Tα AEI δεν έχουν υπεράριθμους διοικητικούς υπαλλήλους, αναφέρεται στην έκθεση της ανεξάρτητης εταιρείας που ανέλαβε να κάνει την αξιολόγηση των διοικητικών αναγκών οκτώ Ιδρυμάτων. Μάλιστα, ο αριθμός τους υπολειπεται κατά 402 άτομα. 

Ads

Ουσιαστικά, το πόρισμα αξιολόγησης των 8 πανεπιστημίων, που παραδόθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, εκθέτει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης: Μυλόπουλος: Ο Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι ο Αρβανιτόπουλος δεν έκανε αξιολόγηση

Υπενθυμιζεται ότι πρυτάνεις  δήλωναν εξαρχής ότι ενδεχόμενες απολύσεις διοικητικών θα οδηγούσε σε αδυναμία λειτουργίας των ΑΕΙ, καθώς εξυπηρετούσαν βασικές ανάγκες των ιδρυμάτων.

Ads

O υπουργός Παιδείας Αν. Λοβέρδος, μιλώντας στην Επιτροπή, δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση εάν αυτό δεν προκύπτει από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. «Εγώ δεν θα κάνω καμία απόλυση αφού αυτό δεν προκύπτει», προσθέτοντας ότι «αξιολογήσεις με το μάτι δεν γίνονται».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ανεξάρτητης εταιρείας που ανέλαβε την αξιολόγηση, ο συνολικός αριθμός των προτεινόμενων διοικητικών υπαλλήλων είναι της τάξης των 4.086 ατόμων και για τα 8 ΑΕΙ. «Ο αριθμός αυτός υπολείπεται συνολικά κατά 402 άτομα του συνολικού αριθμού που προκύπτει από τα προτεινόμενα οργανογράμματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.  Τα πανεπιστήμια δηλαδή έχουν ζητήσει και προσλήψεις περίπου 402 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Κ. Αρβανιτόπουλο είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα 1.054 υπάλληλοι από τα 8 ΑΕΙ. Μετά την ανάληψη του υπουργείου Παιδείας από τον Α. Λοβέρδο αποφασίσθηκε να γίνουν 600 προκηρύξεις θέσεων στα 8 ΑΕΙ και έμεναν ουσιαστικά 454 υπάλληλοι που θα αξιολογούνταν προκειμένου να κριθεί αν θα απολυθούν ύστερα από την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των ΑΕΙ.

Αντιδράσεις από διοικητικούς 

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρουν, σύμφωνα με τα Νέα, ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι αξιολογητές δεν είναι σωστά. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την έκθεση, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπάρχουν 1.489 μέλη ΔΕΠ, ενώ στην πραγματικότητα τα μέλη ΔΕΠ είναι 500. Αντιστοίχως, στην έκθεση αναφέρεται ότι το βοηθητικό διδακτικό προσωπικό (ΕΔΙΠ-ΕΤΕΠ) ανέρχεται σε 1.536 μέλη, ενώ στην πραγματικότητα τα μέλη είναι 339.

Σύμφωνα με τους διοικητικούς υπαλλήλους, πρόβλημα υπάρχει και με τους δείκτες αξιολόγησης.

«Η ιδιωτική εταιρεία αξιολόγησης αναφέρεται σε έρευνά της σε 22 πανεπιστήμια της ΕΕ και παρουσιάζει το μέσο όρο δεικτών αναλογίας διοικητικού προσωπικού προς ακαδημαϊκό διδακτικό προσωπικό και φοιτητές. Οι δείκτες αυτοί ορίζουν ότι σε 100 φοιτητές αντιστοιχούν 6,2 διοικητικοί υπάλληλοι και σε 100 μέλη ακαδημαϊκού διδακτικού προσωπικού 143 υπάλληλοι» επισημαίνουν.

«Για παράδειγμα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε ό,τι αφορά τα μέλη ΔΕΠ, με βάση τον δείκτη της ΕΕ, οι διοικητικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι 350, ενώ με βάση τον δείκτη που χρησιμοποιεί η ιδιωτική εταιρεία, οι διοικητικοί υπάλληλοι θα έπρεπε να είναι 12. Στο ΕΚΠΑ, με βάση τον δείκτη της ΕΕ, σε 2.000 μέλη ΔΕΠ αντιστοιχούν 2.860 διοικητικοί υπάλληλοι, με βάση, όμως, τον δείκτη της ιδιωτικής εταιρείας για τα ίδια μέλη ΔΕΠ αντιστοιχούν μόνο 113 διοικητικοί υπάλληλοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τον δείκτη των φοιτητών» προσθέτουν.

Σύμφωνα με την έκθεση:

  • Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το απαιτούμενο διοικητικό προσωπικό υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 736 άτομα.
  • Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων υπολογίζεται σε 968 άτομα.
  • Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε 158 άτομα.
  • Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε 514 άτομα,
  • Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε 299 άτομα,
  • Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε 398 άτομα,
  • Στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε 659 άτομα,
  • Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε 353 άτομα