Διάτρητη είναι η εικόνα παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας που διαμορφώθηκε στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου και του Ιουνίου, με τον στόχο του «13+3» που είχε θέσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απέχει πολύ από το αποτέλεσμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και από εκείνες του 2019 καθώς τότε είχε επικρατήσει στις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Ads

Πλέον ηχηρή ήττα του «γαλάζιου» μηχανισμού είναι αυτή του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, με τον νέο δήμαρχο Χάρη Δούκα να συγκεντρώνει 56% -από το μόλις 15% του πρώτου γύρου- και τον απερχόμενο δήμαρχο να δηλώνει ότι η ευθύνη του αποτελέσματος βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο. Από την πλευρά του, ο κ. Δούκας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριαδη, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του στο πρόσωπό του. Εξίσου ισχυρή στην Αθήνα η αποχή, η οποία «σκαρφάλωσε» στο 73,3% από το 67,9% της Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Συντριπτική ήταν η ήττα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο ανεξάρτητος -προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ- Στέλιος Αγγελούδης επικράτησε με το σαρωτικό του 67,3% έναντι του Κωνσταντίνου Ζέρβα, για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να τον στηρίξει. Ενδέχεται ένα κομμάτι της εμφατικής νίκης Αγγελούδη να οφείλεται και στην έμμεση στήριξη που είχε από τον πρώη δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, παρόλο που ο απερχόμενος κ. Ζέρβας προερχεται από ψηφοδέλτιό του.

Νίκη Σίμου Ρούσσου στο Χαλάνδρι παρά τους κυβερνητικούς εκβιασμούς

Σαφές μήνυμα έστειλαν οι εκλογείς του Χαλανδρίου δίνοντας 60,77% και δεύτερη θητεία στον Σίμο Ρούσσο, παρά τους κυβερνητικούς εκβιασμούς δια στόματος υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ads

«Ευχαριστώ από καρδιάς τους Χαλανδραίους και τις Χαλανδραίες γιατί συνέκριναν έργο, πρόσωπα, προοπτικές και έδωσαν αυτή τη συντριπτική επιβράβευση της προσπάθειας όλων αυτών των ετών. Όμως εκτός από δημοτικές εκλογές στο Χαλάνδρι, έγινε και δημοψήφισμα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Αυτοδιοίκησης. Και οι Χαλανδραίοι αποφάσισαν» δήλωσε ο επανεκλεγείς δήμαρχος.

Ανατροπή και στη Θεσσαλία με ήττα Αγοραστού

Μεγάλη ήταν η ανατροπή και στην πολύπαθη Θεσσαλία, με νέο επικεφαλής τον Δημήτρη Κουρέτα που συγκέντρωσε 59,68% έναντι του «γαλάζιου» Κώστα Αγοραστού που τερμάτισε με 40,32% και 105.072 ψήφους, παρόλο που στις πρώτες κάλπες είχε προηγηθεί με 41,37% και 155.704 ψήφους. Η απώλεια περίπου 50.000 ψηφοφόρων ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία στη διαχείριση της «επόμενης μέρας» των καταστροφικών πλημμύρων, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και του απερχόμενου περιφερειάρχη. «Σήμερα αυτή η νίκη, δεν μπορώ να την πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία, όπως σας είπα είναι μια πληγή και δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει όταν η Θεσσαλία είναι μια πληγή», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουρέτας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επικράτησε ο εκλεκτός της ΝΔ Δημήτρης Πτωχός με 52,8% έναντι του Πέτρου Τατούλη.

Αλλαγή σκυτάλης σημειώθηκε και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ο Χριστόδουλος Τοψίδης συγκέντρωσε 50,91%, ενώ ο νυν περιφερειάρχης απέσπασε το 49,09% των ψήφων (ενσωμάτωση 99,47%). Στο Βόρειο Αιγαίο ο νυν περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έλαβε ποσοστό 54,70%, ενώ ο Αλκιβιάδης Στεφανής το 45,30%. Ο Ιωάννης Τρεπεκλής είναι ο μεγάλος νικητής στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με ποσοστό 65,40% των ψήφων έναντι 34,60% της νυν περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου. Στη Δυτική Μακεδονία επικράτησε ο Γιώργος Αμανατίδης με 56,76% έναντι 43,24% του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη (ενσωμάτωση 99,77%).

Τρίτη θητεία για τον Κώστα Πελετίδη στην Πάτρα

Θριαμβευτική ήταν η επανεκλογή του υποψηφίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστα Πελετίδη με 56,69% και 40.577 ψήφους -ενισχυμένος κατά τουλάχιστον 5.000 ψήφους συγκριτικά με τον πρώτο γύρο της 8ης Οκτωβρίου- ο οποίος από 1η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει την τρίτη του θητεία στην Πάτρα.

«Ο πατραϊκός λαός υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις του, το μέλλον των παιδιών μας, την πόλη μας. Η τεράστια προσπάθεια των συμφερόντων του συστήματος, των μηχανισμών της κυβέρνησης να απαλλαγούν από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” δεν έγινε κατορθωτή. Συνεχίζουμε όλοι μαζί, δεν μένουμε στην περιγραφή, οι ανάγκες της πόλης και τα βάσανα του λαού έχουν αιτίες. Μπορούμε και πρέπει να παραμερίσουμε τα εμπόδια, ότι χάνουμε εμείς, το κερδίζουν οι λίγοι. Η μαχητική διεκδίκηση των δίκιων μας από την κυβέρνηση, θα συνεχιστεί, οι στόχοι για την προκοπή της πόλης μάς χρειάζεται όλους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν ήταν καλή βραδιά για τη ΝΔ»

Αναγνωρίζοντας το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων» απέναντι σε υποψήφιους της ΝΔ, επιλέγοντας να εστιάσει στην αποχή. Παραδέχθηκε ότι «σίγουρα δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως «τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων, βγήκαν την πρώτη Κυριακή».

«Είναι σαφές ότι υπήρξε μια- θα έλεγα- αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων εναντίον υποψηφίων της ΝΔ. Στο κάτω- κάτω η ΝΔ πήρε 41% και όχι 51%. Προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψηφίους που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ- από το 41% στο 51%- δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο είναι», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή «πρέπει να μας προβληματίσει όλους», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να βελτιώνει καθημερινότητα των πολιτών».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε όσους «σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας συμπεράσματα που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές» πολιτικές ισορροπίες. «Να τους υπενθυμίσω ότι είχαμε βουλευτικές εκλογές πριν από τρεις μήνες, στις οποίες κατεγράφη με σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων» είπε χαρακτηριστικά.