Σε ζήτημα «επιβίωσης» του νέου πολιτικού φορέα εξελίσσεται το Μακεδονικό, καθώς η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων διχάζει το Κίνημα Αλλαγής, προκαλώντας ρήξη σε επίπεδο ηγεσίας. 

Ads

Το Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, με το κείμενο της συμφωνίας στο τραπέζι, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για μια κοινή θέση. Η Φώφη Γεννηματά φέρεται να εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τα όσα προβλέπει η συμφωνία σχετικά με το ζήτημα της γλώσσας και της ιθαγένειας. 

Όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν συμφώνησαν με τη θέση της και τόνισαν πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και θα πρέπει να υποστηριχθεί. Στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο κλήθηκαν και εμπειρογνώμονες ώστε να καταθέσουν τις απόψεις, ωστόσο δεν βρέθηκε η κοινή θέση και έτσι, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τους Θεοδωράκη, Θεοχαρόπουλο και Καμίνη να αποχωρούν μαζί. Η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου έμειναν για λίγη ώρα ακόμη στην αίθουσα, ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση. 

Ads

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα σχετικά με τις θέσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ επί της συμφωνίας για το Μακεδονικό: «Πασχίζουμε να μην διασπαστούμε. Συνεπώς δεν θέλω να εξηγήσω τη στάση των συναδέλφων μου και των συντρόφων μου. Αυτή η προσπάθειά μας να μείνουμε ενωμένοι και να μην προσβάλουμε όλους εκείνους που ήρθαν και ψήφισαν. Εχουμε δώσει τον λόγο μας, να είμαστε ενωμένοι. Δεν είναι ώρα τώρα να μπω σε αυτόν τον διάλογο».