«Ψεύδεστε κ. Ασημακοπούλου», «Ποτέ δεν σας έδωσα άδεια», «Δεν απαντήσατε από που βρήκατε τα email μας», «Ποτέ δεν έδωσα σε εσάς ή το κόμμα σας στοιχεία μου. Θα μιλήσετε με τον δικηγόρο μου», «οι μόνοι φορείς που γνωρίζουν πως διαμένω στο εξωτερικό είναι το ΥΠΕΣ και η ΔΟΥ», είναι ορισμένα από τα δεκάδες απαντητικά μηνύματα όπως θα διαβάσετε παρακάτω, αποδήμων στη νέα ανάρτηση της κ. Ασημακοπούλου μέσα από την οποία επιμένει πως έγιναν όλα νομότυπα και ότι δέχεται πόλεμο λάσπης.

Ads

Ανάμεσα στους απόδημους βρίσκεται δημοσιογράφος των New York Times αλλά και ο έλληνας ακαδημαϊκός Παναγιώτης Παύλος, ένας από τους παραλήπτες του e-mail, που κατηγορεί την ευρωβουλευτή για «θρασέα και αναιδή ψεύδη».

Οι απόδημοι έλαβαν την Παρασκευή ηλεκτρονικό μήνυμα του Υπουργείου Εσωτερικών για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου. Αλλά, ταυτόχρονα, έλαβαν και email από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου για την προώθηση προεκλογικού της υλικού που απευθύνεται αποκλειστικά στους απόδημους. Άλλωστε το μήνυμα της έφτασε σε όλους τους απόδημους με διαφορά λίγων λεπτών, από το μήνυμα που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Ασημακοπούλου θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να προσκομίσει στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο άντλησε προσωπικά δεδομένα, αν και οι απόδημοι, δεν φαίνεται να αμφιβάλλουν πως οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους αντλήθηκαν από το υπ. Εσωτερικών. Η υπουργός κ. Κεραμέως, που τηρεί σιγή ιχθύος θα πρέπει να απαντήσει: Γνώριζε τη διαρροή η υπουργός και έκανε «χάρη»; Ή δεν γνώριζε τίποτα και τα στοιχεία «έφυγαν» από το υπουργείο της;

Ads

Βέβαια η κ. Κεραμέως δεν έχει την καλύτερη σχέση με το θέμα. Θυμόμαστε ακόμα το σκάνδαλο τα γεγονότα του 2020, όταν ο τότε τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ζητούσε από την τότε υπουργό Παιδείας εξηγήσεις για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών, γεγονός το οποίο εξέθεσε πολλαπλά το υπουργείο Παιδείας.

Τη ίδια μέρα που ήρθε στο φως το θέμα των αποδήμων, ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, με επείγουσα ερώτησή του προς την Κομισιόν, ζήτησε να μάθει πως θα διερευνήσει η Επιτροπή τις κατηγορίες για σοβαρή διαρροή δεδομένων και παραβίαση του κανονισμού GDPR αλλά και του Κανονισμού για την Πολιτική Διαφήμιση, που μόλις υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο. Ο νέος κανονισμός απαγορεύει την προσωπική στόχευση ψηφοφόρων ή καταναλωτών. Ο Σ. Κούλογλου ήταν εισηγητής εκ μέρους της LEFT.

Το Σάββατο, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ελληνική Βουλή προς την Υπουργό Νίκη Κεραμέως. Το ίδιο προτίθεται να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του κόμματος. Η διαρροή των δεδομένων θέτει το θέμα της διασφάλισης του αδιάβλητου των εκλογών στην Ελλάδα, ενώ τίθεται θέμα διαβλητότητας της διαδικασίας που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση.