Να μαζέψει τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις δηλώσεις του για την τραγωδία στα Τέμπη επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, αλλάζοντας τη στάση του μέσα σε λίγες ώρες.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, αφού πρώτα υποστήριξε πως τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν, τελικά ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, τονίζοντας πως «δεν είχα καμία διάθεση να τους προσβάλω» και κάνοντας λόγο για «κακιά στιγμή».

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας χθες στον Real 97,8, σχολιάζοντας τις κινήσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών και το σκάνδαλο των υποκλοπών, είπε: «αντί να ασχολούνται με αυτά που ενδιαφέρουν πραγματικά τους Έλληνες ασχολούνται με πράγματα που δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο τον μικρόκοσμό τους. Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους 100 συμπολίτες μας άμα τους ρωτήσουμε ενδιαφέρονται για την Εξεταστική ή την Προκαταρκτική επιτροπή για τα Τέμπη;».

Στη συνέχεια, μιλώντας στην «Ναυτεμπορική», ο ίδιος επέμεινε: «Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν επιλέξει, και κάνουν μεγάλο λάθος, να ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με ζητήματα που δεν αφορούν τον ελληνικό λαό. Υπάρχει ακρίβεια; Τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχει μετανάστευση; Τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχει ασφάλεια; Πολλά τα προβλήματα. Υπάρχει έλλειμμα εργατικών χεριών; Τεράστιο πρόβλημα» είπε, κατηγορώντας «την αντιπολίτευση ότι δεν λέει τίποτα για όλα αυτά».

Ads

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε ξανά στην προανακριτική εξεταστική για τα Τέμπη: «Τι λένε τώρα; Ότι θα κάνουμε προανακριτική για τα Τέμπη. Με συγχωρείτε, πιστεύετε ότι αν ρωτήσετε τώρα, 100 τηλεθεατές της Ναυτεμπορικής, θα ιεραρχήσουν την ανακριτική για τα Τέμπη ψηλά στην ιεραρχία τους ή χαμηλά;».

Σήμερα, με ανάρτησή του, υποστήριξε πως δεν είπε ότι «ουδείς ενδιαφέρεται για τα Τέμπη», αλλά ότι «ουδείς ενδιαφέρεται για την Προανακριτική ή την Εξεταστική για τα Τέμπη».

«Το φοβερό αυτό δυστύχημα, αυτό καθαυτό, το διερευνά η Ελληνική Δικαιοσύνη και αυτή θα μας πει ποιος φταίει και ποιος όχι, η Κοινοβουλευτική διαδικασία προφανώς γίνεται για άλλους λόγους, αφού πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη δεν έχει κανένα απολύτως νόημα πλην της Αντιπολιτευτικής φασαρίας», πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις

Εντωμεταξύ, οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως «η προσπάθεια που κάνει εκ των υστέρων να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δεν πείθει κανέναν. Ο Πρωθυπουργός της χώρας οφείλει να πάρει άμεσα θέση: Γιατί δεν έχει καταδικάσει ο κ. Mητσοτάκης την κατάπτυστη δήλωση του προβεβλημένου Υπουργού και Αντιπροέδρου του κόμματός του; Τι περιμένει; Να κάνει δημοσκόπηση πρώτα για να μετρήσει τη ζημιά που προκάλεσε στην κυβέρνηση; Όλα στο βωμό του μικροκομματικού συμφέροντος και της επικοινωνιακής διαχείρισης; Κανένας σεβασμός στη μνήμη των νεκρών;», ενώ αντίδραση υπήρξε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο έκανε λόγο για «μνημείο κυνισμού και αλαζονείας».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υπουργό. Στην υπόθεση αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος σημείωσε ότι όλα τα στελέχη πρέπει να προσέχουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

«Ο υπουργός ανέλαβε την ευθύνη για τη δήλωσή του, που παρερμηνεύτηκε, και έδωσε σχετική απάντηση. Ζήτησε συγγνώμη για την αποστροφή του λόγου, σίγουρα υπήρχε και διαφορετική απόδοση των λόγων του. Έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις και αποκατέστησε αυτό που είπε» πρόσθεσε.

Μάλιστα ο ίδιος ενημέρωσε πως η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ευθυνών που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.

«Μνημείο κυνισμού και αλαζονείας» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τα Τέμπη.

«Με την ίδια κυνική λογική παρέκαμψαν την εγκληματική απουσία του κράτους και τις υπουργικές ευθύνες, όταν δολοφονούνταν ο Αντώνης Καρυώτης στο λιμάνι του Πειραιά και ο Μιχάλης Κατσούρης στη Νέα Φιλαδέλφεια από την επέλαση Κροατών χούλιγκαν. Προφανώς δεν αναμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να αποδοκιμάσει και να στείλει σπίτι του τον Υπουργό του. Εκείνος κρατά τη μπαγκέτα της αλαζονείας και της αμετροέπειας. Το απέδειξε, όταν από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε έναν Πρόεδρο ανεξάρτητης αρχής για «προσωπική ατζέντα» επιχειρώντας ευθεία παρέμβαση», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Η χθεσινή «κυνική» τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας είναι προσβολή τουλάχιστον στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά τη δημόσια παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη από το βήμα της Βουλής, σε σχέση με όσα δήλωσε χθες, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης.

«Στην προσπάθειά σας να διορθώσετε την χθεσινή κυνική σας τοποθέτηση, σήμερα, πέσατε σε μια αντίφαση», σχολίασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Τώρα μόλις είπατε πως όταν ερωτηθήκατε για την εξεταστική επιτροπή, απαντήσατε πως δεν ενδιαφέρεται κανείς. Και ότι είναι μια άγονη πολιτική αντιπαράθεση. “Τσακωμός”, πως το είπατε. Από αυτή την άποψη λοιπόν, για την εξεταστική του ΚΚΕ ρωτηθήκατε. Και αυτή η εξεταστική προέκυψε, μετά από συνάντηση που είχαμε με το σωματείο που έχουν κάνει οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Αυτοί ζητήσανε και εμείς στηρίξαμε το αίτημά τους. Άρα αποτελεί αυτή η τοποθέτησή σας προσβολή τουλάχιστον στις οικογένειες των 57 θυμάτων που θέλουν να βρουν δικαίωση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι τα εξεταστούν τα αίτια και αν προκύψουν -πολιτικές ευθύνες υπάρχουν- αν προκύψουν και οι ποινικές ευθύνες να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που έχουν ευθύνες και ποινικού χαρακτήρα», επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος απευθυνόμενος προς τον υπ. Εργασίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε επίσης ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τη σημερινή του τοποθέτηση, προσπάθησε «να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη». «Είπατε ότι συμφωνείτε με την εξεταστική για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο κ. υπουργέ», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Και τελικά…συγνώμη

Μετά από λίγες ώρες, ο υπουργός άλλαξε ρότα, ζητώντας τελικά συγνώμη από τους συγγενείς, μιλώντας ξανά στο ραδιόφωνο του Real.

Υποστήριξε πως «προφανώς και όλος ο ελληνικός λαός συγκλονίστηκε με αυτό το δυστύχημα, όλος ο ελληνικός λαός πενθεί και όλοι πονέσαμε για τα παιδιά που χάθηκαν. Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος δεν πονά, δεν πενθεί για όλα τα θύματα».

«Στο θέμα των Τεμπών φυσικά και μας ενδιαφέρει όλη η διάσταση και το θέμα των ευθυνών διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Όταν κάποιο κόμμα ζητεί Προανακριτική Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτό όμως για να το πει κάποιος πρέπει προηγουμένως η Δικαιοσύνη να διαπιστώσει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και τον λόγο τον έχει η Βουλή. Έτσι λέει το Σύνταγμα. Όταν τα κόμματα διαφωνούν μεταξύ τους αν πρέπει να γίνει Προανακριτική ή Εξεταστική – γιατί εγώ αυτό στηλίτευσα – αυτό σημαίνει αυθεντική ευαισθησία για τα θύματα; Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι σεβασμός στους νεκρούς, στα θύματα και τις οικογένειές τους ο πολιτικός τσακωμός των κομμάτων. Αυτό στηλίτευσα χθες», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε, «ασφαλώς και πρέπει να χυθεί άπλετο φως όσον αφορά στις ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση αυτό που γράφεται από τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εγώ είπα πως κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα Τέμπη, εγώ δεν το είπα».

«Η πολύχρονη εμπειρία μου στα media να με έχει διδάξει για τη διαστρέβλωση που θα ακολουθούσε. Έκανα λάθος εκεί», δήλωσε επίσης.

«Στο μέτρο το ανθρώπινο – όσον αφορά στα θύματα, τους συγγενείς και τις οικογένειές τους – ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος δεν θα λέγαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει το δυστύχημα. Όσον αφορά στους πολιτικούς μου αντιπάλους και το πώς θα κερδίσουν πολιτικά, δεν ενδιαφέρει τον κόσμο. Αν η διερεύνηση γίνει για να αποφευχθεί μια τέτοια τραγωδία στο μέλλον έχουν απόλυτο δίκιο. Αν η διερεύνηση όμως γίνεται απλώς για να κάνουμε αντιπολίτευση, θα επιμείνω ότι αυτό δεν ενδιαφέρει τον κόσμο. Δεν είναι ο χώρος για να γίνεται μια φθηνή αντιπολίτευση σε τέτοιες ανθρώπινες τραγωδίες.» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως «η δήλωσή του ήταν μια κακιά στιγμή ως προς την επικοινωνία. Αν ένα τέτοιο ζήτημα όμως γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, δεν θα συμβάλει στο να ρίξουμε φως, αλλά στο να μείνει το “γκρίζο”».

Συγγνώμη ζήτησε και από το βήμα της Βουλής, το μεσημέρι της Πέμπτης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, γιατί όπως είπε έδωσε την αφορμή σε τρολ του διαδικτύου να διαστρεβλώσουν τις δηλώσεις του. «Μόνο ένας άνθρωπος χωρίς καρδιά θα μπορούσε να το πει» σημείωσε μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο βέβαια για μικροπολιτική εκμετάλλευση.