Tριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η ελληνική Πολιτεία για τον θάνατο του κορυφαίου δημιουργού και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη, κατά το οποίο οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στην Ακρόπολη και σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Ads

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών την Πέμπτη, στις 15.00.

Σε ό,τι αφορά την ταφή του με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά ο Μίκης Θεοδωράκης επιθυμούσε να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση.

Ο ίδιος ο Μίκης είχε εκφράσει την επιθυμία του αυτή και σε προσωπική επιστολή προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ωστόσο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η κόρη του Μαργαρίτα επιθυμεί, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία να πραγματοποιηθεί πομπή μέχρι το Βραχάτι όπου και θα γίνει η κηδεία. Υπάρχουν, ακόμη, σκέψεις να γίνει εκταφή στα τρία χρόνια και ο Μίκης Θεοδωράκης να ταφεί εκ νέου στον τόπο του, τον Γαλατά Χανίων.

Ads

Το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου κι αφού έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του και ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ μεταφερόταν το φέρετρο, φωνάζοντας «αθάνατος».

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτισε τον άνθρωπο που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού λαού. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα εκδώσανε ανακοινώσεις.

Το δικό του «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη, τον αστείρευτο μουσικοσυνθέτη και ακατάβλητο αγωνιστή, είπε και ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας, ενώ η παγκόσμια ακτινοβολία του ως μουσικός αλλά και ως σύμβολο της αντίστασης, τον έκανε και την ημέρα του θανάτου του κεντρική είδηση στα διεθνή μμε.

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής» έγραψε στην τελευταία επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, λίγους μήνες πριν το τέλος της ζωής του.

«Αθάνατος» συμφωνούν όλοι.

Διαβάστε επίσης: