Έναν ακόμη κρίκο στην υπόθεση «Novartis 2», την θεωρία της «πολιτικής συνωμοσίας» πίσω από το σκάνδαλο Novartis, έρχεται να προσθέσει η σημερινή κατάθεση που έδωσε στον Άρειο Πάγο η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Ads

Η κατάθεση Ράικου έρχεται λίγο πριν συγκροτηθεί η – προαναγγελθείσα από την κυβέρνηση – Προανακριτική Επιτροπή κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος έχει υποδειχθεί από τους Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ιωάννη Αγγελή ως ο περίφημος «Ρασπούτιν», δηλαδή ως ο πολιτικός εκείνος που, κατά τους καταγγέλλοντες, ασκούσε πιέσεις στους δικαστές για να διωχθούν τα γνωστά 10 πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο της Novartis. Η κυρία Ράικου, κατά την σημερινή της πολύωρη παρουσία στον Άρειο Πάγο, φέρεται και εκείνη να «έδειξε» το πρόσωπο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εξ ου και οι πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν πως και η δική της κατάθεση θα διαβιβαστεί επίσης στην Βουλή.

Η κυρία Ράικου, άλλωστε, ήταν εκείνη που πρώτη, με μια διαρροή μέσω «κύκλων» είχε μιλήσει, το 2017, για «Ρασπούτιν» στην Δικαιοσύνη. Τότε, και λίγους μήνες αφότου είχε παραιτηθεί από τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, είχε κάνει λόγο για παρεμβάσεις από πολιτικό πρόσωπο) το οποίο «εκμεταλλευόμενο την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή»», υποδείκνυε «πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».

Η ίδια η κυρία Ράικου, όμως, είναι ένα μάλλον αμφιλεγόμενο πρόσωπο τόσο στην υπόθεση της Novartis, όσο και συνολικά στον χώρο της Δικαιοσύνης. Ο λόγος για τον οποίο είχε παραιτηθεί από την θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς τον Μάρτιο του 2017 ήταν ένα δημοσίευμα (της εφημερίδας Documento) σύμφωνα με το οποίο η εισαγγελέας είχε «ξεχάσει» να συμπεριλάβει σημαντικά στοιχεία στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούσαν το σκάνδαλο με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Ads

Τότε η ίδια είχε καταγγείλει συμφέροντα από «το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας που επιχειρούσαν να τη στοχοποιήσουν» και ισχυριζόταν πως ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Novartis και άλλες εταιρείες φαρμάκου. Το δημοσίευμα, ωστόσο, βασιζόταν στα στοιχεία της έρευνας που είχε κάνει η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία σε αναφορά της έγραφε πως στην υπόθεση Παπαντωνίου-Λιακουνάκου «όχι μόνο δεν εξέτασαν τα αποδεικτικά στοιχεία και τα απέκρυψαν από την ανάκριση αλλά κατέληξαν και σε έρευνα αδικημάτων τα οποία δεν είναι ούτε τα μόνα αλλά ούτε και τα πιο σημαντικά».

Η Ελένη Ράικου επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από άλλα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο σύζυγός της – γιατρός σε στρατιωτικό νοσοκομείο – εμπλεκόταν στην υπόθεση Novartis και ότι σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσαν είχαν εντοπιστεί χρήματα που είχε καταβάλει η φαρμακοβιομηχανία. Η εισαγγελέας είχε διαψεύσει τότε την εμπλοκή του συζύγου της υποστηρίζοντας ότι εκείνος είχε πάρει μόνον ένα μικρό έμβασμα από την Novartis που αφορούσε ομαδική ερευνητική εργασία γιατρών και η καταβολή έγινε άπαξ.

Η υπόθεση αυτή έγινε η αφετηρία και για μια σκληρή νομική σύγκρουση ανάμεσα στην Ελένη Ράικου και την νυν εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς η κυρία Ράικου και ο σύζυγός της είχαν καταθέσει αγωγή σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη και δύο ακόμη δικαστικών εγκαλώντας τους για την δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι ο σύζυγός – γιατρός έγινε αποδέκτης ενός εμβάσματος από την φαρμακοβιομηχανία σε κοινό τους λογαριασμό. Η δικαστική αυτή αντιπαράθεση όμως έκλεισε για διαδικαστικούς λόγους με πρωτοβουλία της Ελένης Ράικου και του συζύγου της.

Μια ακόμη υπόθεση στην οποία η Ελένη Ράικου είχε εμφανιστεί να κάνει αμφιλεγόμενους χειρισμούς ήταν κι εκείνη του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως είχε γράψει και πάλι το Documento, η κυρία Ράικου φέρετο να έχει παρέμβει στο σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε την σύμβαση που είχε υπογράψει το ΚΕΕΛΠΝΟ με την επικοινωνιακή εταιρία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλα Νικολοπούλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, με πρόσχημα την έλλειψη του πρακτικού του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη συγκεκριμένη σύμβαση δεν είχε διατάξει δίωξη της Σταυρούλας Νικολοπούλου, αφήνοντας την εμπλοκή της λιμνάζουσα στο στάδιο της προανακριτικής έρευνας. Παρόμοια πρακτική φέρετο να έχει ακολουθήθηκε και για τη λίστα των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που βρίσκονταν στο μισθολόγιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.