Ακόμη μία περίπτωση, αυτή τη φορά απροκάλυπτη, παρακολούθησης της πολιτικής δράσης πολιτών αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, που έρχεται να προστεθεί στις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις με συσκευές γεωεντοπισμού πάνω σε  οχήματα διαδηλωτών.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη εντοπίστηκε στα Εξάρχεια αυτοκίνητο μάρκας Volkswagen Polo, λευκού χρώματος, σταθμευμένο επί της οδού Αραχώβης μεταξύ Μπενάκη και Ζωοδόχου Πηγής, μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένη μικροκάμερα παρακολούθησης. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο μπροστά από τα γραφεία της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών-Κομμουνιστών)», τα μέλη της οποίας βρίσκονταν εντός του χώρου πραγματοποιώντας συνέλευση. Μέλη της ίδιας συλλογικότητας ήταν μέσα στα πρόσωπα τα οποία τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν βρει κοριούς γεωεντοπισμού στις μηχανές τους.

Στο αυτοκίνητο – τον αριθμό πινακίδας του οποίου δημοσιεύει η εφημερίδα – υπήρχε μικροκάμερα στραμμένη προς τον χώρο των γραφείων της συλλογικότητας καθώς και προς διπλανό γνωστό μπαρ-καφέ της περιοχής. Αμέσως ΜΑΤατζής με πλήρη εξάρτυση πλησίασε τον δημοσιογράφο της εφημερίδας ακολουθούμενος από ολόκληρη τη διμοιρία και επικαλέστηκε αρχικά τη δικαιολογία ότι… «μας είπανε για μια κλοπή…». Από έναν ασύρματο της Αστυνομίας ακούγεται αυτό που ήταν προφανές σε όλους τους αυτόπτες μάρτυρες: «Το αυτοκίνητο είναι υπηρεσιακό. Πάρτε το από εκεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το ασφαλίτικο όχημα με την κάμερα παρακολούθησης πάρκαρε στο σημείο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας «αντικαθιστώντας» ένα άλλο όχημα (ανοιχτό πράσινο, Opel Corsa), μέσα στο οποίο διερχόμενος περαστικός είχε εντοπίσει ανάλογη συσκευή παρακολούθησης.

Ads

Διαβάστε επίσης: 

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκορύφωμα των πρακτικών ακραίας  καταστολής

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση πολιτών, συνιστούν «το αποκορύφωμα μιας σειράς πρακτικών ακραίας καταστολής της κυβέρνησης της ΝΔ». Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί ανήσυχη τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης:  την απρόκλητη άσκηση βίας ακόμα και κατά γονιών ανήλικων συλληφθέντων χθες στην Ευελπίδων, την επίθεση σε φοιτητές και φοιτήτριες στην ΑΣΟΕΕ, τις βίαιες συλλήψεις και τον ξυλοδαρμό περαστικών και πολιτών χωρίς καμία αιτία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αναβιώνει  πρακτικές που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εξηγήσει: 

  • Είναι σε γνώση της η παράνομη πρακτική της παρακολούθησης πολιτών μέσω συσκευών γεωεντοπισμού;
  • Καλύπτει, πολιτικά και υπηρεσιακά, την πρακτική των ΜΑΤ να επιτίθενται βίαια, και δίχως να έχει προηγηθεί πρόκληση, σε πολίτες;
  • Προτίθεται να κάνει κάτι για τις καταγγελίες, που όλο πυκνώνουν, για πρακτικές της αστυνομίας που παραβιάζουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα;
  • Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του να καταλύσει κάθε έννοια κράτους δικαίου».