Έχουν περάσει πάνω από σαράντα ημέρες από την αποκάλυψη ότι το κινητό τηλέφωνο δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είχε παγιδευτεί από το πανίσχυρο λογισμικό παρακολούθησης Predator καθώς και από τη δημοσίευση των εγγράφων που αποδεικνύουν ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ίδιο δημοσιογράφο μέσα από τη νόμιμη διαδικασία των επισυνδέσεων. Ωστόσο οι Αρχές δεν έχουν δώσει ακόμα απαντήσεις, ούτε πειστικά δείγματα γραφής για την πορεία των ερευνών, ώστε να βρεθεί ποιός ιδιώτης – εφόσον η κυβέρνηση αρνείται κάθε εμπλοκή – κατασκοπεύει δημοσιογράφους σε ελληνικό έδαφος.

Ads

Μιλώντας στο tvxs.gr ο Θανάσης Κουκάκης εκφράζει την ελπίδα να κινηθεί ταχύτερα η έρευνα της Δικαιοσύνης και την απορία πώς οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Intellexa, της εταιρίας δηλαδή που εμπορεύεται το Predator, στο Ελληνικό.

Έχοντας εξαντλήσει τα νόμιμα διαθέσιμα μέσα που δίνει το ελληνικό Δίκαιο, ο δημοσιογράφος εξετάζει σοβαρά την προοπτική της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπου μια σειρά από δεδικασμένα δείχνουν προς την κατεύθυνση της καταδίκης της Ελλάδας.

Οι κινήσεις Κουκάκη για να χυθεί φως στην υπόθεση

Ads

«Μετά το Πάσχα κόμισα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας στοιχεία για τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση οντότητες. Θεωρώ πως τα στοιχεία αυτά είναι άμεσα αξιοποιήσιμα. Συνεπώς τώρα αναμένουμε την έρευνα της ΕΑΔ. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η έρευνα δεν θα μπορεί να προχωρήσει εάν η Αρχή διαπιστώσει την ύπαρξη δαπανών από την πλευρά του Δημοσίου που έχουν χαρακτηρισθεί ως απόρρητες», λέει στο tvxs.gr ο Θανάσης Κουκάκης, ο δημοσιογράφος που ασχολείται για χρόνια με την υπόθεση ύποπτων συναλλαγών ανάμεσα στην τράπεζα Πειραιώς και εταιρειών συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη.

«Παρά το γεγονός ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στις 18 Απριλίου, από το Πταισματοδικείο που είναι αρμόδιο να εφαρμόσει την εντολή του εισαγγελέα έλαβα κλήση μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένα μήνα μετά δηλαδή. Ενημέρωσα τον πταισματοδίκη στις 24 Μαΐου και ελπίζω να κινηθεί ταχύτερα η διαδικασία», προσθέτει.

Ο δημοσιογράφος του οποίου το κινητό είχε παγιδευτεί από το Predator το καλοκαίρι του 2021, όπως επιβεβαίωσε το εργαστήριο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εκφράζει την απορία «πώς η εισαγγελία και οι άλλες αρμόδιες αρχές που εμπλέκονται στη διερεύνηση της υπόθεσης, μέχρι σήμερα, δεν έχουν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Intellexa στο Ελληνικό».

Η νέα διάψευση Οικονόμου και η απάντηση του Θ. Κουκάκη

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση διά στόματος του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου έχει πολλάκις δηλώσει πως δεν έχει αγοράσει, ούτε χρησιμοποιήσει το Predator. Στο πλαίσιο αυτό έχει αμφισβητήσει την Google η οποία συμπεριέλαβε την Ελλάδα στις χώρες όπου παράγοντες με κυβερνητική στήριξη έχουν αγοράσει το συγκεκριμένο λογισμικό.

Η τελευταία διάψευση της κυβέρνησης αφορούσε στην σύνδεση που αποκάλυψε το insidestory ανάμεσα στην Krikel, μια εταιρία που ξεκίνησε να αναλαμβάνει προμήθειες της Αστυνομίας το 2020, και την Interllexa, την εταιρία δηλαδή που εμπορεύεται το Predator.

Απαντώντας στην απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις του Δημοσίου με την Krikel, ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως διαστρεβλώνει ένα ούτως ή άλλως περιπεπλεγμένο δημοσίευμα στο οποίο διατυπώνονται ισχυρισμοί για μια εξ αντανακλάσεως σύνδεση εταιρειών ανάμεσα στις οποίες είναι και εταιρείες – προμηθευτής νόμιμου υλικού του δημοσίου. Προμηθευτής που επανειλημμένα χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, χωρίς φυσικά να έχει γνωστοποιήσει δημοσίως το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπέγραψε μαζί τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «προσαρμογές αυτού του περιεχομένου αφορούν και οι μετέπειτα συμβάσεις. Για τους ίδιους λόγους που δεν δημοσιοποιήθηκαν τότε, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν και σήμερα».

Όμως όπως προκύπτει από το tweet-απάντηση του Θανάση Κουκάκη, οι «προσαρμογές» στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Οικονόμου συνέβαλαν στον υπερδιπλασιασμό του τζίρου της Krikel το 2019 και το 2020.

Μπορεί να καταδικαστεί η Ελλάδα αν ο Θ. Κουκάκης προσφύγει στο ΕΔΔΑ;

Και αν πιθανές σχέσεις του ελληνικού κράτους με εταιρίες που σχετίζονται με λογισμικά σαν το Predator αφορούν στην εθνική ασφάλεια, η παράνομη παρακολούθηση πολιτών, όπως αυτή που απέδειξε το Citizen Lab στην περίπτωση Κουκάκη, άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άρα απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Θανάσης Κουκάκης μαζί με τον δικηγόρο του Ζαχαρία Κεσσέ εξετάζουν την προοπτική προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

«Έχουμε ήδη εξαντλήσει όλα τα μέσα που προβλέπει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, καθώς έχουμε απευθυνθεί με σωρεία αιτημάτων στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου  των Επικοινωνιών, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στην Εισαγγελία Αθηνών. Σε επόμενο στάδιο διαφαίνεται απαραίτητη η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς υπάρχει πλούσια νομολογική παρακαταθήκη», λέει στο tvxs.gr ο κ. Κεσσές.

«Το ΕΔΔΑ έχει κρίνει σε πολλές περιπτώσεις ότι η έλλειψη υποχρέωσης γνωστοποίησης από τα συμβαλλόμενα κράτη στο θιγόμενο πολίτη της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του -μετα το πέρας αυτής- παραβιάζει το αρ. 8 της Σύμβασης (προστασία της ιδιωτικοτητας) αλλά και το αρ. 13 (δικαίωμα δικαστικής προστασίας). Χαρακτηριστικές είναι οι αποφάσεις Roman Zakharov κατά Ρωσίας (2015), Szabó και Vissy κατά Ουγγαρίας (2016) και η πλέον πρόσφατη Ekimdzhiev και λοιποί κατά Βουλγαρίας (2022), οι οποίες έκριναν προσφυγές με παρόμοια πραγματικά περιστατικά», προσθέτει ο δικηγόρος του δημοσιογράφου.

Για την Ελλάδα, οι αποφάσεις αυτές του ΕΔΔΑ μπορεί να αποδειχθούν τροχιοδεικτικές. «Η τροποποίηση του αρ. 5 Ν. 2225/1994 που επήλθε με το Ν. 4790/2021 και κατάργησε τη δυνατότητα του πολίτη να ζητά ενημέρωση για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του, αντίκειται τόσο στο Σύνταγμα μας όσο και στις ευρωπαϊκές συμβάσεις και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί μια καταδίκη της χώρας μας για να εξαλειφθεί η συγκεκριμένη διάταξη. Εξάλλου η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τον κ. Κουκάκη αλλά τον κάθε Έλληνα πολίτη, καθώς η προστασία της ιδιωτικότητας και του απορρήτου της επικοινωνίας είναι απόλυτη και συνιστούν απαραίτητη συνθήκη σε ένα Κράτος Δικαίου», καταλήγει ο κ. Κεσσές.