«Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ οικειοποιούνται τη δικαστική απόφαση και, παράλληλα, χρησιμοποιούν τη Θεωρία των δύο άκρων για να ξεπλύνουν τον φασισμό» λέει ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στο tvxs.gr

Ads

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως λέει «αρνείται καν να αναφερθεί στη χρεοδουλοπαροικία που εκκόλαψε και εκκολάπτει το αυγό του φιδιού επειδή μια τέτοια αναφορά θα συγκρουόταν με το αφήγημα του της εξόδου από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018». Επισημαίνει ταυτόχρονα πως το «Δόγμα Νόμος και Τάξη» που εφαρμόζει η κυβέρνηση «ήταν νομοτελειακά δεδομένο από τις αρχές του 2019 ως μια προσπάθεια, από τη μία, αντιπερισπασμού στην αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων προς τη μικρομεσαία τάξη και, από την άλλη, προετοιμασίας των δυνάμεων φυσικής και ψυχολογικής καταστολής που αργά ή γρήγορα θα απαιτούσε η νέα υφεσιακή υποτροπή που το ΜέΡΑ25 προέβλεψε για το τέλος του 2019».

Ο γραμματέας του MέΡΑ 25 μιλάει επίσης στη συνέντευξη που ακολουθεί για τα Ελληνοτουρκικά, τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες ενόψει των εκλογών με την απλή αναλογική, και τις διαφορές του ΜέΡΑ 25 με το ΚΚΕ και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. 
 
Με την καταδίκη της ΧΑ η κυβέρνηση «επέστρεψε» στη θεωρία των δύο άκρων. Δηλώσατε ότι με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός ξεπλένει την ΧΑ. Πως ερμηνεύετε αυτή την στάση από την πλευρά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού; 
 
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με το ρήμα «επέστρεψε». Η Θεωρία των Δύο Άκρων ποτέ δεν «έφυγε» για να «επιστρέψει». Ήταν το διαχρονικό αφήγημα της άρχουσας τάξης από τις πρώτες μέρες του φασισμού, την περίοδο του Μεσοπόλεμου, όταν τα αστικά καθεστώτα άρχισαν να ξεπλένουν τους φασίστες μέσω της θεωρίας των δύο άκρων, η οποία τσουβάλιαζε φασίστες και αντιφασίστες με στόχο τη διατήρηση και αναπαραγωγή της εξουσίας των αστικών καθεστώτων και της καπιταλιστικής διαδικασίας παραγωγής υπεραξίας.
 
Στην Ελλάδα της Χρεοδουλοπαροικίας, ακριβώς μετά το 1ο Μνημόνιο (Μάιος 2010), η τρόικα εσωτερικού επιστράτευσε τη θεωρία των δύο άκρων ώστε, από τη μία, να απαξιώσει τη λαϊκή συστράτευση εναντίον των Μνημονίων και, από την άλλη, να αυτό-παρουσιαστεί ως η τελευταία αμυντική γραμμή της δημοκρατίας. Σήμερα, το Μνημονιακό Τόξο ταμπουρώνεται και πάλι πίσω από αυτή τη θεωρία, για να αναπαράγει την πολιτική του ηγεμονία: Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛΛ οικειοποιούνται τη δικαστική απόφαση και, παράλληλα, χρησιμοποιούν τη Θεωρία των δύο άκρων  (βλ. αφήγημα Μαρφίν, εξίσωση Κάτω και Πάνω Πλατείας Συντάγματος κλπ) για να ξεπλύνουν τον φασισμό, υιοθετώντας την ξενοφοβία που εκείνος «κανονικοποίησε», και επιστρατεύοντας τη βία εναντίον μεταναστών ως επίσημη πολιτική των σωμάτων ασφάλειας (βλ. επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο από το Λιμενικό, δακρυγόνα στον Έβρο και στην Λέσβο). Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιτίθεται μεν στη θεωρία των δύο άκρων και πασχίζει να οικειοποιηθεί το αντιφασιστικό κίνημα, όμως αρνείται καν να αναφερθεί στη Χρεοδουλοπαροικία που εκκόλαψε και εκκολάπτει το αυγό του φιδιού επειδή μια τέτοια αναφορά θα συγκρουόταν με το αφήγημα του, της εξόδου από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.
 
Την ημέρα της αναγγελίας της απόφασης ζήσαμε αδικαιολόγητη αστυνομική καταστολή και βία. Έγινε γνωστό καθυστερημένα ότι  τελικά δεν ήταν ένας αλλά περισσότεροι οι μαθητές που κρατήθηκαν τέσσερις μέρες στη ΓΑΔΑ για τη συμμετοχή του στις μαθητικές διαδηλώσεις. Έχει προηγηθεί η περίπτωση Ινδαρέ και όχι μόνο. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
 
Το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε προεκλογικά ότι η επερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αναγκαζόταν, θέλοντας και μη, να εξαπολύσει κύμα καταστολής και αυταρχισμού. Αυτό το λέγαμε επειδή ήταν αδύνατη η εφαρμογή του 4ου Μνημονίου που κληρονόμησε από τον κ. Τσίπρα χωρίς τη δημιουργία μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων, ιδίως μετά τη διάψευση του μυθεύματος περί ανάκαμψης και επικείμενης ανάπτυξης που πρώτος εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν υιοθέτησε, υπερθεματίζοντας, η Νέα Δημοκρατία.
 
Οπότε, το Δόγμα Νόμος και Τάξη ήταν νομοτελειακά δεδομένο από τις αρχές του 2019 ως μια προσπάθεια, από τη μία, αντιπερισπασμού στην αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων προς την μικρομεσαία τάξη και, από την άλλη, προετοιμασίας των δυνάμεων φυσικής και ψυχολογικής καταστολής που αργά ή γρήγορα θα απαιτούσε η νέα υφεσιακή υποτροπή που το ΜέΡΑ25 προέβλεψε για το τέλος του 2019. Κατόπιν, το 2020, με την επιτάχυνση αυτών των εξελίξεων λόγω πανδημίας, ενισχύθηκε και το πρόγραμμα καταστολής των κκ. Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη: Από τα ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ φτάσαμε ακόμα και στην τετραήμερη κράτηση 14χρονων.
 
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά τον περασμένο Ιούλιο, συνιστούσατε ψυχραιμία και μιλούσατε για ένα τεράστιο διπλωματικό φιάσκο που έχει βοηθήσει τον Ερντογάν να αναδείξει την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη. Συνεχίζετε να έχετε την ίδια άποψη σήμερα και τι σημαίνει για εσάς προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας; 
 
Δυστυχώς οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν την πρόβλεψή μας για διπλωματικό φιάσκο ολκής. Ήταν, όπως θα θυμάστε, τότε που αντικρίσαμε μπροστά μας τον πολέμαρχο Χαφτάρ στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων (αν είναι δυνατόν!) σε συμμαχία με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα… κατατρόπωνε, υποτίθεται, τον κ. Ερντογάν στη Λιβύη. Τη θλιβερή εξέλιξη την γνωρίζουμε. Πέραν του συγκεκριμένου φιάσκου, το ΜέΡΑ25 στηλιτεύει από την ίδρυσή του την ανόητη, ανήθικη και αναποτελεσματική κίνηση των τελευταίων δύο κυβερνήσεων να συμμαχήσουν με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα της Αν. Μεσογείου (την Αιγυπτιακή δικτατορία του Σίσι και τον ακροδεξιό Νετανιάχου) με στρατηγικό σκοπό την περικύκλωση του Ερντογάν με θαλάσσια τρυπάνια και πλατφόρμες της ExonnMobil και της Total για εξορύξεις ορυκτών καυσίμων.
 
Επρόκειτο για πραγματικό αυτογκόλ. Από τη μία, αυτές οι εξορύξεις, ακόμα και να γίνουν, δεν θα προσφέρουν απολύτως τίποτα στην εθνική μας οικονομία. Από την άλλη, ταύτισαν την Ελλάδα με τον διεθνή Τραμπισμό (στερώντας μας τα πραγματικά ερείσματα μεταξύ των προοδευτικών δημοκρατών ανά τον κόσμο) κι έκαναν το μεγαλύτερο δώρο στον Τούρκο Πρόεδρο: τη δυνατότητα να σταθεροποιήσει το καθεστώς του ενώπιον μιας εξορυκτικής συμμαχίας Ισραήλ-Ελλάδας-Αιγύπτου- ExonnMobil. Με την επιβεβαίωση της αποτυχίας αυτής της προσπάθειας ενίσχυσης της χώρας μέσω ανίερης συμμαχίας με Νετανιάχου και Σια, ο κ. Μητσοτάκης σύρθηκε σε διμερείς συνομιλίες με επιδιαιτητή την κα Μέρκελ. Αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν θα παράξουν παρά νέο αδιέξοδο που, με την σειρά τους θα φέρει νέες εντάσεις.
 
Υπάρχει διέξοδος; Για το ΜέΡΑ25 υπάρχει και περνά μέσα από τον διαχωρισμό της χάραξης θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) από όλα τα υπόλοιπα ελληνοτουρκικά θέματα. Για να γίνει αυτό, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να συγκαλέσει στην Αθήνα Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς επιδιαιτητές, με μοναδικό θέμα συζήτησης την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδων σε όλη την Αν. Μεσόγειο και μοναδικό στόχο τη σύγκληση σε κοινή καταγραφή των διαφωνιών ώστε να καταλήξουμε σε πολλαπλές, κοινώς συμφωνημένες, διμερείς οριοθετήσεις με δυνατότητα κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το αίτημα της συνεκδίκασης από κοινού, και κατά ζεύγη, των όποιων διαφορών.
 
Ερχόμενος τώρα στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, το ΜέΡΑ25 ξεκάθαρα λέμε πως, αν είναι να φυλάξουμε Θερμοπύλες, ναι, να κάνουμε και πόλεμο. Αλλά να στείλουμε τα παιδιά μας να πολεμήσουν για ανύπαρκτο θησαυρό στις θάλασσες και τους ουρανούς της Μεσογείου, υπέρ χρηματιστών που θησαυρίζουν πουλώντας παράγωγα/futures αξιών που δεν θα προκύψουν, αυτό είναι ο ορισμός του εγκλήματος.
 
Δηλώσατε με αφορμή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει συνταχθεί με το τόξο των συνοδοιπόρων της ΧΑ παγκοσμίως. Ωστόσο υπάρχουν σε παλαιότερες δηλώσεις σας είχατε χαρακτηρίσει συμπαθέστατο τον Κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι έχει έναν πολιτικό πολιτισμό. Δεν περιμένατε την μετέπειτα εξέλιξη;
 
Όπως σας είπα προηγουμένως, προεκλογικά το ΜέΡΑ25 κι εγώ προσωπικά προειδοποιούσαμε για το κύμα καταστολής, αυταρχισμού και ξενοφοβίας που μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εξαπέλυε πολύ σύντομα μετά την ανάληψη της εξουσίας. Προφανώς και το περίμενα. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται πολιτισμένα, σε προσωπικό επίπεδο αλλά και εντός της Βουλής (όπου π.χ. κάθεται να ακούσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς). Θα μου έκανε εντύπωση να διέκρινε κανείς αναντιστοιχία μεταξύ (α) της εκτίμησής μου ότι ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται πολιτισμένα σε προσωπικό επίπεδο και (β) της εξαπόλυσης χυδαίας και απροκάλυπτης καταστολής εναντίον όσων αντιστέκονται στην ολιγαρχία την οποία εκπροσωπεί. Να σας θυμίσω ότι δεν πρόκειται για πρωτοτυπία. Παραδείγματος χάριν, όσοι τον γνώρισαν λένε ότι ο Ουίνστον Τσέρτσιλ ήταν εξαιρετικός συζητητής και ευγενέστατος κατ’ ιδίαν με τους αντιπάλους του. Αυτό δεν τον σταμάτησε να εγκληματήσει σχεδιάζοντας και εκκινώντας τον Εμφύλιο Πόλεμο στη χώρα μας – για να μην μιλήσω για τα εγκλήματά του στην Ινδία…
 
Έχει γραφτεί ότι η αναίτια «επίθεση» που δεχτήκατε από τον υπουργό ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης με πρόφαση το ταξίδι σας στην Αίγινα, συνδέεται με προηγούμενη κριτική σας στην οικογένεια Μητσοτάκη, όταν είπατε πως «η οικογένεια Μητσοτάκη έχει μετοχές σε funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια». Το ασπάζεστε; Κι αν ναι, τι συμπεραίνετε από αυτό; 
 
Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω με μια έκφραση μεταφρασμένη από τα αγγλικά: «Έχετε κάθε δικαίωμα να πείτε κάτι τέτοιο αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να το σχολιάσω.»
 
Το κόμμα σας μιλάει για ρεαλιστική ανυπακοή, την ώρα που βλέπουμε – και με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο κορυφής και με αφορμή το προσφυγικό – ότι ακολουθείται  η επιλογή «follow the money» με την παράλληλη εμμονή σε δεξιές και ακροδεξιές θέσεις. Τι σημαίνει ρεαλιστική ανυπακοή μέσα σε αυτό το πλαίσιο και πως μπορεί ρεαλιστικά -άρα φαντάζομαι και απόλυτα θεσμικά- να δημιουργηθούν ρωγμές σε αυτό το σύστημα και μάλιστα με μια αριστερά κατακερματισμένη;
 
Ρεαλιστική και υπεύθυνη ανυπακοή σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, να ξεκινάς πάντα καταθέτοντας λογικές, αμοιβαίως επωφελείς, και άμεσα εφαρμόσιμες (εντός των ισχυουσών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πολιτικές. Το 2015, παραδείγματος χάριν, καμία πρόταση που κατέθετα στα Eurogroup για την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους (π.χ. ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρα αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, αέναων ομολόγων κλπ) ή του ιδιωτικού χρέους (π.χ. ίδρυση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων) δεν συγκρουόταν είτε με το γράμμα είτε με το πνεύμα του Καταστατικού της ΕΚΤ, της Συνθήκης της Λισαβόνας κλπ. Δεύτερον, να είσαι έτοιμος να ασκήσεις βέτο μέχρι τέλους σε οποιαδήποτε απαίτηση της τρόικας ή γενικότερα του διευθυντηρίου της ΕΕ (π.χ. την συμφωνία Μέρκελ-Ερντογάν για τους πρόσφυγες) προσκρούει στη βιωσιμότητα της κοινωνίας μας.
 
Αναφερθήκατε στην «εμμονή σε δεξιές και ακροδεξιές θέσεις» και θέσατε το καίριο ερώτημα πως μπορούν «να δημιουργηθούν ρωγμές σε αυτό το σύστημα και μάλιστα με μια αριστερά κατακερματισμένη». Ευχαριστώ για το ερώτημα καθώς το θεωρώ ύψιστης σημασίας. Το απαντώ σε δύο δόσεις:
 
Πρώτον, η «εμμονή σε δεξιές και ακροδεξιές θέσεις» είναι απόρροια της ανεύθυνης υπακοής προς την τρόικα ακολουθίας ελληνικών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και άλλων (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ισπανίας). Με κάθε ένα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, η εφαρμοζόμενη λιτότητα επιτάχυνε την Μεγάλη Ύφεση των Πολλών στρέφοντάς τους στον θυμό που τρέφει τον νεοφασισμό και καλλιεργεί αυτό που εσείς, ορθά, ονομάσατε «εμμονή σε δεξιές και ακροδεξιές θέσεις».
 
Δεύτερον, αντίθετα, η συνεπής, υπεύθυνη και ρεαλιστική ανυπακοή (όπως εκείνη που δείξαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2015) είναι απολύτως ικανή για να δημιουργηθούν «ρωγμές σε αυτό το σύστημα». Ξεχάσαμε την πανευρωπαϊκή ενότητα της Αριστεράς εκείνες τις μέρες που λέγαμε ΟΧΙ στον Ντάιζελμπλουμ και στον Σόιμπλε; Ξεχάσαμε πως η συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν ένας πρωθυπουργός ανέτρεψε έναν λαό, ήταν το χτύπημα που ξανα-κατακερμάτισε την Ευρωπαϊκή, κι όχι μόνο τη Ελληνική, Αριστερά;
 
Μιλάτε συχνά για δυνάμεις του μνημονιακού δικομματισμού (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) κάνοντας αρκετούς να βλέπουν στη ρητορική σας, χροιά από τον πολιτικό λόγο του ΚΚΕ. Στις επόμενες εκλογές ένας αριστερός ψηφοφόρος που απορρίπτει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί να επιλέξει εσάς κι όχι το παραδοσιακό κόμμα της Κομμουνιστικής Αριστεράς ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για παράδειγμα;
 
Σε τι διαφέρει το ΜέΡΑ25 από το ΚΚΕ ή άλλες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις της Αριστεράς; Να σας δώσω έξι παραδείγματα:
 
Πρώτον, πρεσβεύουμε την υπεύθυνη ανυπακοή προς την τρόικα και όχι (αντίθετα με το ΚΚΕ ή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Δεύτερον, δεν αρκούμαστε στο ΟΧΙ αλλά καταθέτουμε τη μία μετά την άλλη συγκεκριμένες θεσμικές προτάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αύριο το πρωί, κι όχι μόνο μετά την κατάλυση του αστικού καθεστώτος. Δεν περιμένουμε βέβαια να εφαρμοστούν από τους κυβερνώντες στην Αθήνα ή τους κρατούντες στις Βρυξέλλες αλλά κρίνουμε ότι είναι επαναστατική πράξη το να καταδεικνύουμε στους μη προνομιούχους τις ανακουφιστικές για αυτούς πολιτικές που θα μπορούσαν εν δυνάμει να έχουν εφαρμοστεί υπέρ τους εντός του υπάρχοντος συστήματος – τις οποίες όμως το κατεστημένο επιλέγει να μην εφαρμόσει.
 
Τρίτον, πιστεύουμε και εφαρμόζουμε στο εσωτερικό του ΜέΡΑ25 καινοτόμες συμμετοχικές, ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες που κανένα κόμμα της Αριστεράς δεν έχει τολμήσει έως τώρα. Π.χ. ένα μεγάλο ποσοστό των μελών της Κεντρικής μας Επιτροπής, καθώς και δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας κληρώνονται απ’ όλα τα μέλη του ΜέΡΑ25. Τέταρτον, λέμε ΟΧΙ σε κάθε εξόρυξη απαιτώντας τα ορυκτά καύσιμα να μείνουν στα έγκατα της Γης και καλούμε τους γειτονικούς λαούς να οικοδομήσουμε από κοινού ένα τεράστιο τεράστιο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινης μετάβασης.
 
Πέμπτον, το ΜέΡΑ25 δεν είναι απλά ένα ελληνικό κόμμα αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πρώτου στην Ιστορία διεθνικού, πανευρωπαϊκού κινήματος – του DiEM25. Η διαφορά μας από άλλα κόμματα που συμμετέχουν σε υπερεθνικές συνομοσπονδίες (π.χ. το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς ή οι Ευρωπαίοι Πράσινοι) είναι ότι στο ΜέΡΑ25, παραδείγματος χάριν το Καταστατικό αλλά και η στελέχωση των οργάνων μας ψηφίζεται όχι μόνο από τα μέλη μας αλλά και από Γερμανούς, Άγγλους, Ισπανούς, Σέρβους και, ναι, Τούρκους συνοδοιπόρους του DiEM25. Έκτον, το ΜέΡΑ25 είναι ταγμένο στον διεθνισμό στην πράξη, έχοντας συν-ιδρύσει την Προοδευτική Διεθνή που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη παγκοσμίως.
 
Ενόψη της απλής αναλογικής, θα είσαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
 
Το τελευταίο που χρειάζεται ο λαός μας κι η χώρα μας είναι άλλη μια κυβέρνηση συνεργασίας πολιτικών που βάζουν ως στόχο την υπουργοποίησή τους. Δημιουργήσαμε το ΜέΡΑ25, υπάρχουμε ως κοινοβουλευτικό κόμμα, για να καλούμε τους πολίτες σε παλλαϊκή συστράτευση ώστε να τερματιστεί το καθεστώς της Χρεοδουλοπαροικίας που έχτισαν λίγο-λίγο σειρά κυβερνήσεων, κάποιες εκ των οποίων με «προοδευτικό» πρόσημο. Επί του πρακτέου, από τον περασμένο Απρίλιο προβήκαμε σε ανοικτό κάλεσμα μιας τέτοιας παλλαϊκής συστράτευσης σε όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές δυνάμεις όχι γενικόλογα αλλά στη βάση ενός κοινού προγράμματος επτά κοινών στόχων – στόχων που, πρέπει να τονίσω, μπορούν να αποδεχθούν μόνο όσες και όσοι δεν κωλύονται να προβούν σε ρήξη με την τρόικα και την εγχώρια ολιγαρχία. Δυστυχώς, κρίνοντας από την περίοδο που ξεκίνησε μετά την 6η Ιουλίου του 2015, είναι αδύνατον να διανοηθούμε πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – μετά από μια πενταετία ρήξης με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των Ελλήνων – θα ήταν ανοικτή σε μια τέτοια συστράτευση.