Η χθεσινή περιοδεία της κυρίας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σε κανάλια και ραδιόφωνα, μάλλον χειροτέρευσε τη θέση της παρά έπεισε για την αθωότητα της. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ έπεσε σε συνεχείς αντιφάσεις, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε -ελαφρώς καθυστερημένα- να διαχωρίσει τη θέση του: «Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα», υποστηρίζει σε ανακοίνωση του.

Ads

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού για διαρροή των προσωπικών τους ηλεκτρονικών διευθύνσεων, ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, ενώ σήμερα δεν μπορεί κανείς να επισκεφτεί την πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, γιατί οι browsers, Google Chrome, Mozilla Firefox και Microsoft Edge, προειδοποιούν ότι «η σύνδεση δεν είναι ιδιωτική» και ότι «εισβολείς ενδέχεται να προσπαθήσουν να κλέψουν τις πληροφορίες σας».

Επίσης, κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα κατέθεσε και το ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, μετά την επείγουσα ερώτηση του στην Κομισιόν, ο Στέλιος Κούλογλου απηύθυνε την παρακάτω επιστολή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:

Ads

Θέμα: Παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από ευρωβουλευτή. Ερωτήματα για το υπουργείο Εσωτερικών.

Προς: τον πρόεδρο και τα αξιότιμα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Αγαπητέ κύριε Μενουδάκο

Το πρωί της 01/03/2024, οι Έλληνες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στα εκλογικά τμήματα του Εξωτερικού το 2023, έλαβαν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν δηλώσει στο υπουργείο Εξωτερικών, μήνυμα από την Ευρωβουλευτή Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, για την προώθηση της προεκλογικής της καμπάνιας σε όσους ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου.

Μετά τις διαμαρτυρίες δεκάδων αποδεκτών για την προφανή και χωρίς προηγούμενο παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων, η κυρία Ασημακοπούλου άρχισε να να δίνει αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες εξηγήσεις, που άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου.

– στην αρχή υποστήριξε, για την «επίθεση λάσπης που δέχομαι», ότι « το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών..
..Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού».

-Πολλοί αποδέκτες των e-mail διαμαρτυρήθηκαν, διαψεύδοντας ότι είχαν παραχωρήσει τα προσωπικά τους δεδομένα στην κυρία Ασημακοπούλου. Οταν σε συνέντευξη της [1] ρωτήθηκε αν οι αποδέκτες «της είχαν παραχωρήσει τα δεδομένα τους», απάντησε: «όχι πάντοτε».

-Αμέσως μετά διέψευσε τον εαυτό της, προσθέτοντας ότι τελικώς είχε πάρει τα δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «ως υποψήφιοι, όλοι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δικαιούνται να ζητήσουν επισήμως και να πάρουν από το υπουργείο Εσωτερικών μια λίστα του εκλογικού καταλόγου».

-Ομως οι εκλογικοί κατάλογοι δεν περιέχουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Αυτό πιστοποίησε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών μετά την έκταση που πήρε το θέμα [2]. Ετσι όταν ρωτήθηκε ξανά, πρόσθεσε ότι συγκέντρωσε τα email από τα ταξίδια και τις επαφές της, επιστρέφοντας στην πρώτη της εκδοχή!
Σημειώνω ότι:

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα της κυρίας Ασημακοπούλου έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα ή με μικρή διαφορά με ηλεκτρονικό μήνυμα του Υπουργείου Εσωτερικών που έλαβαν ψηφοφόροι του Εξωτερικού για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου.

Από τις διαμαρτυρίες πολιτών, προκύπτει ότι πολλοί έλαβαν το διαφημιστικό email στην προσωπική τους διεύθυνση που χρησιμοποιούν μόνο για τις τραπεζικές τους συναλλαγές και τη σύνδεση με το gov.gr. Επομένως η κυρία Ασημακοπούλου δεν μπορούσε να τα γνωρίζει, σε κάθε περίπτωση.

Η δημοσιογράφος των New York Times Matina Stevis-Gridneff έγραψε επίσης: «Και εγώ έλαβα αυτά τα δυο μέιλ εντός ωρών στο προσωπικό μου email. Η ευρωβουλευτής χρησιμοποιεί το επαγγελματικό μου μέιλ για δελτία Τύπου. Δεν έχω ποτέ επικοινωνήσει από τον προσωπικό μου λογαριασμό μαζί της. Το προσωπικό μου μέιλ το χρησιμοποιώ αποκλειστικά για το υπουργείο Εσωτερικών».[3]

Οσοι αποδέκτες πάτησαν το κουμπί unsubscribe οδηγήθηκαν σε σελίδα που γράφει «unsubscribe from list ΑΠΟΔΗΜΟΙ».(παραθέτω σχετικό στιγμιότυπο οθόνης – screenshot).

Από όλα τα παραπάνω και από τη σχεδόν ταυτόχρονη αποστολή των μηνυμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυρίας Ασημακοπούλου, προκύπτει ότι η τελευταία όχι μόνο χρησιμοποίησε παρανόμως δεδομένα από τον κατάλογο των αποδήμων του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά πρέπει να διερευνηθεί με ποιο τρόπο τον απέκτησε. Οπως επίσης αν η αποστολή ήταν συντονισμένη με τη διοίκηση του υπουργείου ή τουλάχιστον με την αρμόδια υπηρεσία των αποδήμων.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ανέλαβα την πρωτοβουλία να θέσω το θέμα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας επειγόντως τη διερεύνηση της σοβαρής διαρροής δεδομένων και της παραβίασης των κανονισμών του GDPR.

Θέτω όλες τις παραπάνω πληροφορίες στην αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Ελλάδας. Γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας ότι η τήρηση των αρχών της προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση των δημοκρατικών μας διαδικασιών και τη διατήρηση της δημόσιας εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Η παραπάνω εκτεταμένη διαρροή που αφορά πολίτες οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν την επιστολική ψήφο, θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων και τη διασφάλιση της λογοδοσίας των υπευθύνων.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

Με εκτίμηση,