε ότι «αν γίνει η σύγκλιση γίνει με πολιτικούς όρους, μπορούμε να συζητήσουμε. Αν γίνει τυχοδιωκτικά, είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

«Υπάρχουν ζητήματα στα οποία συμφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν όμως και πρόσωπα στα οποία διαφωνούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε με νόημα πως «η σύγκλιση δεν θα γίνει για να σωθούν κάποιοι πολιτικάντηδες, που βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Η σύγκλιση θα έρθει μόνο σε βάση προγραμματική, με στόχο εναλλακτικό μοντέλο διακυβέρνησης» κατέληξε.

Από την άλλη πλευρά, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν υπέρ της σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων, εμφανίζεται επίσης -μιλώντας στο tvxs- ιδιαίτερα επιφυλακτικό απέναντι στην πρόταση Σπίρτζη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «ρευστοποίησης των κομμάτων».

«Μια τέτοια σύγκλιση δεν μπορεί να προκύψει με συμφωνίες κορυφής μέσα σε κλειστά γραφεία για μοίρασμα θέσεων» επισημαίνει, κάνοντας όμως παράλληλα λόγο για αναγκαιότητα δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου.

«Είναι σαφές πως η κυβερνητική πολιτική και η αλαζονεία που επιδεικνύεται δημιουργεί μια αντισυσπείρωση» τονίζει, προσθέτοντας όμως πως πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα.

«Ας μην ξεχνάμε πως δεν λέμε τα ίδια πράγματα με το ΠΑΣΟΚ, σε θέματα όπως πχ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μπορεί όμως να έχουμε κοινές θέσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μπορεί να έχουμε σύμπραξη πάνω σε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, μπορούμε να συνεργαστούμε σε κάποιο επιμελητήριο ή κάποιο σωματείο εργαζομένων ή να διοργανώσουμε μια κοινή δράση. Το κατά πόσο όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε κάτι περισσότερο είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί» καταλήγει.