Ένας χρόνος συμπληρώνεται χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη και το tvxs.gr τιμά τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη προβάλλοντας το ντοκιμαντέρ «Μίκης Θοδωράκης – Αυτοβιογραφία».

Ads

Αποτέλεσμα μακρόχρονου μόχθου των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη για την παρακολούθηση και καταγραφή του έργου και της ζωής του κορυφαίου συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη (Χίος, 29 Ιουλίου 1925 – Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2021) είναι η έκδοση «Μίκης Θεοδωράκης – Αυτοβιογραφία», που κυκλοφόρησε η μη κερδοσκοπική εταιρία του ζεύγους Σγουράκη «Αρχείο Κρήτης».

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης διάρκειας κινηματογραφική βιο-εργογραφία του κορυφαίου συνθέτη. Η καταγραφή της ξεκίνησε το 1983 (τότε ο Μίκης ήταν μόλις 58 ετών) και συνεχίστηκε με μαγνητοσκοπήσεις σε συναυλίες σταθμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αρχαία στάδια, σε γήπεδα, σε θέατρα, σε αίθουσες συναυλιών, σε πλατείες και γειτονιές.

Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Σγουράκης, τη σκηνοθεσία υπέγραψε η Ηρώ Σγουράκη, τη φωτογραφία οι Νίκος Γαρδέλης και Στάθης Γκόβας, την ηχοληψία ο Παύλος Σιδηρόπουλος, το μοντάζ-μίξη ήχου ο Σταμάτης Μαργέτης και τη διεύθυνση παραγωγής οι Κώστας Στυλιάτης και Στέλιος Σγουράκης.

Ads

► Στο πρώτο μέρος της ταινίας καταγράφεται η περίοδος 1925-1949 – Ρίζες, καταγωγή οικογένειας, η εφηβεία, μουσικό τοπίο 1949-1950, μουσικές ασκήσεις. Κατοχή-Ωδείο Αθηνών, γνωριμία με την Μυρτώ. Απελευθέρωση-παρανομία, εξορίες-Ικαρία και Μακρόνησος, το λαϊκό τραγούδι, Γαλατάς Χανίων.

► Το δεύτερο μέρος καλύπτει την περίοδο 1949-1966: Χανιά, Αθήνα, γάμος με την Μυρτώ, Παρίσι, «Επιτάφιος», το μπουζούκι, τα λαϊκά τραγούδια, η μελοποιημένη ποίηση, Γιώργος Σεφέρης, Ιάκωβος Καμπανέλλης-«Μαουτχάουζεν», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Το Άξιον Εστί», Brendam Beham, «Όμορφη Πόλη», «Μαγική Πόλη», φιλμ «Ζορμπάς», οι Λαμπράκηδες, «Ρωμιοσύνη».

► Το τρίτο μέρος αφορά στο διάστημα 1966 – 1970: «Ρωμιοσύνη», Δικτατορία, η σύλληψη, Ασφάλεια (Μπουμπουλίνας), ο πατέρας Γιώργος Θεοδωράκης, φυλακές «Αβέρωφ», στρατόπεδο Ωρωπού, Μανώλης Χιώτης, «Ο Ήλιος και ο Χρόνος» και τα «Επιφάνια-Αβέρωφ», Βραχάτι, «Κατάσταση πολιορκίας», Ζάτουνα Αρκαδίας.

► Στο τέταρτο μέρος καταγράφονται τα χρόνια 1968-1971: Ζάτουνα 1, Ζάτουνα 2-Αρκαδία, Ζάτουνα 3-«Τα Λιανοτράγουδα», Ζάτουνα 4-«Πνευματικό Εμβατήριο», Ζάτουνα 5-Αλέκος Παναγούλης, Ζάτουνα 6, Βραχάτι, νοσοκομείο «Σωτηρία», Η απαγωγή-ο Σρεμπέρ- η απελευθέρωση, Παρίσι, ΠΑΜ, Συναυλίες όπου γης.

► Τέλος το πέμπτο μέρος καλύπτει  χρόνια από το 1971 έως και το 2000 καταγράφονται: Συναυλίες όπου γης, «Πνευματικό Εμβατήριο», εκδηλώσεις κατά της χούντας, οι κινηματογραφικές ταινίες, «Canto General», επιστροφή στην Ελλάδα 1974, Βραβείο Λένιν, σκέψεις για τη μουσική, από το 1983 στο 1993, ο Φιντέλ Κάστρο.