Από τον περασμένο Φεβρουάριο, το tvxs είχε πληροφορίες πως ο κ. Γιάννης Λιγνάδης, δεν ασκούσε με νόμιμο τρόπο την ιδιότητά του ως καθηγητής στο Θέατρο Τέχνης αλλά και στο Πανεπιστήμιο Πατρών παλαιότερα, αφού δεν φαίνεται να του δόθηκε ποτέ άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου. Η συγκεκριμένη άδεια, δίνεται από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία σε κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο εκπαιδευτικό, προκειμένου να μπορεί νόμιμα να εργαστεί παράλληλα σε άλλες σχολές ή ιδρύματα, από αυτήν της οργανικής του θέσης, με την προϋπόθεση, να απασχολείται στο σχολείο του.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, ο Γιάννης Λιγνάδης, ενώ βρίσκεται ακόμα στο μισθολόγιο του Αρσακείου, δεν διδάσκει, χωρίς να έχει λάβει κάποια άδεια άνευ αποδοχών.

Το tvxs, στις 20 Φεβρουαρίου, επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β Αθήνας, στην οποία ανήκει ο εκπαιδευτικός και απεύθυνε το ερώτημα, αν του έχει δοθεί η άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου. Ενώ οι υπάλληλοι διαβεβαίωσαν πως θα επικοινωνήσει μαζί μας ο αρμόδιος υπεύθυνος, δεν λάβαμε ποτέ κάποια κλήση. Επανήλθαμε με μέιλ στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά ούτε τότε μας απάντησε κάποιος. Επικοινωνήσαμε ξανά τις προηγούμενες μέρες, για να λάβουμε την απάντηση πως ο υπεύθυνος έλλειπε με άδεια.

Εκείνη την περίοδο (Φεβρουάριος του 2023), το tvxs δημοσίευσε το ρεπορτάζ με τίτλο «Θέατρο Τέχνης: Παραιτήσεις καθηγητών και αποχή μαθητών με αφορμή τον Γιάννη Λιγνάδη», το οποίο πυροδότησε αντιδράσεις του ίδιου αλλά και της καλλιτεχνικής διευθύντριας Μαριάννας Κάλμπαρη, η οποία τον έθεσε εκτός της σχολής του θεάτρου.

Ads

Στη συνέχεια και ενώ δεν είχα ακόμα λάβει καμία ενημέρωση από τη Διεύθυνση Β Αθήνας, απευθυνθήκαμε στην ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος), η οποία με τη σειρά της, μετέφερε τα ερωτήματα ξανά στον Προϊστάμενο Δ/νσης Δ.Ε. Β΄ Αθήνας κ. Ιωάννη Ψυχούλα, με κοινοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας και πιο συγκεκριμένα στην υφυπουργό κ. Ζ. Μακρή και στον Γενικό Γραμματέα κ. Αλ. Κόπτση.

Πριν λίγες μέρες, παρακολούθησα μια εκπομπή στο κανάλι Action 24, με αφορμή το περιστατικό  άγριας ενδοσχολικής βίας που είχε συμβεί στο Αρσάκειο, στην οποία εκπομπή μεταξύ άλλων είχαν κληθεί να μιλήσουν ο ΓΓ του υπουργείου κ. Κόπτσης και ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος. Άκουσα τον κ. Χριστόπουλο να λέει τα εξής:

«Θα γίνει ΕΔΕ για το περιστατικό και μακάρι όλα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά σχολεία να αντιμετωπίζονταν όπως αυτό το περιστατικό. Γιατί για το ίδιο σχολείο (το Αρσάκειο) έχουμε κάνει καταγγελία για εκπαιδευτικό που λείπει δύο χρόνια από την τάξη του και δουλεύει χωρίς άδεια σε άλλες εργασίες και δεν γίνεται τίποτα». Σε αυτό το σημείο ο δημοσιογράφος απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και τον ρωτά αν γνωρίζει το περιστατικό.

«Φυσικά. Ό,τι γίνεται σε κάθε σχολείο και πέφτει στην αντίληψή μας… παρεμβαίνουμε κεντρικά, με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και η παρέμβαση γίνεται αυτόματα τη στιγμή που διαδραματίζεται κάποιο γεγονός» απαντά ο κ. Τσιόπτσης.

Ο δημοσιογράφος επιμένει: «Ναι αλλά εδώ μιλάει για ένα περιστατικό που διαρκεί δύο χρόνια ο πρόεδρος». Τότε ο ΓΓ απαντά «Καταγγελία σε εμάς δεν ήρθε».

Επικοινωνήσαμε εκ νέου με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, να τον ρωτήσουμε αν έχει δίκιο ο ΓΓ του υπουργείου ότι δηλαδή δεν έχει ενημερωθεί το υπουργείο για την υπόθεση Γιάννη Λιγνάδη. Το διεψεύσε κατηγορηματικά και προς απόδειξη των λεγομένων του μας έστειλε την καταγγελία που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο, για την οποία δεν έχει λάβει ποτέ απάντηση από κανέναν αρμόδιο φορέα. Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ έχει ημερομηνία 2-3-2023, επομένως ο ΓΓ είχε ενημερωθεί και μάλιστα αρκετές μέρες πριν.

Ο κ. Χριστόπουλος μιλώντας στο tvxs επισημαίνει πως θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό ακόμα κι αν είχε άδεια άνευ αποδοχών από το Αρσάκειο καθώς«… πρέπει να συντρέχουν πολύ ειδικοί λόγοι για να συμβεί αυτό. Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, σου δίνει άδεια μόνο για πολύ σοβαρό  λόγο. Είτε ασθένεια δική σου η συγγενή σου πρώτου βαθμού, είτε γιατί χρειάζεσαι άδεια μητρότητας, είτε λόγω αποχώρησης συζύγου ή συντρόφου στο εξωτερικό. Και εννοείται δεν μπορείς να εργάζεσαι αλλού!»

Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι γιατί το Αρσάκειο αλλά και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, φαίνεται να συγκαλύπτουν το γεγονός ότι ο Γιάννης Λιγνάδης δεν εργάστηκε με σύννομες διαδικασίες, ότι δίδασκε παράνομα χωρίς την Εκπαιδευτική Άδεια Άσκησης Ιδιωτικού Έργου στο Θέατρο Τέχνης και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Γιατί από το σχολείο και το υπουργείο, ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης, κι όλα αυτά και μετά τα επεισόδια στο Θέατρο Τέχνης; Αν οι πληροφορίες μας δεν ευσταθούν, γιατί αγνοεί το υπουργείο και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης τα αιτήματα του tvxs και της ΟΙΕΛΕ;