«Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση. Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω προτάσεις που θα διαλύσουν την παράταξη. Ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του», ήταν τα τελευταία λόγια της Φώφης Γεννηματά, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, που δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για μια κοινή θέση επί του Μακεδονικού.

Ads

Τα λόγια αυτά μοιάζουν σαν να είναι ο επίλογος του νέου πολιτικού φορέα, καθώς η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων διχάζει το Κίνημα Αλλαγής, προκαλώντας ρήξη σε επίπεδο ηγεσίας.

Στη συνεδρίαση η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τα όσα προβλέπει η συμφωνία σχετικά με το ζήτημα της γλώσσας και της ιθαγένειας ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν συμφώνησαν με τη θέση της και τόνισαν πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και θα πρέπει να υποστηριχθεί.

Τελικά σήμερα, από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ λέγοντας ότι μπορεί να έχουν γίνει θετικά βήματα όμως τα αρνητικά σημεία είναι σημαντικά. Παρατήρησε ότι αποτελεί ένα βήμα αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση, ενώ περιέχει αρνητικά σημεία που απομακρύνουν από τη προοπτική μιας βιώσιμης λύσης.

Ads

Όπως είπε η Φώφη Γεννηματά, θα μπορούσε η συμφωνία να γίνει δεκτή αν τα συμφωνηθέντα για τη γλώσσα και την εθνότητα προσδιορίζονται από το νέο όνομα που συμφωνήθηκε, το Σεβέρνα Μακεντόνια, και οι επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να σταλούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών στα Σκόπια για να μην υπάρξουν εμπλοκές εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής, σημείωσε πως η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. «Έχει αδυναμίες -και θα μας δοθεί η δυνατότητα τις επόμενες μέρες να τις συζητήσουμε- αλλά είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε» επισήμανε και είπε «ναι» στη συμφωνία.