Στην Κομισιόν και την Ελληνική Βουλή φτάνει το σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων των αποδήμων Ελλήνων που είχαν ψηφίσει στις εκλογές του 2023 στο εξωτερικό.

Ads

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου μιλάει για  «επίθεση λάσπης» και επιμένει πως τα στοιχεία περιήλθαν στην κατοχή της με νόμιμο τρόπο, παρά τις αντιδράσεις, ενώ ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μετά την ερώτηση του προς την Κομισιόν προσφεύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν όταν ψηφοφόροι του Εξωτερικού έλαβαν την Παρασκευή ηλεκτρονικό μήνυμα του Υπουργείου Εσωτερικών για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου. Αλλά, ταυτόχρονα, έλαβαν και email από την ευρωβουλευτή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου για την προώθηση προεκλογικού της υλικού που απευθύνεται αποκλειστικά στους απόδημους.

Διαβάστε: Κούλογλου / Επείγουσα ερώτηση σε Κομισιόν για τα email Ασημακοπούλου στους απόδημους

Ads

Την ίδια μέρα το απόγευμα ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, με επείγουσα ερώτησή του προς την Κομισιόν, ζήτησε να μάθει πως θα διερευνήσει η Επιτροπή τις κατηγορίες για σοβαρή διαρροή δεδομένων και παραβίαση του κανονισμού GDPR αλλά και του Κανονισμού για την Πολιτική Διαφήμιση, που μόλις υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο. Ο νέος κανονισμός απαγορεύει την προσωπική στόχευση ψηφοφόρων ή καταναλωτών. Ο Σ. Κούλογλου ήταν εισηγητής εκ μέρους της LEFT.

Το Σάββατο, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ελληνική Βουλή προς την Υπουργό Νίκη Κεραμέως. Το ίδιο προτίθεται να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του κόμματος. Η διαρροή των δεδομένων θέτει το θέμα της διασφάλισης του αδιάβλητου των εκλογών στην Ελλάδα, ενώ τίθεται θέμα διαβλητότητας της διαδικασίας που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση.

Καταγγελια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Με νεότερη ανάρτησή του το βράδυ του Σαββάτου, ο Στέλιος Κούλογλου γνωστοποίησε ότι προσφεύγει άμεσα και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως προβλέπει ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός, κρίνοντας αστήρικτες τις δικαιολογίες που χρησιμοποίησε η συνάδελφός του για να αντικρούσει τη σφοδρή κριτική.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, ισχυρίστηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ότι η ίδια συγκέντρωσε το στοιχεία των ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού στη διάρκεια της θητείας της στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για “επίθεση λάσπης”.

Ο ισχυρισμός διαψεύστηκε άμεσα στα κοινωνικά δίκτυα από πολλούς αποδέκτες των μηνυμάτων, που δήλωσαν ότι δεν είχαν παραχωρήσει τα προσωπικά τους δεδομένα στην κ. Ασημακοπούλου. Άλλωστε το μήνυμα της έφτασε σε όλους τους απόδημους με διαφορά λίγων λεπτών, από το μήνυμα που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Aντιδράσεις από τους Έλληνες του Εξωτερικού

Oι καταγγελίες των Ελλήνων του εξωτερικού στα κοινωνικά δίκτυα, για την υπόθεση, είναι πάρα πολλές. Ο Έλληνας ακαδημαϊκός Παναγιώτης Παύλος, ένας από τους παραλήπτες του e-mail,  κατηγορεί την ευρωβουλευτή για «θρασέα και αναιδή ψεύδη».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι την Κυριακή η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ήταν στις Βρυξέλλες και παρουσίασε τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών και μόλις λίγες μέρες μετά, σημειώθηκε το σοβαρό περιστατικό.

Ενδεικτική είναι και η ανάρτηση δημοσιογράφου των New York Times.