Ελλιπή έλεγχο καταλογίζει, μέσω του tvxs, στην Επιθεώρηση Εργασίας ο δικηγόρος και εργατολόγος Γιάννης Καρούζος σχετικά με το beach bar της Ρόδου με τις πλωτές εξέδρες τις οποίες ένας εργαζόμενος – όπως φαίνεται σε βίντεο που έγινε viral – προσεγγίζει για να σερβίρει τους πελάτες, σχεδόν κολυμπώντας.

Ads

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρούζος «η επιθεώρηση ήταν ατελής. Θα έπρεπε να πάει, το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ), για να ελέγξει αν έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις και τα μέτρα. Η επιθεώρηση εργασίας έκανε, κατά την άποψή μου, εντελώς ελλιπή έλεγχο».

Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας μετέβη το περασμένο Σάββτο στο beach bar, αλλά δεν διαπίστωσε κάποια παράβαση όσον αφορά στα εργασιακά, ενώ το Λιμενικό που κλήθηκε να ελέγξει τη νομιμότητα των κατασκευών μέσα στη θάλασσα, επέβαλε στην επιχείρηση πρόστιμο, για παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου από επικαθήμενες κατασκευές.

Διαβάστε: Ρόδος: Σερβιτόρος σχεδόν κολυμπάει για να παραδώσει παραγγελία [Βίντεο] – Διπλή κυβερνητική παρέμβαση

Ads

Για συνθήκες εργασίας όμως ο κ. Καρούζος θέτει τα εξής ερωτήματα:

«Ο εργοδότης, έτσι όπως επέτρεπε την εργασία να ασκείται από τον σερβιτόρο, είχε λάβει μέριμνα για την ενδεχόμενη θερμοπληξία του εργαζόμενου; Γιατί τον βλέπουμε τον εργαζόμενο να κάνει την εργασία του χωρίς καπέλο.

Δεύτερον, είχε λάβει υπόψιν του το θερμικό ισοζύγιο του εργαζόμενου με την περίσσεια ιδρώτα και την έκθεση του στην υγρασία; Διότι δεν βούταγε μόνο μια φορά στο υγρό στοιχείο. Αλήθεια, εάν λιποθυμούσε και πνιγόταν θα τον αντιλαμβανόταν κάποιος;

Τρίτον, υπάρχουν σωστικά μέσα στην επιχείρηση;

Τέταρτον, του είχε χορηγήσει ισοθερμική στολή που προβλέπεται; Εφόσον αυτά δεν είχαν προκύψει και δεν έχουν προκύψει ότι έχουν χορηγηθεί, τότε φυσικά και έχουμε παράβαση του νόμου και αυτό επισύρει και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις».

Διαβάστε: Ρόδος: Η ανακοίνωση των εργαζομένων του beach bar με τον «κολυμβητή» σερβιτόρο

Τι λέει ο νόμος

Πρόκειται για το νόμο 3850, τον κώδικα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, ο οποίος, όπως αναφέρει ο κ. Καρούζος, «είναι η προμετωπίδα των κανόνων δικαίου που αφορούν στην εργασιακή σύμβαση και στην τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του νόμου, ο εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας και να λαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζει την υγεία και ασφάλεια των τρίτων.

Εν προκειμένω, θα έπρεπε ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης, που είναι υποχρεωμένη η επιχείρηση να έχει εφόσον απασχολεί πάνω από έναν εργαζόμενο, αλλά και ο γιατρός εργασίας εφόσον υπάρχει, να λάβει υπόψιν του στη σύνταξη έκθεσης επικινδυνότητας για την άσκηση του επαγγέλματος συγκεκριμένα στοιχεία».

Ο κ. Καρούζος τόνισε επίσης οτι ο ίδιος ο εργαζόμενος που έρχεται αντιμέτωπος με αντίστοιχες συνθήκες εργασίας, όπως, δηλαδή, το σερβίρισμα μέσα στη θάλασσα χωρίς να υπάρχουν τα συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μπορεί να επικαλεστεί τον νόμο και να δηλώσει ότι, «από τη στιγμή που δεν υπάρχει τήρηση της νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται να εργαστώ εγώ σε τέτοια δουλειά, γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία μου».

Διαβάστε: Θαλάσσιο σέρβις στη Ρόδο: Τι ισχύει για τη «σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου»