Ακόμη μία περίπτωση παρακολούθησης διαδηλωτών και μελών συλλογικοτήτων, οργανώσεων και γενικότερα ανθρώπων με κοινωνική δράση, έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με όλες τις ενδείξεις να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου και για συνήθη πρακτική των κρατικών μηχανισμών καταστολής.

Ads

Σύμφωνα με καταγγελία στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 19 Οκτωβρίου, μετά το τέλος πορείας στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, η οποία είχε οργανωθεί από τη συνέλευση No pasaran, ένας διαδηλωτής, μέλος της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση», επιστρέφοντας για να πάρει τη μηχανή
του αντιλαμβάνεται τρία άτομα να στέκονται από πάνω της, να την περιεργάζονται και να τοποθετούν κάτι. «Οταν τους είδα απομακρύνθηκαν νευρικά, ο πρώτος βιαστικά μπήκε σε ένα αυτοκίνητο χρώματος μαύρου, μάρκας Peugeot και αρχικά πινακίδας ΒΚΑ, ο δεύτερος μπήκε σε μία στοά μέσα στην Οθωνος και ο τρίτος κατευθύνθηκε γρήγορα προς την οδό Σταδίου. Με το που πήγα να βάλω μπροστά τη μηχανή, ένας διερχόμενος με ενημέρωσε ότι αυτοί οι τρεις τύποι περιεργάζονταν τη μηχανή προσπαθώντας κάτι να τοποθετήσουν. Στη συνέχεια συζητώντας με άλλους συντρόφους, μου γνωστοποιήθηκε ότι έχουν τοποθετηθεί και σε άλλους συσκευές γεωεντοπισμού (GPS tracker)».

Διαβάστε επίσηςΠοιοι παρακολουθούν πολίτες με συσκευές γεωεντοπισμού;

Στη συνέχεια επιστρέψαμε στους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες που ήταν ακόμα συγκεντρωμένοι στο σημείο λήξης της πορείας προκειμένου να τους ενημερώσουμε για το “περίεργο” συμβάν, θεωρώντας ότι αυτή η τακτική της αστυνομίας δεν στόχευε μόνο εμάς, αλλά το σύνολο του κόσμου που αγωνίζεται και αντιστέκεται στην ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης» αναφέρουν τα μέλη της «Ταξικής Αντεπίθεσης». Ο καταγγέλων, μαζί με έναν ακόμα σύντροφό του είδαν τα πρόσωπα των ατόμων που περιεργάζονταν τη μηχανή, ηλικίας γύρω στα 35, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με πολιτικά.

Ads

Ενας δεύτερος διαδηλωτής, μέλος της ίδιας συλλογικότητας, αντιμετώπισε την ίδια ημέρα ένα αντίστοιχο περιστατικό. Φεύγοντας από τη διαδήλωση και πηγαίνοντας και αυτός προς τη μηχανή του, αντιλήφθηκε ότι παρακολουθείται επί 20 λεπτά συστηματικά από κοπέλα η οποία μιλούσε δήθεν αδιάφορα σε ένα κινητό τηλέφωνο.

Την ίδια ώρα ο διαδηλωτής ενημερώνεται από τους συντρόφους του για την πιθανότητα παρακολούθησης και του οχήματός του. Εξετάζοντας τη μηχανή του, βρίσκει καλά κρυμμένο μηχανισμό παρακολούθησης με κάρτα SIM (συγκεκριμένης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας) ο οποίος είχε μαγνήτες πάνω του. Αφού ενημέρωσε τα μέλη της συλλογικότητας και τους έδειξε τον κοριό, τον φωτογράφισε πάνω στη μηχανή και στη συνέχεια τον αφαίρεσε, ενώ αργότερα επέστρεψε σπίτι του. Την επόμενη ημέρα, βγαίνοντας από την οικία του, υποψιασμένος ψάχνει τη μηχανή του και εντοπίζει δεύτερο μηχανισμό παρακολούθησης, τοποθετημένο με παρόμοιο τρόπο. Αποφασίζει να μην τον αφαιρέσει τελείως αλλά να του αλλάξει θέση. Ενημερώνει εκ νέου τους συντρόφους και τον φωτογραφίζει.

Μία εβδομάδα μετά, στις αρχές Νοέμβρη, αντιλαμβάνεται πως έχει αφαιρεθεί ο δεύτερος κοριός και του έχουν τοποθετήσει έναν τρίτο σε άλλο σημείο της μηχανής του! Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της τον συγκεκριμένο κοριό, ο οποίος πλέον είναι ανενεργός και πάνω του αναγράφεται με μαύρο μαρκαδόρο ο αριθμός 22. Παράλληλα με τους κοριούς, όπως εξηγούν σε κείμενό τους τα μέλη της «Ταξικής Αντεπίθεσης», «σύντροφοι από τη συλλογικότητά μας αλλά και πολλοί άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες του ευρύτερου ριζοσπαστικού αναρχικού κινήματος βρίσκονται συχνά υπό στενή παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχοντας ανεπιθύμητη “συνοδεία” μέχρι και στους χώρους εργασίας τους».

Στις αρχές Νοεμβρίου, το omniatv ανέδειξε ακόμη μία ανάλογη περίπτωση, η οποία μάλιστα αφορούσε πάλι την πορεία της 19ης Οκτωβρίου. Ο καταγγέλων διαδηλωτής είπε, ότι «αποχωρώντας από την πλατεία, σύντροφοι αντιλήφθηκαν άγνωστα άτομα να περιεργάζονται τη μηχανή ενός εξ αυτών. Καταλαβαίνοντας ότι πρόκειται για ρουφιάνους της ασφάλειας, ενημέρωσαν τον κόσμο που συμμετείχε στη συγκέντρωση. Αφού το πληροφορήθηκα θεώρησα σκόπιμο, να ψάξω το όχημά μου, όπως και άλλοι/ες σύντροφοι/ισσες. Ψάχνοντάς λοιπόν το δικό μου εντόπισα έναν κοριό, του οποίου η λειτουργία ήταν να μεταδίδει ανά πάσα στιγμή τη θέση της μηχανής μου».

Λίγους μήνες πριν, στις 9 Αυγούστου, ο Παναγιώτης Πολίτης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, γνωστός για την κοινωνική και ακτιβιστική του δράση, κατήγγειλε μέσω μιας επιστολής του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ότι ανακάλυψε στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού, όταν μετέφερε το όχημα του στο συνεργείο για τυχαίο έλεγχο.

Σε αντίθεση με τη συσκευή εντοπισμού που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η συσκευή που βρέθηκε στη μηχανή του διαδηλωτή ήταν πολύ μικρότερη, στο μέγεθος μιας μπαταρίας ηλεκτρονικού τσιγάρου. Είναι εμφανώς νεότερης τεχνολογίας, είχαν όμως παρόμοια χαρακτηριστικά. Υπήρχε αρίθμηση (στην περίπτωση του διαδηλωτή η συσκευή ήταν χειρόγραφα αριθμημένη εξωτερικά με τον αριθμό 13, του Παναγιώτη Πολίτη έφερε επίσης χειρόγραφα τον αριθμό 4589 επάνω στην κάρτα SIM) υπήρχε και στις δυο συσκευές κάρτα SIM, μπαταρία, και φυσικά ισχυροί μαγνήτες στην εξωτερική πλευρά ώστε να μπορούν να κολλήσουν σε μεταλλική επιφάνεια, όπως αυτή του αυτοκινήτου και της μηχανής.

Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγγελθεί και το 2010, όταν επίσης άτομο του αναρχικού χώρου εντόπισε ένα άτομο να περιεργάζεται, το αυτοκίνητο της μητέρας του, κάτω από το σπίτι του στην Αγία Παρασκευή, για να τοποθετήσει παρόμοια συσκευή. Όταν τον ακινητοποίησε με τη βοήθεια των ανθρώπων της γειτονιάς και αφού κατέφθασαν περιπολικά που είχαν καλεστεί από τους περίοικους, παραδέχτηκε πως βρίσκεται σε «αποστολή» και πως υπηρετεί στην ΕΥΠ, ενώ εναντίον του υποβλήθηκε μήνυση.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για αναβίωση πρακτικών που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι η αποκάλυψη αυτή «συνιστά το αποκορύφωμα μιας σειράς πρακτικών ακραίας καταστολής της κυβέρνησης της ΝΔ» και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.