Στο επίκεντρο των ελέγχων των επικεφαλής της τρόικα θα βρεθούν από σήμερα, η υλοποίηση του Μνημονίου, οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, η κατάσταση του πιστωτικού συστήματος και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς το κλιμάκιο έχει καταφθάσει στην Αθήνα. Από την αξιολόγηση της τρόικα θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης που έχει να λάβει η Ελλάδα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να ζητήσει διορθωτικές παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση στα σημεία υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου όπου παρατηρούνται αποκλείσεις, ενώ το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ζητήσει αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεδομένης της βαθιάς ύφεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, παράταση δυο χρόνων στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ads

Οι κ.κ. Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχουν συνεργασίες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο – πιθανόν αύριο – και τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, στις οποίες θα εξετασθούν η πορεία εκτέλεσης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Η τρόικα θα έχει συνεργασία και με την ηγεσία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από την οποία αναμένει τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2011, αλλά και τις προβλέψεις της ανεξάρτητης αρχής για το βάθος της ύφεσης στο σύνολο του 2011.

Μεγάλο «αγκάθι» το οποίο θα τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων αποτελεί η αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση κοντά στο 5,3% από 3,8% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αναθεώρηση που αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με την επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ, ο οποίος έχει τεθεί για το 2011. Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ήδη στα χέρια τους τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια.

Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν ληφθούν νέα μέτρα, τα σενάρια στον τύπο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο. Θεωρείται δε, δεδομένα ότι η τρόικα θα αυξήσει τις πιέσεις για τη λήψη νέων μέτρων καθώς θα υπογραμμίσει ότι τίθενται εν αμφιβόλω οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου. Τα επίσημα στοιχεία μέχρι και τον Ιούλιο κάθε άλλο παρά συνηγορούν υπέρ της επίτευξης του στόχου 7,6%, αναφορικά με το έλλειμμα καθώς η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού ξεπερνάει τα 4,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης είναι η βαθιά ύφεση του 7,1% στο πρώτο εξάμηνο και οι προβλέψεις για πάνω από 4,5% έως 5,3% στο κλείσιμο του έτους ή γύρω στα 215 δισ. ευρώ έναντι στόχου 225 δισ. στο Μεσοπρόθεσμο.

Ads

Η τρόικα πάντως θα επιμείνει αναφορικά με τη φορολογία,ότι το τελικό αποτέλεσμα των εσόδων, ήτοι 3.678 εκατ. το 2012 και συνολικά 4.519 εκατ. στην τετραετία 2012 -2015 δεν μπορεί να αλλάξει. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προτείνει αντισταθμιστικά μέτρα. Πιέσεις θα ασκήσει η τρόικα και αναφορικά με τις ιδιωτικοποίησης γι’ αυτό πληροφορίες θέλουν την επίσπευση πώλησης μη εισηγμένων εταιρειών που βάσει του ΜΠΔΣ προγραμματίζονταν για τα επόμενα χρόνια. Το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, αναμένεται επίσης να τεθούν επί τάπητος από την τρόικα.

Συζητήσεις αναμένεται να υπάρξουν και για το νέο δάνειο κυρίως για το ζήτημα των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία αλλά και τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα διάσωσης για το οποίο αναμένεται να τεθεί και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ως προς την κύρωσή του.

Στενότερη παρακολούθηση υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου

Στη σύσταση ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και την επικαιροποίηση της απόδοσης των μέτρων που περιλαμβάνει προχώρησε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση η 10μελής ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα συνεπικουρείται από εκπρόσωπους του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής θα έχει ως έργο τη συνεχή παρακολούθηση της υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και την εβδομαδιαία αναφορά της πορείας εφαρμογής των μέτρων, την επικαιροποίηση της δημοσιονομικής απόδοσης των μέτρων, την καταγραφή και ανάλυση της πορείας των ληξιπρόθεσμων και πληρωτέων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης και η υποβολή προτάσεων για αποτελεσματικότερες διαδικασίες μείωσής τους, την επεξεργασία, ανάλυση και παρακολούθηση των κριτηρίων απόδοσης.

Σημειώνεται πως η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος παρακολουθείται και σε επίπεδο υπουργών. Η Διυπουργική Επιτροπή λειτουργεί τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και Γενικών Γραμματέων για τη συνεχή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος και του καταλόγου των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν.

ΣΥΝ: Μεγαλύτερη πίεση σε κάθε επίσκεψη της τρόικας

«Κάθε επίσκεψη της τρόικας στη χώρα μας σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη πίεση για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους και του ασφαλιστικού και τη δημιουργία όρων μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου», παρατηρεί ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης. Υποστηρίζει ακόμη ότι «το χρέος αξιοποιείται ως μοχλός πίεσης για τη υλοποίηση ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου σχεδίου που σπρώχνει το κόσμο της εργασίας στο περιθώριο».

Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει επίσης ότι «αποτελεί πολιτική αφέλεια ή υποκρισία η θέση για επαναδιαπραγμάτευση των στόχων της οικονομικής πολιτικής με δεδομένο το πλαίσιο του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου». «Η πολιτική της κοινωνικής χρεοκοπίας δεν διαπραγματεύεται, μονάχα ανατρέπεται», καταλήγει.