Ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι διατεθειμένος να προσφύγει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης σχετικά με τις παρακολουθήσεις χιλιάδων κινητών από το λογισμικό predator.

Ads

Μιλώντας στο ραδιόρφωνο Στο Κόκκινο και στην Βούλα Κεχαγιά, ο δημοσιογράφος που έχει πέσει θύμα παρακολουθήσεων εξήγησε πως «Επειδή οι 13.000 παρακολουθήσεις κινητών κατ’ έτος, είναι θέμα προστασίας δικαιωμάτων και έχει να κάνει με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, μαζί με τον δικηγόρο μου θα απευθυνθούμε ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει το νόμο που άλλαξε τον Μάρτιο του 2021 και που ίσχυε για 27 ολόκληρα χρόνια.

»Ο νόμος επέτρεπε  σε όποιον έχει παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας να ενημερώνεται μετά από εισαγγελική απόφαση από την αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση».

Ο ίδιος επεσήμανε πως «ένα μήνα μετά την παρέμβαση της προϊσταμένης Εισαγγελέως Πρωτοδικών που ζητούσε τη διερεύνηση της υπόθεσης της παρακολούθησής μου με τον χαρακτήρα του επείγοντος, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν σε επαφή μαζί μου και τελικά αύριο το πρωί θα μεταβώ στο Πταισματοδικείο προκειμένου να καταθέσω και να απαντήσω στις όποιες ερωτήσεις μου υποβάλει η εισαγγελέας. Παράλληλα θα υποβάλω και το δικό μου υπόμνημα το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και τις πρόσφατες αποκαλύψεις από την Google, ότι το σύστημα παρακολούθησης pretador έχει μολύνει και κινητά android και όσους χρησιμοποιούν τον browser chrome, μεταξύ άλλων και σε περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί και στη χώρα μας».

Ads

Υπενθυίζεται ότι το κακόβουλο αυτό λογισμικό είναι ένα σύστημα με άμεση πρόσβαση σε e-mail, στην κάμερα του κινητού χωρίς να υπάρχει εισαγγελική εντολή. Γι’ αυτό, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουκάκης «υπάρχει και όλη αυτή η ομερτά επί του θέματος από την κυβέρνηση διότι η χρήση του συστήματος αυτού δεν είναι σε καμία έκφανσή της σύννομη».

Πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή δεν ισχυρίστηκε ότι ήταν ο μόνος στον οποίο έχει είχε γίνει χρήση αυτού του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης.

«Ήμουν όμως ο πρώτος ο οποίος μπόρεσε και το εντόπισε και έχω έρθει ήδη σε επαφή με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η οποία από την πλευρά της διερευνά το βαθμό που οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν συμβληθεί με την ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία που πωλείται το predator. Το επόμενο βήμα θεωρώ ότι θα έχει να κάνει με τις κινήσεις της εισαγγελίας στις οποίες δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτές.

»Μέσα στην εβδομάδα μαζί με τον δικηγόρο μου θα υποβάλλουμε μήνυση κατά αγνώστου προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι και οι δικές μας πτυχές της υπόθεσης, θα διερευνηθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί μπορεί ο κάθε εισαγγελέας να έχει την καλή πρόθεση να εξετάσει τα θέματα αλλά ο καθένας έχει τη δική του αντίληψη για την υπόθεση» είπε.

Ο δημοσιογράφος κατήγγειλε την κυβέρνηση που έχει «καταστρατηγήσει το συνταγματικό και ευρωπαϊκό κεκτημένο και δικαίωμα, ενώ κωφεύει και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ειδικά στο θέμα της παρακολούθησής μου η οποία είναι τεκμηριωμένη από διεθνείς φορείς. Το ζήτημα όμως δεν έχει να κάνει με τον εκάστοτε Κουκάκη αλλά με τη δημοσιογραφική λειτουργία και με δικαιώματα που καταπατούνται.

»Έχει να κάνει με ανθρώπους που τελούν υπό παρακολούθηση με ένα σύστημα για το οποίο δεν έχει υπάρξει εισαγγελική εντολή παρακολούθησης. Από την κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι δεν έχει γίνει προμήθεια του συστήματος παρακολούθησης predator και παραπέμπει στις ανεξάρτητες αρχές και στη δικαιοσύνη έχοντας όμως αρχικά αρνηθεί ότι είναι αυτή που έχει προμηθευτεί το λογισμικό».