Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την επόμενη μέρα σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως «ο κύκλος της ήττας έκλεισε» και πως το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο υπέστη «καθοριστικό πλήγμα.

Ads

«Το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των εκλογών συνιστά νίκη των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του προοδευτικού χώρου. Μεγάλος χαμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύστημα του. Οι τοπικές κοινωνίες αποδοκίμασαν την αλαζονεία των κυβερνώντων, αντιστάθηκαν και απέρριψαν τους ωμούς κυβερνητικούς εκβιασμούς. Έχουμε καθαρή ήττα του συστήματος Μαξίμου. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων και σχημάτων που στήριξε προσωπικά ο Μητσοτάκης ηττήθηκαν κατά κράτος» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Η απώλεια των δυο μεγαλύτερων Δήμων της χώρας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελεί στρατηγική ήττα Μητσοτάκη. Πρόκειται για επιτελική ήττα. Ειδικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι συνεχείς επισκέψεις του Στέφανου Κασσελάκη και η εξ αρχής στήριξη στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουρέτα επιβραβεύτηκαν από τους πολίτες. Η πολιτική του ΣΥΡΊΖΑ – ΠΣ και του Στέφανου Κασσελάκη για στήριξη όλων των προοδευτικών σχημάτων με πολιτική γενναιότητα και διαύγεια απέδωσε καρπούς», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, ενώ στέκονται και στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συνεργασίας, αφήνοντας αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη:

«Οι πολίτες επιδοκίμασαν τη πολιτική του ΣΎΡΙΖΑ- ΠΣ υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Αποδείχτηκε ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου επιτεύχθηκε λειτούργησε πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που συνέτριψε τις δυνάμεις της συντήρησης. Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία.

Ads

»Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΎΡΙΖΑ – ΠΣ το κάνει. Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής. Δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη – σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση – αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως υπάρχει σοβαρή ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων, πετώντας το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ:

«Εμείς είμαστε εδώ. Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών. Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία Δεν πανηγυρίζουμε. Όμως σήμερα είναι μια καλύτερη μέρα. Αποδείχθηκε ότι το σύστημα Μητσοτάκη δεν είναι ανίκητο. Οι πρώτες σημαντικές ρηγματώσεις στο σύστημα της οικογενειοκρατίας και της διαπλοκής είναι γεγονός».

«Αυτή είναι η πρώτη ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα είναι η τελευταία. Οι πολίτες έδειξαν πως δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία της κυβέρνησης. Την Κυριακή τελείωσε μια επώδυνη περίοδος. Έκλεισε ο κύκλος της ήττας. Ο προοδευτικός κόσμος της χώρας ξαναβρίσκει τη χαμένη αυτοπεποίθηση του και ελπίζει ξανά. Η αυτοδιοικητική σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων έφερε καθοριστικό πλήγμα στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

»Οι πολίτες είπαν όχι στις αυθαίρετες αποφάσεις δημάρχων και περιφερειαρχών. Αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην των πολιτών, αποφάσεις βαθιά συντηρητικές. Αρνητικό σημείο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, ο μικρός αριθμός γυναικών που εξελέγησαν. Δυστυχώς καμία γυναίκα δεν εξελέγη περιφερειάρχης στις 13 περιφέρειες της χώρας και από τους 322 δήμους μόνο σε 22 θα είναι επικεφαλής γυναίκες», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.