«Η Ελλάδα δεν θα προδώσει ποτέ το Ευρώ» διεμήνυσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ενώ χαρακτήρισε «προσβλητικό το να ζητούνται νησιά ως εγγύηση». Aπαντώντας στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου σχετικά με το αν έχει την αίσθηση ότι όλοι τον σημαδεύουν με όπλο, ο πρωθυπουργός απάντησε «Δεν θα έλεγα ότι μας έχουν βάλει πιστόλι στο κεφάλι, αλλά ότι υπάρχει μια σκανδάλη που κινδύνευε να πατηθεί κατά όλης της χώρας, λόγω της πραγματικής πιθανότητας χρεοκοπίας».

Ads

Παράλληλα, τονίζει ότι «καταφέραμε να το αποτρέψουμε, κερδίζοντας λίγο χρόνο για να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη οικονομία, βιώσιμη και αποδοτική».

Στην ερώτηση σχετικά με το αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να εγκρίνει το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και γιατί περίμενε ένα χρόνο για να το παρουσιάσει, ο ΓΑΠ απαντά: «Στην αρχή, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν μια προτεραιότητα», συπληρώνοντας: «τώρα είναι στην πρώτη σειρά της ατζέντας. Θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θέτει το δημόσιο χρέος, με μια σειρά σχεδίων ανάπτυξης. Τα σχέδιό μας τυγχάνει ευρείας αποδοχής και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Θα το εγκρίνουμε σύντομα».

Αναφορικά με τη γενικότερη στάση της Ελλάδας για το άμεσο μέλλον, δηλαδή στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης ή και αποχώρησης από το ευρώ, τονίζει:

Ads

«Τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με αυτό εδώ και ένα χρόνο. Κάθε λεπτομέρεια, προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, κάθε μέρα, κάποιος νέος ειδήμονας προφητεύει την καταστροφή. Την εβδομάδα αυτή, η συζήτηση άγγιξε, σχεδόν, την υστερία. Δεν προήλθε από εμάς, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση: η απόφαση ελήφθη, είναι προς το συμφέρον όλων, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμά της. Εμείς θα τραβήξουμε μπροστά. Δεν θα χρεοκοπήσουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη. Αυτές οι δυο επιλογές δεν υπάρχουν, θα δημιουργούσαν υπερβολικά προβλήματα, όχι μόνο σε μας, αλλά στην Ευρώπη».

Όσον αφορά στη δυνατότητα επιστροφής της χώρας στις αγορές, ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρει:

«Είχαμε κάνει κάποιες προβλέψεις. Μεταξύ αυτών, μια ύφεση του 4%. Αλλά προέκυψε σοβαρότερη, που καθυστέρησε την μείωση του ελλείμματος. Παρά ταύτα, μειώθηκε κατά 5%, κάτι το τεράστιο, που ξεπερνά κάθε σχετική παράμετρο. Αναμορφώσαμε τον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις, μειώσαμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τον αριθμό των περιφερειών, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, από έξι χιλιάδες έγιναν δυο χιλιάδες, ανοίξαμε τα επαγγέλματα, πετύχαμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, δημοσιοποιήσαμε στο διαδίκτυο κάθε ευρώ που ξοδεύεται από την κυβέρνηση, κάναμε επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια και έχουμε ένα εύρωστο σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις και την χρήση της δημόσιας περιουσίας. Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, το χρέος που κληρονομήσαμε παραμένει πολύ υψηλό και θα χρειασθεί χρόνος. Οι αγορές δείχνουν σκεπτικισμό, έχουν καεί από την κρίση του 2008, δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τίποτα: αυτό, είχε αρνητικές συνέπειες για μας, όπως και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Για πρώτη φορά, επίσης, όλα συμβαίνουν στην Ευρωζώνη, όπου, στο ενιαίο νόμισμα, δεν αναλογεί μια κοινή οικονομική πολιτική. Πρόκειται για μια γη του άγνωστου: πρέπει σίγουρα να προχωρήσουμε σε άλλες διορθώσεις, τόσο από μέρους μας όσο και από την Ευρώπη και θα το δούμε τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες».