Μετά τις αποκαλύψεις για τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες ατόμων με πολιτική δράση, ένα νέο τέτοιο περιστατικό έρχεται στη δημοσιότητα και αφορά τον εντοπισμό ενός GPS Tracker σε μηχανή πολίτη.

Ads

Τη νέα υπόθεση εντοπισμού «κοριού» σε όχημα πολίτη φέρνει στο φως το VICE. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μελπομένης Μαραγκίδου, η συσκευή εντοπίστηκε τυχαία το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Πρόκειται για τον Γ.Π., 55 ετών, πατέρα τριών παιδιών, διαφημιστή με επιτυχημένη πορεία 30 χρόνων, ο οποίος ζει στον περιφερειακό του Λυκαβηττού και συχνάζει στα Εξάρχεια. 

Είναι ενεργός πολιτικά στον αντιεξουσιαστικό χώρο, χωρίς να είναι μέλος σε κάποια συλλογικότητα και χωρίς να έχει ποτέ προσαχθεί ή συλληφθεί, ενώ η σύζυγός του είναι μέλος του ΜέΡΑ25, του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη. Δηλαδή, σχολιάζει το ρεπορτάζ, για πρώτη φορά υπάρχει, έστω και έμμεσα, σύνδεση «κοριού» παρακολούθησης με κοινοβουλευτικό κόμμα.

Το τελευταίο διάστημα, ο 55χρονος έχει πάρει μέρος σε πορείες και διαδηλώσεις. Ο ίδιος αποδίδει την παρακολούθηση στις φιλικές του σχέσεις με άτομα της συλλογικότητας του Ρουβίκωνα, σε ένα πλαίσιο ποινικοποίησης των κοινωνικών συναναστροφών. 

Ads

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, τις οποίες αποκάλυψαν η «Εφημερίδα των Συντακτών» και το omniatv.com, το GPS Tracker ήταν τυλιγμένο με κολλητική ταινία και προσαρμοσμένο στη μοτοσικλέτα. Ο 55χρονος διαφημιστής δεν έχει κάνει κάποια μήνυση ή καταγγελία στις Αρχές. 

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για μαζικές παρακολουθήσεις ατόμων με πολιτική δράση, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε αναγκαστεί έμμεσα να τις επιβεβαιώσει. «Οι καταγγελίες περί παράνομων παρακολουθήσεων πολιτών είναι εντελώς ανυπόστατες. Οι αστυνομικές Αρχές εκτελούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και αυτό τηρείται απαρέγκλιτα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

image

Ερώτηση στον υπουργό από το ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τα απανωτά κρούσματα παράνομης παρακολούθησης μέσω συσκευών γεωεντοπισμού (GPS), 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε επώνυμες καταγγελίες πολιτών, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν απανωτά κρούσματα παράνομης παρακολούθησης μέσω συσκευών γεωεντοπισμού (GPS). Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, υπονομεύουν τη δημοκρατία και στοχεύουν στην τρομοκράτηση της κοινωνίας.

Λόγου χάρη, στις 19 Οκτωβρίου 2019 πολίτης αντιλήφθηκε τρία άγνωστα άτομα να περιεργάζονται τη μηχανή του και να τοποθετούν σε αυτήν αντικείμενο. Την ίδια ημέρα, δεύτερος πολίτης αντιμετώπισε αντίστοιχο περιστατικό. Ακόμα ένα περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες σε συνοικία της Αθήνας, όταν συμπολίτης μας αντιλήφθηκε την ύπαρξη άγνωστου οχήματος, στο παρμπρίζ του οποίου ήταν τοποθετημένη καμουφλαρισμένη μικροκάμερα. Τέλος, υπενθυμίζουν οι ερωτώντες βουλευτές, στις 9 Αυγούστου 2019, ο Παναγιώτης Πολίτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, είχε, επίσης, καταγγείλει ότι εντόπισε τυχαία στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού, όταν το πήγε στο συνεργείο για έλεγχο.

Συγκεκριμένα ρωτούν:

1. Διερευνήθηκε εντός της υπηρεσίας αν ισχύουν οι προαναφερθείσες καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις συμπολιτών μας, με ποια εντολή, πότε και με ποιο αποτέλεσμα; Ή αποφασίσατε να αρκεστείτε σε στερεότυπες διαψεύσεις ελαχιστότατης αξιοπιστίας; Διατάξατε ΕΔΕ και τι άλλα μέτρα λάβατε ή σκοπεύετε να λάβετε, προκειμένου να ελεγχθούν οι καταγγελλόμενες πρακτικές;

2. Η χρήση συσκευών γεωεντοπισμού από την ελληνική αστυνομία και την κυβέρνηση γίνεται σύννομα και κατόπιν εισαγγελικής εντολής και, αν ναι, ποιες είναι αυτές οι εισαγγελικές εντολές;

3. Μήπως υπάρχουν και λειτουργούν πλέον εντός της ΕΛΑΣ και του κρατικού μηχανισμού ανεξάρτητοι και εξωυπηρεσιακοί θύλακες που προβαίνουν σε τέτοιες έκνομες πρακτικές και ενέργειες;