Την επανεξέταση της υπαγωγής των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» αναμένεται να ζητήσει αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλειώτα.

Ads

Για αυτόν τον σκοπό, μετά από απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία – μόνο από ΝΔ ΚΙΝΑΛ και χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ – αντιπροσωπεία της Επιτροπής μεταβαίνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσει σχετική επιστολή.

Κατά τις πληροφορίες, η απόφαση της πλειοψηφίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λ. Σοφουλάκη. Οι εκπρόσωποι των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων ισχυρίζονται ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέτασε τους προστατευόμενους μάρτυρες δια ζώσης και χωρίς κάλυψη χαρακτηριστικών και αλλοίωση φωνής.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες με επιστολή τους προ ολίγων ημερών διέψευδαν τους εν λόγω ισχυρισμούς, τονίζοντας πως ενώπιον του  αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Ads

Μόνο η Τουλουπάκη μπορεί να άρει το καθεστώς προστασίας

Η απόφαση αυτή ως «απάντηση» στη χθεσινή παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στον Β. Πλειώτα φαίνεται να είναι η ύστατη προσπάθεια για αποκάλυψη της ταυτότητας των μαρτύρων. Μάλιστα, λαμβάνεται λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του Επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ο οποίος με έγγραφό το  προς το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, επεσήμανε την ανάγκη να τηρηθεί  σχετική ΚΥΑ για την προστασία των μαρτύρων της υπόθεσης. Το αίτημα των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έρχεται όμως σε ευθεία αντίθεση με τη σχετική ΚΥΑ, 429/2018 που προβλέπει ότι για την άρση ή οποιαδήποτε μεταβολή του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων, αρμόδια είναι η δικαστική αρχή που την έχει επιβάλει, άρα η Εισαγγελία Διαφθοράς, που είναι κάθετα αντίθετη. 

Παράλληλα,προβλέπει επακριβώς τον τρόπο εξέτασης σύμφωνα με τις σχετικές ηλεκτρονικές υποδομές στη ΓΑΔΑ, ο οποίος προστατεύει ρητά την αποκάλυψη οποιουδήποτε χαρακτηριστικού η στοιχείου ταυτότητας των μαρτύρων και απαγορεύει οποιαδήποτε προσωπική επαφή. Το ίδιο ισχύει σε κάθε στάδιο της έρευνας για την οποία τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση ή ενώπιον οποιασδήποτε άλλης αρχής.

Αυγέρη: Πανικός ΝΔ – ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο. Επιδιώκουν εκφοβισμό των μαρτύρων

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώσεις έκανε στους δημοσιογράφους στη Βουλή, το  μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, Βουλευτής Δώρα Αυγέρη:

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αφού καταστρατήγησαν το νόμο, αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους άδειασε ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέτασή τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, τώρα προσπαθούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειές τους, ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος! Ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι χθες πηγές του Αρείου Πάγου σημείωναν ότι «δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης», ενώ πρόσθεταν πως «δεν συνιστά δε ποινική ευθύνη η μη εμφάνισή τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής». Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι η μόνη αρμόδια, σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους προστατευόμενους μάρτυρες, είναι η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

ΚΚΕ: Δεν θέλουν ούτε η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας

Πριν τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, το ΚΚΕ αιτήθηκε την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Το αίτημα στηρίχθηκε από την Ελληνική Λύση αλλά απερρίφθη από τα υπόλοιπα κόμματα.

«Με αίσθημα ευθύνης το ΚΚΕ συμμετείχε στις διαδικασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε χωρίς φωνές και κουρνιαχτό να προσεγγίσουμε την ουσία της υπόθεσης. Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο. Δηλαδή ποιο είναι αυτό; Την εξέταση ουσιωδών μαρτύρων που είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Οι τελευταίες εξελίξεις των δύο προηγούμενων ημερών επιβεβαίωσαν αυτό που έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή. Ότι υπό καθεστώς ανωνυμίας και προστασίας δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική, ούτε καν τυπική από ό,τι φαίνεται εξέταση αυτών των προστατευόμενων μαρτύρων» δήλωσε από το περιστύλιο της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, συμπληρώνοντας:

«Από αυτή την άποψη σήμερα καταθέσαμε την πρότασή μας που είχαμε προαναγγείλει. Δηλαδή να αρθεί το καθεστώς προστασίας ούτως ώστε η Επιτροπή να τους εξετάσει. Δυστυχώς η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους της Προανακριτικής Επιτροπής, επέμεναν στις θέσεις τις οποίες είχαν διατυπώσει στο παρελθόν για το πώς θα γίνει η εξέταση των μαρτύρων. Θεωρούμε – σε αυτό το σημείο να δηλώσουμε – ότι παρότι διατηρούν τις μάσκες και λόγω καρναβαλιού στους “προστατευόμενους μάρτυρες” πέσαν οι μάσκες των πολιτικών κομμάτων. Έχουμε δηλαδή μία συμπαιγνία επί της ουσίας. Δεν θέλουν ούτε η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μεριά, να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας, θέλουν να καλλιεργούν απλά και μόνο εντυπώσεις πρόσκαιρες ο καθένας για το δικό του συμφέρον γιατί τους βολεύει αυτή τη κατάσταση».