Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα επαφών του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, τα σχέδια επενδύσεων και το ρωσικό εμπάργκο.

Ads

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι υπήρξε κοινή βούληση το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών, στη ρωσική επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που πλήττονται από τα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, χωρίς αυτή η διαδικασία να λογίζεται ως εξαγωγή, αφού θα τα διακινούν ρωσικές εταιρείες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί.

Όπως εξήγησαν τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα, καθώς θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία, πράγμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική -έστω έμμεση- ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.

Αναφορικά με την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας το Μαξίμου αναφέρει ότι η Ρωσία εξετάζει να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός, ο οποίος, κατά τον Ρώσο πρόεδρο, «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας» και θα φέρει κέρδη «χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως».

Ads

Τέλος, κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε σχετική ερώτηση. «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή», τόνισε, απατώντας σε σχετική ίδια ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας.