Έντονες είναι οι αντιδράσεις με φόντο τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και το λογισμικό Predator, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει τις απόρρητες συμβάσεις με την εταιρία KRIKEL.

Ads

Υπενθυμίζεται πως σε εκτενές του ρεπορτάζ το Inside Story αποκαλύπτει πως υπάρχει ένα νήμα «νομικών και φυσικών προσώπων που συνδέουν δια της τεθλασμένης το ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το spyware Predator και είναι εγκατεστημένη (και) στην Ελλάδα».

Το λογισμικό παρακολούθησης Predator ήταν, σύμφωνα με το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για να παγιδεύσει το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σύμφωνα με την έρευνα του Inside Story, η εταιρεία KRIKEL, έχει υπογράψει από το 2020 και έως σήμερα συμβάσεις με το Ελληνικό δημόσιο, στις οποίες βασίζει τον τζίρο της και «δεν έχουν αναρτηθεί διότι εμπίπτουν στις απόρρητες προμήθειες».

Ads

Παράλληλα, το πολυσέλιδο ρεπορτάζ του Inside Story αναδεικνύει και τον κρίκο που συνδέει την Krikel με την Intellexa, εταιρεία που συνδέεται με το λογισμικό παρακολούθησης. Πρόκειται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για την κυπριακή ENEROSS HOLDINGS LTD, η οποία, τουλάχιστον, μέχρι μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2021, παρέμενε μοναδικός εταίρος της KRIKEL.

Από την έρευνα προκύπτει ότι Ο διαχειριστής, για ένα διάστημα, της KRIKEL εμφανίζεται και στην εταιρεία BAYWEST BUSINESS (HELLAS). Στην εταιρεία αυτή στο πρώτο διοικητικό της συμβούλιο βρίσκεται πρόσωπο το οποίο από τις 31 Μαρτίου 2020 έως 23 Ιουνίου 2021 είχε οριστεί αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής στις INTELLEXA, APOLLO TECHNOLOGIES και HERMES TECHNOLOGIES (εταιρείες που σχετίζονται με το «predator»).

Τι είναι το «predator»

Υπενθυμίζεται πως το λογισμικό Predator αναπτύχθηκε από μια μικρή και σχεδόν άγνωστη εταιρεία start up της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ονομάζεται Cytrox. Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό «μολύνει» το κινητό του στόχου και όποιος το ελέγχει μπορεί να έχει πρόσβαση στα μηνύματα της συσκευής, αλλά και να ακούει τις συνομιλίες του χρήστη.

Ήδη εδώ και καιρό η εταιρεία έχει κυβερνητικούς πελάτες σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Ερωτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ προς Μητσοτάκη

Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το ζήτημα σημειώνει ότι «οι αποκαλύψεις για την προμήθεια από το ελληνικό Δημόσιο του λογισμικού παρακολούθησης “Predator” παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας».

Παράλληλα, προσθέτει:«Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ιστότοπος inside story, η εταιρεία παραγωγής του συγκεκριμένου λογισμικού συνδέεται με άλλη εταιρεία, η οποία έχει συνάψει συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο από το 2020, οι οποίες δεν έχουν αναρτηθεί καθώς εμπίπτουν στις απόρρητες προμήθειες».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι «την προηγούμενη εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της Google ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν προμηθευτεί το “Predator”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού.

«Περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τι επιχειρήματα θα επικαλεστεί αυτή τη φορά ο κ. Οικονόμου μετά την αμφισβήτηση από τον ίδιο ακόμη και της Google» συνεχίζει η Κουμουνδούρου.

«Το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό: Οι συμβάσεις που υπέγραψε το Δημόσιο με την εταιρία KRIKEL και κρατούνται απόρρητες έχουν να κάνουν με την προμήθεια του συστήματος παρακολούθησης που χρησιμοποιείται αποδεδειγμένα πλέον κατά πολιτών και δημοσιογράφων; Οφείλει να τις δώσει στη δημοσιότητα, διότι ό,τι και να πει πλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν τον πιστεύει κανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση του εκπροσώπου του με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κα Γιούροβα» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Διαβάστε επίσης