Ενώ τα περιστατικά παρακολουθήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων από την Ασφάλεια είναι πολλά και καταγεγραμμένα πλέον με ντοκουμέντα, στη Βουλή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου τα αρνήθηκε, κάνοντας λόγο για «μυθεύματα» και εικασίες, ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητη» την κατηγορία. Άφησε, ωστόσο, παράθυρο, για την πολιτική δράση που βρίσκεται «εκτός του κοινοβουλευτικού πλαισίου».

Ads

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη. Μάλιστα ο βουλευτής έβγαλε και έδειξε στον υφυπουργό μία συσκευή γεωεντοπισμού, που βρέθηκε στο σπίτι πολίτη, ενός 55χρονου διαφημιστή, συζύγου μέλους του ΜέΡΑ25. 

«Κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής μηχάνημα παρακολούθησης που βρήκε πολίτης στην μοτοσικλέτα του. Αυξάνονται τα κρούσματα παρακολούθησης ενεργών πολιτών με αντιρατσιστική και περιβαλλοντική δράση. Παραβιάζονται κατάφωρα τα άρθρα 5 και 7 του Συντάγματος. Ρώτησα τον υφυπουργό να απαντήσει αν γνωρίζει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο παρακολούθησης πολιτών με κοινωνική δράση και το αποκρύπτει ή έχει χάσει τον έλεγχο ενός κομματιού της αστυνομίας. Ο υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες, όπως είχε αρνηθεί πριν λίγο καιρό τις κατηγορίες για αστυνομική βία, για να έρθει πριν λίγες μέρες να συστήσει ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της», αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook, ο Κρίτων Αρσένης.

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση του Οικονόμου

Ads

«Nόμιζα προς στιγμήν ότι βρισκόμουν σε άλλον αιώνα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Είναι αδιανόητη η κατηγορία, ακόμη και ως ερώτημα, περί παρακολούθησης πολιτών από την αστυνομία, με κριτήριο την πολιτική τους δράση. Εφόσον φυσικά, ως πολιτική δράση, εννοούμε την εντός του κοινοβουλευτικού πλαισίου και νομιμότητας λειτουργικότητα. Είναι πραγματικά δυσχερής στην κατανόησή της σύμφωνα με την οποία η αστυνομία έχει διάθεση μονίμως να κινηθεί εκτός του δημοκρατικού πλαισίου, ενώ η κάθε ενέργειά της θα πρέπει να ακολουθείται από κάποια ΕΔΕ», υποστήριξε από την πλευρά του, ο Ελευθέριος Οικονόμου. 

Παράλληλα ο Οικονόμου συνέδεσε τα «μυθεύματα», με την επέτειο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τα «τελεσίγραφα» αναρχικών ομάδων κατά αστυνομικών. «Επίσης, είναι μάλλον περίεργο, ελάχιστες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και ελάχιστες ημέρες μετά τα τελεσίγραφα της αναρχικής δράσης ότι θα υπάρξει νεκρός αστυνομικός, να βρισκόμαστε στο κοινοβούλιο για να συζητάμε», υποστήριξε. «Η προσπάθεια που κάνουμε για τη διασφάλιση της τάξης και την ασφάλεια των πολιτών δεν είναι ούτε απλή ούτε και χωρίς θυσίες. Η αστυνομία έχει νεκρούς και τραυματίες από τον πόλεμο του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και τους εξτρεμισμούς περιθωριακών ομάδων», πρόσθεσε.