Το κατώφλι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου πέρασε σήμερα η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, προκειμένου να καταθέσει για το σκάνδαλο Novartis. Η εισαγγελική λειτουργός που είχε παραιτηθεί από τη θέση της, όταν χειριζόταν την υπόθεση, επανέλαβε τις καταγγελίες της για παρεμβάσεις του «Ρασπούτιν», όπως η ίδια τον είχε.. βαφτίσει. Σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον κατονόμασε υποστηρίζοντας πως πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Υπενθυμίζεται πως η Ελένη Ράικου είχε βρεθεί στο επίκεντρο τόσο για την υπόθεση Novartis, στην οποία ενεπλάκη το όνομα του γιατρού συζύγου της, όσο και για σημαντικές παραλείψεις στη δικογραφία σε βάρος των Γιάννου Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκου για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Ads

Πάντως στη σημερινή κατάθεσή της η εισαγγελική λειτουργός μίλησε για αντιθεσμικές πρακτικές και παρασκηνιακές κινήσεις του πρώην υπουργού. Υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της άσκησε πιέσεις όχι μόνο για την υπόθεση Novartis αλλά και για άλλες. Όπως φέρεται να είπε, ο πρώην υπουργός «εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ και με ύφος νταβατζή, υποδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα άσκηση ποινικής δίωξης ακόμη και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης της». Υποστήριξε επίσης πως και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει «απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

Όσον αφορά τους δικούς της χειρισμούς στη διερεύνυση του σκανδάλου Novartis, ισχυρίστηκε ότι η έρευνά της είχε αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό κεντρικού λογαριασμού της φαρμακοβιομηχανίας, από όπου είχαν βρεθεί λογαριασμοί με δωροδοκίες γιατρών και άλλων, όχι όμως πολιτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η παραίτηση, ο σύζυγος και μια προσπάθεια να «παγώσει» η έρευνα

Ads

Υπενθυμίζεται πως η Ελένη Ράικου είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά από την υπόθεση, καταγγέλοντας «σχέδιο ηθικής εξόντωσής» της από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου κι ότι «δεν αισθανόταν ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούτο». Της παραίτησής της είχε προηγηθεί η αποκάλυψη από την εφημερίδα Documento ότι είχε «ξεχάσει» να συμπεριλάβει σημαντικά στοιχεία στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούσαν το σκάνδαλο με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων. 

Της αποκάλυψης αυτής, ακολούθησε μία ακόμα πιο ηχηρή που ενέπλεκε τον γιατρό σύζυγό της με το σκάνδαλο Novartis. Ο σύζυγός της φέρεται να εισέπραττε ποσά από τη φαρμακοβιομηχανία – κολοσσό για να συνταγογραφεί φάρμακα της, με ένα ποσό μάλιστα να έχει βρεθεί στον κοινό λογαριασμό που διατηρεί με την Ελένη Ράικου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα κατά την έρυνα εντοπίστηκε, μεταξύ άλλων, και ένα βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο σύζυγος της Ελένης Ράικου να διαφημίζει εμμέσως σκευάσματα της Novartis στην τηλεόραση.

Το σίριαλ «Ράικου» συνεχίστηκε με την εισαγγελική λειτουργό να καταθέτει αίτηση εξαίρεσης κατά της συναδέλφου της Ελένης Τουλουπάκη, αλλά και κατά των άλλων δύο επίκουρων εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση της Novartis, προκειμένου να παγώσει την έρευνα. Η κ. Ράικου είχε στραφεί σε βάρος των τριών συναδέλφων της, κατηγορώντας τους για τη διαρροή στον Τύπο του ονόματος του συζύγου της, γιατρού στο επάγγελμα, ως αποδέκτη εμβάσματος από τη Novartis. Ωστόσο, το αίτημά της απορρίφθηκε από το συμβούλιο Εφετών.