Η επικοινωνία του προστατευόμενου μάρτυρα «Μαξίμου Σαράφη» με τον επικεφαλής του τμήματος προστασίας Μαρτύρων της Ελληνικής αστυνομίας επιβεβαιώνεται από τη σχετική αλληλογραφία του αρμόδιου αξιωματικού με τις εισαγγελικές αρχές και την προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υποτιθέμενη σκευωρία γύρω από το σκάνδαλο Novartis.

Ads

Παράλληλα, επαναλαμβάνεται στον πιο επίσημο τόνο ότι ο μόνος τρόπος εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων από την ΕΛΑΣ είναι αυτός που προβλέπεται από τη νομοθεσία, δηλαδή με ηλεκτρονικά μέσα για την προστασία της ταυτότητας των μαρτύρων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, το αρμόδιο τμήμα απέστειλε αργά το βράδυ της Πέμπτης σχετικές επιστολές προς την Εισαγγελία Διαφθοράς και την Προανακριτική, όπου επιβεβαιώνεται η επικοινωνία – δύο φορές μέσα στην ημέρα – του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης»,  ο οποίος επισήμανε την πρόθεση του να συνεργαστεί με την Προανακριτική και να καταθέσει, αφού όμως τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την προστασία των στοιχείων της ταυτότητάς του. 

Από την πλευρά της, η ΕΛΑΣ τον διαβεβαίωσε ότι ο μόνος τρόπος κατάθεσης είναι σε ειδικό χώρο που θα υποδειχθεί και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα ενώ διαβίβασε το σχετικό αίτημα στην Προανακριτική επιτροπή και στην Εισαγγελία Διαφθοράς,  που έχει θέσει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα τον «Μάξιμο Σαράφη». 

Ads

Η επικοινωνία αυτή αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι οι προθέσεις όσων ζητούν καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή αυτοπροσώπως οι προστατευόμενοι μάρτυρες κινούνται αντίθετα με την ισχύουσα νομοθεσία και συναντούν την αντίδραση τόσο των εισαγγελικών αρχών όσο και του αρμόδιου τμήματος της ΕΛΑΣ. Αντίστοιχη ήταν άλλωστε και η απάντηση του Αρείου πάγου στις επανειλημμένες οχλήσεις των μελών της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής.

Διαβάστε επίσης:

Δώρα Αυγέρη: Τι έχουν να μας πουν τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; 

«Τι έχουν να μας πουν τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ;», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δώρα Αυγέρη, μετά τις αποκαλύψεις για την επικοινωνία της ΕΛΑΣ με τον προστατευόμενο μάρτυρα. 

«Τώρα που όπως αποδεικνύεται από την επικοινωνία της Υπηρεσίας Προστατευόμενων Μαρτύρων με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αυτός δεν προσήλθε να καταθέσει,  επειδή δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων; 

» Τόσο ο μάρτυρας, όσο και οι Αρχές δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξέταση σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες εγγυήσεις από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το θέλουν αυτό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Ή μήπως το φοβούνται;».