Την υπόθεση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη μέσω του λογισμού Predator έφερε ξανά στο προσκήνιο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, από το βήμα της Βουλής, καταγγέλοντας μάλιστα «χοντροκομμένη μεθόδευση της κυβέρνησης» μέσω νομοθετικής ρύθμισης για να «θαφτεί» η υπόθεση. Η αναφορά του Γιώργου Καμίνη πραγματοποιήθηκε ύστερα από τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του μέσω του κακόβουλου λογισμικού PredatorΣύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για τις υποθέσεις παρακολούθησεων. 

Ads

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Καμίνης υπενθύμισε για την υπόθεση του Θ. Κουκάκη: «Για πρώτη φορά πληροφορηθήκαμε για το Predator, την άνοιξη του τρέχοντος έτους, όταν μέσα από ένα δημοσίευμα του Inside Story, μάθαμε ότι αυτό το κακόβουλο λογισμικό είχε τοποθετηθεί στο κινητό ενός δημοσιογράφου, του κ. Κουκάκη. Ο κ. Κουκάκης είχε προηγουμένως προσφύγει στην ΑΔΑΕ. Είχε προσφύγει για να μάθει αν παρακολουθείται το κινητό του».

«Και επειδή, σύμφωνα με το νόμο 2225/94, η ΑΔΑΕ θα ήταν υποχρεωμένη, εφόσον διαπίστωνε παρακολούθηση παράνομη του κινητού του, να τον πληροφορήσει γι’ αυτό είδαμε στις 31 Μαρτίου του 2021, να δημοσιεύεται στο τεύχος Α48 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ως τροπολογία, σε ένα νομοθέτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας εναντίον του Covid, να έχει περάσει μια τροπολογία η οποία αντικαθιστά το άρθρο 5 του Ν.2225/94 και υποχρεώνει την ΑΔΑΕ να μην παρέχει καμία απολύτως πληροφορία στον θιγόμενο, εάν η παρακολούθηση του τηλεφώνου του έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και η διάταξη αυτή ψηφίστηκε αναδρομικά και αυτό ακριβώς είναι ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλη αυτή η μεθόδευση έγινε για να μην πληροφορήσει η ΑΔΑΕ τον κ. Κουκάκη, ότι είχε παρακολουθηθεί το τηλέφωνό του». 

Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη: «Κύριε υπουργέ, είστε πολύ τυχερός που η ΕΥΠ δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες σας. Παρ’ όλα αυτά το σκάνδαλο παραμένει γιατί η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Σε αυτό το οποίο συνέβη εμείς θα δώσουμε συνέχεια. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να διαπιστώσουμε ότι στα τηλέφωνα των Ελλήνων πολιτών, και όχι μόνο στα τηλέφωνα των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, δεν παραβιάζεται το απόρρητο της επικοινωνίας. Το γεγονός ότι μας διαβεβαιώνει υπεύθυνα η κυβέρνηση ότι η ΕΥΠ ή άλλη ελληνική δημόσια υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί το Predator, εμάς δεν μας καθησυχάζει. Λαμβάνοντας υπόψη και την τροπολογία που προανέφερε και αναλογιζόμενος τη χοντροκομμένη μεθόδευση στην οποία προέβη η κυβέρνηση, δεν θεωρώ διόλου απίθανο μετά και τις αποκαλύψεις του Inside Story, οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων να γίνονται με outsourcing προκειμένου να καταστρατηγείται το Σύνταγμα. Δεν το θεωρώ διόλου απίθανο».

Ads

«Βλέπουμε ότι δυστυχώς στη χώρα μας, για να διαπιστώσουμε παρανομίες ή σκάνδαλα, πολύ συχνά πρέπει να το μάθουμε από το εξωτερικό», είπε επίσης ο κ. Καμίνης και επισήμανε ότι το Predator παρακολουθεί τηλεφωνικές συνομιλίες, ηλεκτρονική αλληλογραφία, έχει πρόσβαση στα passwords, στα κείμενα, στις φωτογραφίες, στο ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, και μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα του κινητού. «Παραβιάζεται με αυτό τον τρόπο το απαραβίαστο των επικοινωνιών και της αλληλογραφίας, η προστασία του ιδιωτικού βίου, η ελεύθερη συμμετοχή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή και παραβιάζεται η ελεύθερη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων», κατέληξε ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στις διατάξεις του Συντάγματος που έχουν παραβιαστεί.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Σκανδαλίδης: «Εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα

Πριν πάρει τον λόγο ο Καμίνης στη βουλή, τον χορό τον αντιδράσεων άνοιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος επισήμανε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θύμισε πως σε επίσημη ανάρτηση της Google, η εφαρμογή πουλήθηκε σε κυβερνητικούς φορείς σε συγκεκριμένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. «Εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα» είπε και έκρινε ότι πρέπει να τοποθετηθούν για «αυτό το τεράστιο ζήτημα» όλα τα κόμματα. «Καλούμε τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί επειγόντως και να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιος και γιατί βρίσκεται πίσω από την απαράδεκτη αυτή απόπειρα» κατέληξε.

Ολ. Γεροβασίλη: «Τα δικά σας τηλέφωνα παρακολουθούνται;»
 
Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε πως «δεν είναι αρκετή πια» η κυβερνητική απάντηση περί μη προμήθειας του συγκεκριμένου λογισμικού από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. «Ο έλεγχος έγινε μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά η χώρα θα έχει ένα τέτοιο σύστημα ελέγχου για να μην καταστρατηγείται το σύνταγμα; Πώς θα προστατευθούν πολίτες, δημοσιογράφοι, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί;» αναρωτήθηκε, ενώ απευθυνόμενη στους Τ. Θεοδωρικάκο και Λ. Οικονόμου ρώτησε με νόημα: «Δεν ξέρω… τα δικά σας τηλέφωνα παρακολουθούνται;».

Θ. Παφίλης: «Αλωνίζουν οι μυστικές υπηρεσίες»

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης χαρακτήρισε «καταδικαστέα εκ των προτέρων» τα φαινόμενα αυτά, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τα άλλα κόμματα τήρησαν «σιγήν ιχθύος» στις αλλεπάλληλες καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος. Αναφορικά με το ερώτημα «ποιος παρακολουθεί», τόνισε ότι όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί αυτές είναι οι μυστικές υπηρεσίες, όπως η CIA, MI6 κλπ., οι οποίες «αλωνίζουν». Κατέκρινε δε ότι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει κατασκευαστεί από ισραηλινή εταιρεία, αλλά ούτε η εταιρεία τιμωρήθηκε ούτε επιβλήθηκαν κυρώσεις στο Ισραήλ.

ΜεΡΑ25: Σοβαρές οι καταγγελίες, να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε το ΜέΡΑ25, στην οποία αναφέρει: «Η καταγγελία ενός πολιτικού αρχηγού για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του εγείρει σοβαρές ανησυχίες και η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις” αναφέρει στην ανακοίνωσή του και σημειώνει πως “αντίστοιχες καταγγελίες έχουν υπάρξει στο παρελθόν και από το ΚΚΕ και δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια απάντηση από την Πολιτεία”. Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει σχετική τροπολογία στο παρελθόν για την απαγόρευση προμήθειας, εμπορείας και εγκατάστασης λογισμικών κατασκοπείας πληροφοριακών συστημάτων, την οποία καλούμε την Κυβέρνηση να κάνει δεκτή και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να την στηρίξουν».

Αντ. Μυλωνάκης: «Υπάρχει Δημοκρατία;»

Στη σοβαρή καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη αναφέρθηκε και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, εξηγώντας πως λόγω της σοβαρότητας του θέματος θα εκδοθεί σχετικό δελτίο Τύπου από τον Κυριάκο Βελόπουλο. «Θα ήθελα να σχολιάσω μόνο πως αρκεί να σκεφτεί ο καθένας ότι μόλις προχτές είχαμε τα 48 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Και μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν υπάρχει Δημοκρατία όταν παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των πολιτικών αρχηγών…», ήταν τα λόγια του.

Αντίδραση Α.Κουτσούμπα: «Μείζον θέμα και πρέπει να διερευνηθεί»

Μπροστά στην ομοβροντία της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας, σημείωσε ότι η Κ.Ο. της ΝΔ θεωρεί πως «πρέπει να διερευνηθεί αυτό το μείζον θέμα». «Είμαι βέβαιος ότι και το αρμόδιο υπουργείο και οι αρμόδιες Αρχές θα κάνουν αυτό που πρέπει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε αυτό το γεγονός, αν πράγματι αποδειχθεί στη συνέχεια ότι συνέβη αυτό που καταγγέλθηκε» είπε, αφήνοντας μία μικρή υπόνοια μήπως και δεν ισχύει η καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.