Το κυνηγητό της πλειοψηφίας με τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis και το σκηνικό που στήθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ, είναι η τελευταία πράξη μιας ιδιαίτερα ατιμωτικής υπόθεσης για τη χώρα και τα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Ads

Μέσα σε λίγες ώρες η Νέα Δημοκρατία, αλλά και οι δυνάμεις που την ακολουθούν σε αυτό το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, έχει παραβιάσει τον Κανονισμό της Βουλής, τη νομοθεσία για τους προστατευόμενους μάρτυρες, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, αγνόησε τις υποδείξεις της αρμόδιας Εισαγγελέως Διαφθοράς, τις συστάσεις της ΕΛΑΣ για τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη νομολογία που έχουν παράξει.

Η χώρα είναι πλέον υπόλογη σε διεθνές επίπεδο και η συμπεριφορά αυτή για την εξόντωση μαρτύρων που συμβάλουν στην αποκάλυψη μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης, την φέρνει στο ίδιο επίπεδο με τις μεθοδεύσεις του Όρμπαν, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις στοιχειώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Πιο αναλυτικά:

  • Η κυβέρνηση έχει παραβιάσει τον κανονισμό της Βουλής, σε δύο περιπτώσεις (αρ.89, παρ 6) με τις fast track διαδικασίες που ακολούθησε την Τρίτη το πρωί για να επισπεύσει τη μετάβαση των εισηγητών στη ΓΑΔΑ, προκειμένου να επιχειρήσουν την αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων.
  • Έχει παραβιάσει τη νομοθεσία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που ισχύει με το Ν. 2928/2001, αρ.9 για την ουσιώδεις μάρτυρες που οδηγούν στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, κατά το άρθροα 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ενώ το καθεστώς προστασίας επεκτάθηκε και για τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159, 159Α, 235-237Α του Ποινικού Κώδικα, (δηλαδή οι δωροληψίες και δωροδοκίες πολιτικών και υπαλλήλων) με το Ν. 4254/2014 που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά !
  • Η ΝΔ αγνόησε την επιστολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προς την Προανακριτική, παρότι δεν είναι εκ του νόμου δεσμευτική, που επεσήμανε την ανάγκη προστασίας της ανωνυμίας των μαρτύρων «Κελέση» και «Σαράφη» ως ουσιωδών για την ποινική διαλεύκανση της υπόθεσης διαφθοράς που ερευνά. 
  • Παρέκαμψε επίσης το έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας που επισημαίνει με σαφήνεια ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την προστασία των μαρτύρων και τις αντίστοιχες υποδομές που παρέχει στη ΓΑΔΑ.
  • Η ΝΔ παραβίασε τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία ενώ πολύ πρόσφατα, με τη νέα οδηγία της 1937/2019 η Κομισιόν  προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος έναντι πιθανών αντιποίνων. Ήδη ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με ερώτησή του έχει αναδείξει το θέμα ενώ με παρέμβασή του την Τρίτη στη Διακομματική Επιτροπή κατά της διαφθοράς αναφέρθηκε στην  απόπειρα αποκάλυψης της ταυτότητας των μαρτύρων στην Ελλάδα με τα μέλη της Επιτροπής, από όλες τις ευρωομάδες, πλην ακροδεξιάς, να ζητούν να παραμείνουν ενήμερα για την κατάσταση που επικρατεί. Μάλιστα, σε κοινή τους δήλωση οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν τον εκφοβισμό των μαρτύρων και ζητούν την προστασία τους.

Ιδιαίτερα ηχηρή ήταν η παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), μέσα από τη Βουλή των Ελλήνων ενώ ήταν σε εξέλιξη οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας. Ο Έλληνας Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Λίνος Αλέξανρος Σισιλιάνος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατέδειξε την παραβίαση του θεσμικού πλαισίου από τη ΝΔ, εξηγώντας ότι η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος έχει εδραιωθεί με πλήθος αποφάσεων στη σχετική νομολογία.

Ads

Αντιδράσεις και στο «κάδρο» πλέον ο Μητσοτάκης

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωσή του, προειδοποίησε για τις ποινικές ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν για τα μέλη της Προανακριτικής που λειτουργούν με τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις. Όμως, στο υψηλότερο επίπεδο αναδείχτηκε το θέμα με την βαρυσήμαντη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που αποδίδει τις τελευταίες εξελίξεις σε εκβιασμό του Α. Σαμαρά προς την ηγεσία προκειμένου να εκπληρωθεί η προσωπική αντεκδίκηση και θέτει τον Πρωθυπουργό προ των ευθυνών του.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλέον στο «κάδρο» τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, που μέχρι σήμερα ανέχεται τη σαμαρική πτέρυγα, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την καταστρατήγηση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας καθώς και την απόπειρα εξόντωσης των προστατευόμενων μαρτύρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει πλέον την υπόθεση διεθνώς, ως ζήτημα που παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου σε ευρωπαϊκή επικράτεια. Μάλιστα, δεν παραλείπει να συγκρίνει την υπόθεση με την υποκριτική «έκπληξη» των στελεχών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τη δήλωσή του περί των «αρμών της εξουσίας». 

Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι το απόγευμα της Τρίτης  στήθηκε ένα «τηλεοπτικό σόου» έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, που μαρτυρά μια επίδειξη της στοχοποίησης των μαρτύρων από την πλευρά του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης, την ώρα που εγκαλείται για πολύ σοβαρές παραβιάσεις. Δεν έχει μείνει, τέλος, ασχολίαστο ότι αυτή τη μεθόδευση εκτός από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, στελέχη των οποίων ενέχονται στις δωροδοκίες του σκανδάλου Novartis, και την Ελληνική Λύση που ακολουθεί, υποστήριξε με τη στάση του και το ΚΚΕ, το οποίο δηλώνει πως τάσεται εν γένει κατά του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων.